torstai 16. heinäkuuta 2009

iha paras perunaleipä

pitko ja marsu


Tein parhaan herkku perunalaivän niinkun otsiko jo sanookin. Homma ei heti mennyt ihan helposti, ensin laitoin imeltymään ruisjauhoja ja peruna hietaletta mutta mönjä oli kamalaa ja mittasinkin miten sattui väärin niinpä tein uuden ilman ruisjauhoja. Ruisjauho mönjän jätin pöydälle käymään, ei pidä mitään tuhlata. Tänään aamulla se oli alkanut nousta ja oli hurjan hapan, siitä saa vielä jotain jännää aikaan. Toisaalta mulla olisi vanhaakin taikinaa jääkaapissa ja timjamivalkosuklaaganache joille pitäisi jotain käyttöä myös kehitellä.


Perunaleipä.. vaikkei paljoa pottua olekaan
300 g vettä
60 g perunahiutaletta

Keitä vesi ja kaada monitoimikoneen astiaan perunahietaleiden päälle. Anna vähintään pari tuntia muhia. Älä tee näin jos astia sattuu olemaan muovia.

450 g vehnäjauhoa
20 g öljyä
15 g siirappia
15 g hiivaa
10 g suolaa

Lisää kaikki aineet perunamössöön ja vaivaa hyväksi. Taikina on hyvin löysää ja tarttuvaa, kerrankin se kone on varmaan oikeasti välttämätön. Nostin taikinaa kolmisen tuntia jääkaapissa koska lähdin puistoon ja se vasta tästä mahtavaa tekikin(eli mene myös puistoon ja iske pata kylmään). Valmis taikina tuntui käsiin aika samanlaiselta kun pullataikina niin tein yhden pitkon ja tollasen marsu/lehti mallin. Muotoiltuja leipiä nostin taas sen 45 minuuttia, nämä tuntuivat nousevan tosi hanakasti. Paistetaan 210 asteisessa uunissa kunnes valmis. Tämän loppu ohjeen kirjotus alkaa tuntumaan vähän hassulle kun samat jutut joka kerta..

iiH! siinä on häntä!


10 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Kun toi oli sellaista löysää ja tarttuvaa, niin lisäsitkö vielä jauhoja jääkaapin jälkeen? Näyttää hurjan hyviltä noi leivät!

aleksi kirjoitti...

en lisännyt, se on vähän kun ciabatta että ihan valmiina vielä pitkään kylmään. yleensä löysyys ja tarttuvus lähtee taikinan levätessä aikalailla

Yaelian kirjoitti...

Selvä,kiitti!

Anonyymi kirjoitti...

"Älä tee näin jos astia sattuu olemaan muovia."

Sori että tyhmä kysyy... Miksi muoviastia ei ole hyvä noille leiville?

aleksi kirjoitti...

ei ole tyhmä.. mun jutut saattaa olla sekavia. niin toi on melkeen kiehuvaa, muovi voi sulaa.

sohvi kirjoitti...

jonkin googlauksen kautta blogiisi päädyin ja nyt huokailen leipiesi kauneutta. skills!

Petrus kirjoitti...

Kokeilin juuri perunaleipää, kirjaimellisesti nimensä veroinen! Kiitos hienosta blogista.

matti kirjoitti...

Leivoin eilen perunaleipää. Puolitin ohjeen grammalleen. Taikinasta tuli murumaista kuin muropohja. Lorautin hiukka vettä jatkeeksi. Maybe lorahti. Taikina oli jääkaapissa 3,5h, ei noussut lainkaan. Pläjähti pöydälle kuin perunarieska, mitään muotoilua oli turha yrittää. Ei noussut. Uunissa kohosi lättänäksi sämpyläksi. Paistoin mittarin kanssa, koska näytti epämääräiselle. Lopputulos: ihana, ohut, rapea kuori, maukas sisus.
Käytin pakasteena ollutta hiivaa ja Raiboy-muusihiutaleita. Taisin tehdä kaiken väärin?
Toinen juttu. Minulla on juuri hoidossa. Tänään pitäisi lisätä se 90+60+45 van se haisee helevetiseltä. Pilalla?

aleksi kirjoitti...

perunaleivässä voi olla että eri perunahiutaleet toimii eri tavoin, imee itteensä enemmän tai vähemmän vettä ja tollasessa muusiperuna jutussa voi olla vielä muutakin lisättyä.. sitä varmaan vaan pitää katella tehdessä että tarviiko lisää vettä.


juuri voi varsikin alussa haista aika härskiltäkin mutta ei se välttämättä pilalla ole ellei siinä sitte kasva jotain karvoja.. kannattaa varmaan syötellä sitä jonkun ainaa ja jos se on edelleen ihan myrkyn omaista niin heittää pois. hyväkin juuri on tosi vahvan hajuista

matti kirjoitti...

Mitä hiutaleita käytit? Yritän uudelleen ja yritän myös tuota tekemmääsi juuriperunaleipää. Voiko liian pieni määrä olla toisenlainen kuin iso määrä?
Mukava olet kun viitsit vastata.