maanantai 26. lokakuuta 2009

kurpitsaleipä

oujee


Nyt on kurpitsapäivät mutta se ei sinänsä kyllä liity halloweeniin mitenkän vaikka nyt onkin sen aika. Tein ihan saman leivän kertaalleen käyttäen aiemman päivän pitsapohjaa "juurena" mutta unohdin suolan ja leivästä tuli niin ruma että piti koittaa uudestaan. Tämä on sitte ihan paras leipä pitkään aikaan, vieläkun osan valkosista jauhoista korvaa tummemmilla ja vaikka lisää pikkuripauksen ruista. Leipään lisättävien siementen paahto ei ole sitte todellakaan turhaa vaan antaa todella paljon makua. Voisi melkein Julia Childiä lainata ettei kannata edes tehdä leipää jos ei paahda, mutta kyllä ne siemenet on kivoja sellaisenaankin. Kurpitsansiementen paikalle varmasti menee auringonkukansiemenistä hasselpähkinöihin kaikki siemenet.


Kurpitsansiemenleipä 2 känttyy

1. päivä (juuri/biga)
75 g vettä
125 g vehnäjauhoja
2 g hiivaa

Kaikki vaivataan vaan tasaiseksi. Taikinan voi antaa olla pöydällä pari tuntia että se lähtee kunnolla käymään ja siirtää sitte jääkaappiin yöksi.

paloiteltu vanhataikina vedessä ei ole nätti näky


2. päivä
eilinen asia +
200 g vettä
200 g vehnäjauhoja
60 g g paahdettuja ja osittain murskattuja kurpitsansiemeniä
10 g suolaa
5 g hiivaa

+50 g lisää vehnää kun vaivataan lopullisesti

Yleensä mun ohjeissa ei ole minkään sortin väliä missä järjestyksessä asiat taikinaa lisää mutta tässä on vähän kun juuritaikina on niin kova(ja käytän pakastettua tuorehiiva). Juuritaikina kannattaa leikata saksilla veden ja hiivan sekaan ja sekoittaa kunnolla ja sitten vasta lisätä muut aineet. Anna taikinan alun olla pari tuntia että se lähtee kunnolla eloon ja vaivaa sitten taikinaksi lopun jauhon kanssa.
Leipien nostoon ja muotoiluun voi käyttää ohjeita jotka kirjotin vähän aikaa sitten. Omista leivistä muotoilin vähän lihavampia ja viiltelin ristikonpäälle.

liian vähän noussut.. taas


3 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Hienon näköiset leivät.Jeps,nyt on kurpitsapäivät,ja minäkin tänään ostin kurpitsan......

Okriina kirjoitti...

Ihanan näköinen leipä! Mun mielestä on muuten kiva, jos leipä vähän repeilee, vaikka oliskin oikeasti kohonnut liian vähän.

aleksi kirjoitti...

joo kyllä pitääkin revetä mutta oikeasta paikasta ja oikein.. eihän se tässä leivässä edes haittaa kun on tosta keskeltä noin.
näiden repeämisten onnistuminen on aika tuurista mulla vielä kiinni..