tiistai 24. toukokuuta 2011

oliiveitä, suklaata ja voita

kohta oon syönyt jo kaikki!


Katoin jotain typerää ruoka ohjelmaa pikkuleivistä, pikkareista ja pipareista niin ajattelin itsekin jotain askarrella. Tahdoin tehdä täytettyjä mutta kaapissa ei ollut ganacheen kermaa niin ajattelin laittaa oliiviöljyä, onhan tosi muodikasta muutenkin suklaan kanssa. Timjami tuli sekaan vaan koska se sopii niin hyvin oliiviöljyn kanssa.

Sable massaa säästin puolet huomiselle. Seuraaviin pikkiksiin voisi keksiä jonkun vielä hurjemman täytteen, valkosuklaaparmesaaniganache? tomaattihillo? kurkkugeeli?


sable-pikkarit(sairaan maukas ohje muute)
260 g vehnäjauhoja
140 g voita
100 g sokeria
muna
2 g leivinjauhetta
ripaus suolaa
munausta munaamiseen(muna, vettä, suolaa)
vaniljaa

Vaahdota pehmennyt voi ja sokeri, lisää muna ja sekoita tasaiseksi. Lisää yhteen sekoitetut jauhot, suolat, leivinjauheet ja sekoita tasaiseksi. Kaulaa massa ohueksi ja ota pyöreällä muotilla pikkuleipiä, voitele pikkuleivät ja paista 180 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.

tulossa, tulossa


timjami-oliiviöljy-ganache
85 g tummaa suklaata
20 g oliiviöljyä
3 g maissitärkkelyssiirapia
ripaus isokiteistä suolaa ja kuivattua timjamia
4-5 tippaa vettä

Sulata kaikki vesihauteessa nopesti liikaa kuumentamatta ettei oliiviöljyn maku lähde pois. Anna ganachen viiletä ja lisää hyvin epäsuklaamaisesti pari tippaa vettä (varovasti!) juuri ennen piparien täyttöä. Sekoittele kunnolla, massan pitäisi heti kovettua selvästi ja olla vähän saman tyylistä kun joku Nutella. Veden pitää olla aika saman lämpöistä kun suklaamassan tai suklaa klimppiintyy. Levitä suklaamassa pikkuleivälle pienellä paletilla, nuolijalla tai massapussilla pursottaen(jos tekee yli 4 pikkaria). Lätkäse toinen pipari suklaan päälle kanneksi.

näissä täytekin vielä kiiltää ja on löysä


jeah



5 kommenttia:

Piia kirjoitti...

Varmasti hyviä!

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Näitä on varmaan pakko kokeilla, kun kiinnostaa tuo muodikas oliviiöljyn ja suklaan yhdistelmä. Ganachehommat on mulle uutta, en ole ennen tehnyt. siksipä kysyisin, että mikä on noiden epäsuklaamaisten vesipisaroiden tarkoitus? Miten pitkään ganachea suunnilleen jäähdyttelit? Koostumuksesta ilmeisesti näkee, kun on jäähtynyt tarpeeksi?

aleksi kirjoitti...

se vesi on siinä kovettamassa sen suklaan.. suklaaseenhan ei ohjeiden mukaan saa koskaan sekoittaa vettä mutta pieni määrä jähmettää sen. joissain sacherkakun kuorrutus ohjeissakin käytetään vettä mukana kovettamassa se.

annoin ganachen vaan jäähtyä sen verran ettei se ole enää kuumaa, varmaan tärkeämpää on ettei pikkuleivät ole enää kuumia ja sulata ganachea uudestaan.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Äsken testasin miten onnistuu meikäläiseltä tällaisten sable-pikkareiden teko.

Etukäteen arvelutti eniten tuo miten saan veden ja suklaan samanlämpöisiksi, ja miten tarkkaa se on. Hyvin se onnistui sitten kuitenkin. Jostain syystä kyllä päädyin lopulta ripottelemaan ganacheen varmaan 15 tippaa vettä, ennen kuin se alkoi mielestäni kiinteytyä. En tiedä mistä johtui sellainen ilmiö, vai olinko vaan kärsimätön.

Sable-massa oli niin pehmeää, että en oikein saanut pikkareita ehjinä leivinpaperille. Kaulitsin taikinan sitten suoraan leivinpaperille ja tein homman siinä. Onnistui se niinkin.

Tämä oli mielenkiintoinen kokeilu. Olin lopputulokseen oikein tyytyväinen.

aleksi kirjoitti...

sablee massan voi laittaa jääkaappiin niin se on paljon paremmin käsiteltävää ja pikkuleivistä tulee rapeampiakin kun massa on kylmää.. musta se lukikin tossa mutta näköjään oon jättänyt pois, se vaan tuntuu ittelle niin selviöltä.

se suklaa oli niin kokeellinen ohje että en yhtään ihmettele vaikka veden määrä heittäisi vaikka miten ja varmaan kun on noin pienestä määrästä vettä kyse niin suklaan laatukin tekee paljon.