perjantai 31. heinäkuuta 2009

bostonpulla

hirveä möhkö


Kun kerrankin oli munaa, maitoa ja voita niin tahdoin tehdä pullan. Varsinkin tahdoin tehdä bostonpullan koska tämmöisiä vastaavia tein yhdessä paikassa kolmisenkymmentä jokapäivä ja ne on kivaa näpertelyä. Pullassa on välissä vaniljakreemi ja päälle pursotettu joka pötkään appelsiinimarmelaatia. Paistettu pulla on supermakea ja kaunis katsella ja ihastuttava syödä. Kun pulla oli uunissa naapurimme Antti päätti tulla viereilulle ja tuoda matkamuistoksi puolasta myös vodkaa. Voi sitä juhlaa!

raaka poika


Pulla ala meitsi
300 maitoa
630 jauhoa
100 sokeria
85 voita
40 hiivaa
1 muna.. tai 33 grammaa
7 suolaa
3 kardemummaa
vaniljakreemi, creme patissier
no sen ohje tulee kun bloggaan siitä sitte varmaan erikseen

Kaikesta paitsi voista vaivataan hyvin sitkoinen taikina lopussa lisätään voi(tähän voisi piirtää kuvan sitkorakenteesta ja iloisesta voista). Taikinan annetaan levätä puolisen tuntia tai kunnes tuntuu enenmän yhteistyöhalukkaalta. Tämä taikina määrä oli ihan liian iso yhteen bostonpullaan ja kolmasosa olisi riittänyt. Sopivan kokoinen pallero taikinaa kaulitaan neliskulmioksi jolle levitetään vaniljakreemi ja se kieretään korvapuusti tyylisesti pötköksi, leikataan kuuteen saman kokoseen palaan jotka asetetaan kakkurinkulaan tai vastaavaan. Jokeisen pötkylän reikään pursotetaan marmelaati ja päälle ripotellaan pähkinärouhetta. Nostetaan ja paistetaan, ohjeessani ei luo kummallekaan mitään aikaa ja tai lämpöä. Valmiin pullan voisi koristella pumadalla jos sitä vaan sattuisi olemaan, vähän kaapista vaan ripotin tomusokeria pintaan.

näin Katri näyttää


Aina menee joka blogissa silmään kun kukaan ei pidä pursotuspussia oikein, edes teevee kokit telkkarissa ei osaa(paitsi Gordon Ramsay). Kuinka hyviä pursotushässäköitä blogeissa olisi jos niiden tekijät pitäisi pussia oikein? Toinen asia on yhden millin tyllat..

Antti; pullan ja vodkan tuoksuinen mies


sitte se loppuu


11 kommenttia:

Otto Aanmaa kirjoitti...

Aah, pullan tuoksua, kardemummaaaaaa. Pitää tehdä, vaikkakin ilman munaa, kun se on turhaa.

aleksi kirjoitti...

ei se varsinaisesti turhaa ole kun toimii emulgaattorina ja pitää voin paremin taikinassa. mutta toimiise tosiaan ilmankin.

mulla ei ollut kardemumman tuoksua kun oli vaan kardemumma jauhoa :/

lintu kirjoitti...

Ehtisköhän sitä sunnuntaina leipoa pullaa, bostonpulla-inspis iski!

aleksi kirjoitti...

aina ehtii pari pullaa vääntää!

Ebe kirjoitti...

Hurjan herkullisen näköistä. Tuore pulla on vaan niin hyvää. Tuosta oikeasta pursotusotteesta mieluusti lisää juttua. Itse pursottelen aina miten milloinkin ja välillä ei tahdo löytyä millään kunnollista otetta. Ne yhden millin tyllat on meille pikkupipertäjille :D esim. itse käytän välillä piprujen koristeluun (yleensä käytän 2 mm tyllaa). On minulla 0,5 mm tyllakin, mutta suomalainen tomusokerivalkuaissörsseli ei mene siitä läpi. On kuulemma erityishienoa tomusokeria sitä varten (näin olen asian ainakin ymmärtänyt).

aleksi kirjoitti...

en tiiä suomi tomusokerin paksuudesta mutta jotekin mulla on sellanen olo että sinä on jotain rasvaa.. se voi tehdä.

tylliä ei vaan tarvitse noihin ohuisiin kun kun tekee spritsipusin ja anta sillä palaa.. ehkä se olisi hyvä blogi kirjotuksen paikka "kuinka teen pussin"

Ebe kirjoitti...

Olen yrittänyt tehdä itse spritsaustötteröä, vaan en ole saanut siitä mieleistä tai en vain ole tottunut sitä käyttämään. Lisää opiskelua :D Mitäköhän se lisätty rasva on? Haluaisin saada aikaa oikein, oikein ohutta jälkeä (mikä ei kuitenkaan leviä)pipareihin, sellaisia kun olen ulkomaalaisilta sivuilta nähnyt, mutta en tiedä käytetyn massan ohjetta. Täältä http://www.talka.fi/content/view/174/265/ löysin kyllä vinkkejä eli harjoittelemaan vaan (näin olen nähnyt ennenkin eli tehdään pursotinpussi itse, mutta kuitenkin käytetään tyllaa). Voipaperista tehty on varmasti vakaampi käyttää kuin muovipursotinpussi.

aleksi kirjoitti...

en ole itekään mikään spritsi töttörö guru mutta jokun laisen saan kasaan sentään :)

toi erilainen tomusokeri juttu on vaan jäänyt mieleen kun yksi keskieurooppalainen kondiittori sanoin ttei suomalaisella oikeen voi tehdä macaroneja.. voi olla että se on hömppää..leipomoiden koriste tomussa on rasvaa ettei se sula kakun päälle.

Ebe kirjoitti...

Siis tarkoitatko leipomotomulla pomadaa? Täällä esim. http://www.squires-shop.com/ibf/index.php?p=product&id=3347&parent=38 on jotain erikoishienoa tomusokeria myynnissä. Suomalaisessa tomusokerissa on mukana hitusen karkeampia sokerirakeita, jotka tukkivat pienet tyllat. Samoin koristeita (varsinkin kukissa) tehdessä pienet muruset häiritsevät(joo, ei oikeesti tarvitsisi yrittää tehdä ohuenohuita kukkien terälehtiä, mutta kun nyt olen vaan tälläinen :D ) Edes siivilöinti ei auta, pitäisi kai hioa jollain huhmareella sokeri hienoksi.

aleksi kirjoitti...

en tarkoita.. pomada on ihan erikseen.

en ole kyllä huomannut tomusokerissa mitään isoja kiteitä, nehän on niin pieniä ettei edes kieli erota niitä..

miten ihmeen pieniä tylliä sulla on kun tomusokerin kide koko on todellä pieni, millin sadas osia.

Ebe kirjoitti...

Niin, ei varmaankaan ne sokerimurut yksinään, mutta valkuaisen kanssa en ole saanut oikeanlaista koostumusta. Pikeeri tökkii eli ei tule tasaisesti pienestä tyllasta (0,5 mm) ulos vaan jumittuu aika ajoin. Silloin ei pitkät, yhtenäiset pursotuslinjat onnistu. Jos pikeeri on löysempää, se taas leviää liikaa. Voi olla, että en vaan osaa tehdä juuri sopivaa pikeeristä :(

Enkä päässyt palkinnolle kakkukisassakaan, plääh! No, sitä en kyllä oikeesti odottanutkaan :D