maanantai 9. toukokuuta 2011

zopf maailmoiden valtias

HÄN JONKA NIMEÄ EI PIDÄ MAINITSEMAN! ZOOOOPF!


Sopf on kumma leipä. Samaa keskiluokkaisten leipien perhettä kun rakas pullapitkomme, challah summuut, briossi on sitä rikasta perhettä. Kumman zopfissa tekee sen nimi joka kuulostaa pahalta viholliselta suoraan seitsemännestä ulottuvuudesta Doctor Whossa tai muussa vastaavasssa pop-kulttuurin kulmakivistä. Sopfin nimi on suomennettyna mato joka jyrsii yössä. Silti zopf on vain fiini ulkolainen pulla. (voisin joskus pitää blogi kilpailun siitä että kuka huomaa kaikki typerät viittaukset ja lainaukset joita tungen näihin juttuihin huvittaakseni itseäni)

EX-TeR-MI-NA-TE-!


herra Hedhin zopf
esitaikina
125 g täysmaitoa, itse käytin maitojauhelirua
125 g vehnäjauhoja
10 g hiivaa
5 g hunajaa

Sekoita kaikki aineet yhteen ja anna esitaikinan muhia puolisen tuntia.

taikina
250 g vehnäjauhoja
40 g voita
37 g sokeria
5 g suolaa
1 muna

Lisää esitaikinaa, muna, sokeria ja loput jauhot, vaivaa 3 mintuuttia ja lisää voi. Vaivaa vielä 5 minuuttia, lisää suola ja vaivaa vielä kymmenisen minuuttia nopeammalla kunnes taikinassa on hyvä sitko. Taikina on niin kovaa että tämän kanssa saa pelätä että rakas Kenwood räjähtää alkuhiukkasiksi, samoin kun tekisi oikeaa pullapitkoa. Anna taikinan levät puolituntia ja leivo kahdeksi säikeeksi joista voi näpertää pitkon. Alla on kuva josta pitäisi selvitä kuinka oikea zopf pitko tehdään mutta saa olla aika pitkotarzan että tolla ohjeella saa mitään aikaan, niipä väänsin normipitkon. Nosta pitkoa noin tunti kunnes se on massiivinen ja paista 200 asteisessa uunissa, laske lämpöä jos pulla meinaa palaa. Voitele zopf ennen nousua ja nousun jälkeen munalla.

ottaa mallia madosta joka jyrsii yössä


keskiyönmato kalliossa


Nyarlathotep, ryömivä kaaos


7 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Onpas sillä hassu nimi! Aika samalta näyttää kuin täällä viikonloppuisin myytävä challah-leipä.

Ankerias Vipunen kirjoitti...

Jotenkin päädyin tämän leipäjutun luettuani Wikipediaan Lovecraft-kertauskurssille... Ja hitto että alkoi tehdä mieli pullaa.

katri kirjoitti...

iä iä!

Anonyymi kirjoitti...

zopf on saksaa ja tarkoittaa lettiä, mutta senhän sinä jo tiesitkin?

Anonyymi kirjoitti...

zopf on saksaa ja tarkoittaa lettiä, mutta senhän sinä jo tiesitkin?

aleksi kirjoitti...

joo kummallekin, tiesinhän mä kyllä.
ja yaelien: ihan samaa tämä on mutta musta tuntuu että ainakin se challah reasepti mitä olen koittanut oli rssvasempi ja sokerisempi.

Anonyymi kirjoitti...

Kesti pitkään ennenkuin totuin tähän joka sunnuntain Zopfiin.Kesti pitkään ennenkuin leivoin ja koputtelin sen pohjaa asiantuntevasti. Eihän se ole suomalaista makeaa pullaa nähnytkään :-). Mutta senkin sinä jo tiesit....

www.nami-hiiri.com