rinkula ja pallo Ei se oikeasti ole hiivaton, laitoin vaan otsikoon että hiivan vihaajat innostuu ja tulee tänne. Ohjeessa ei vaan lisätä varsinaisesti hiivaa vaan käytetään pikku palaa samaa vanhaa
pitsataikinaa kun viime patongissakin. Tässä versiossa vain vanha taikina elvytetään pienellä määrällä uutta jauhoa ja vettä. Jauhot ja vesi lisätään taikina möykkyyn ja jätetään yön yli lämpimään innostumaan. Seuraavana päivänä innostuneeseen uuteen taikinan alkuun lisätään lisää jauhoja ja vettä. Tähän myös päätin koittaa lisätä lopussa öljyä pullatyyliin. Lopussa lisätty rasva menee sitkorakenteen sisään ja tekee vielä mehevämmän leivän.. tai sen pullan tai briochen.
oliiviöljyvarrasihan suoraan tarkastihan tätä ohjetta ei voi seurata koska alkumöykky on aina erillainen mutta samaan malliin silti.
130 g vanhaa yön yli elvytettyä taikinaa, jos se ei ole kunnolla noussut, kupliva ja haiseva niin suosiolla kannataa lisätä vähän hiivaa.
200 g vettä
150 g hiivaleipäjauhoja
40 g ruisjauhoja(ihan mausteeksi vain)
5 g hiivaa jos tuntuu ettei meinaa nousta
Näiden annetaan olla ainakin pari tuntia, kunnes taikina on selvästi elossa ja hyvällä päällä.
Lisätään:
270 g hiivaleipäjauhoja
100 g vettä
30 g oliiviöljyä
10 g suolaa
Vaivataan kunnes on selvästi kova sitko, sitten lisätänään öljy ja suola ja vaivataa ne sekaan. Annetaan nosta niin kauan että selvästi nousee. Nouseminen voi kestää montakin tuntia varsinkin jos ei ole lisätty yhtään hiivaa.. jos edes nousee, tämä on jännitys leivän teko tekniikka. Leivonta kannattaa tehdä tosi hellin käsin ettei kuplat lähde pois. Leipiäkin joutuu nostamaan pitkään, tällä kertaa leivät ei meinannut millään nousta mutta yht'äkkiä tuplaantuivat.
Paistetaan valmiiksi.leikkausTätä öljyn lisäys hommaa pitää vielä koittaa mutta helpommassa leivässä ja paljon suuremmalla öljy määrällä.
5 kommenttia:
hei sä teet tosi komeita noita leipiä, vai onko ne velholeipiä.
lämpimin terveisin
jo
Tahtoo tollasen leivän, hiivalla tai ilman :)
-mä oikeen tiedä tosta logosta...
ne on kerasta riippuen noita ja velholeipiä.. ja tällä kertaa tosi hyvää
mäkään en oikeen tiiä tosta logosta.. onneksi on toinen myös
Tosi upeen näköisiä leipiä.Muuten tuosta vanhasta taikinasta, mulla oli sitä mun mannaryynipitoista pizzataikinaa jääkaapissa 3 päivää ja siinä oli silloin jo sellainen aika vahva käyneen haju eli olisko mun siihen pitänyt lisätä jauhoa niin se olisi ollut hyvä? Mä heitin sen nimittäin pois....
Toi logo on sillai ok mutta jos sulla on parempi niin laita se
mä luulen että sellanen käyneen haju on positivinen juttu.. kannattaa koittaa.. nää on aina vähän mystisiä juttuja
Lähetä kommentti