keskiviikko 11. elokuuta 2010

kauraa ja kyselyä

mun leipä ja kanniston leipä


Tuosta viime postauksen vaivausajan mittaamisesta on ollut mullekin oikeata hyötyä, jostain syystä olen näköjään pikku hiljaa lyhentänyt vaivausaikoja. Nyt mitatessa aikaa leivistä tulee paljon parempia, niihin on tullut takaisin sellanen kiva sitkeys jonka häviämistä olenkin ihmetellyt.

Mutta miksi niin usein tulee tehtyä kauraleipää? kauraleipä kun usein on pehmosta aika mautonta höttöä. Pikku määrä hunajaa kyllä parantaa ja sopii kauraan tosi hyvin.


kauraleipä
165 g hiivaleipäjauhoja
160 g vettä
50 g kaurahiutaleita
5 g suolaa
2 g hiivaa
(pari rouhaisua muskottipähkinän reunasta)

Anna kaurojen liota vedessä jokusen aikaa. Lisää loput aineet ja vaivaa viime postauksen 2+4 tapaan, tästä taitaa tulla nyt perustapa. Öljyä astia ja anna taikinan levätä kolmisen tuntia, nosta 45 minuuttia. Oman leivän laitoin koriin nousemaan ja korin jääkaappiin kun lähdin kaupungille, kun palasin annoin leivän vielä nousta huoneen lämmössä vähän aikaa. Paista!

nauttikaamme huhtasienimaksapateen kera toverini!



Ja muute, kertokaa rakkaat lukijani keitä olette, ihan synden kunniaksi. Jokunen ihminen kommentoi usein ja se on mukavaa mutta luulen että niiden jokusen lisäksi täälä käy muitakin.. vai käykö äiti täällä 127 kertaa päivässä? Äiti?

54 kommenttia:

Aphrodite kirjoitti...

Tsau, 17-vuotias lukiolainen tykkää lueskella tätä!

Anonyymi kirjoitti...

Heipparallaa.
Näin mummoni 88-vuotis syntymäpäivien jälkeisessä sokeripöhnässä uskallan ilmoittautua, että minäkin luen tätä ja pidän kovin. (Erinäisiä kouluja ja töitä tehty, mutta nyt siirrytty leipurikouluun ja koukututtu leipomisblogeihin, jotka liian usein ovat pikkutyttömäisiä kakkujen koristelu kertomuksia. Ne kakut ei edes maistu hyvältä. Nämä sinun juttus taas sivistää.)
Kiitos ja Onnea.

Jael kirjoitti...

Heippa,blogissani vähän enemmän musta,etenkin 2 blogissani.Ja vielä kerran onnea,myös tuosta kuukauden leivontablogi-jutusta.
Niin,ja tosi hienon näköinen leipä!

Veikko Eranti kirjoitti...

Veikko, kalliolainen akateeminen säätäjä ja leipäfani ilmoittautuu lukijaksi. Erityisesti sitä pain a'la anciennea tulee tehtyä aika usein, samoin pähkinä- ja siemenkikat olleet kovassa käytössä. Hyvää olleet kaikki leivät.

Oon levittänyt laserpyssy-aleksin ilosanomaa myös muille :) Eli kiitos hyvistä ohjeista ja hauskasta menosta.

Maiju kirjoitti...

Tämän syksyn virallinen tavoitteeni on kunnostautua leivän leipomisessa. Siihen tämä blogi antaa mukavasti inspiraatiota ja ideoita!

Anonyymi kirjoitti...

Hei vaan Aleksi & Onnittelut! =)
Täällä blogiasi seurailee myös yksi leipiin ja leivontaan hurahtanut. Aivan liian harvoin (jos koskaan) tulee jätettyä kommenttia. Mm. Mango-jogurttipiiraan nähtyäni sain mielettömän inspiraation ja oli pakko päästä heti kauppaan. Kiitos loistavasta Viva Ciabattasta! Terveisin, Heidi

Makea maa kirjoitti...

Mansen suunnaltakin tätä blogiasi kurkitaan säännöllisesti! Olen vain niin saamaton kommenttien suhteen. Yritän saada sinulta intoa leivän tekoon.

Anonyymi kirjoitti...

Rööperissä koukkuun jäänyt kaksosten isä diggailee tätä blogia, leipomista, hyvää leipää ja ruokaa yleensä.

Aloitin leivän leipomisen noin vuosi sitten kun alkoi v..tuttaa noi kaupan leivät (fazer,vaasan...). Rezen laatukin on mennyt alas viime vuosina. Kannisto tekee kohtuu hyvä vielä. Limbbu Lahdesta on muuten tosi laadukasta, suosittelen.

Huomasin että aika pienellä vaivalla pystyn tekeään yhtä hyvää ja nyt jo paljon parempaa leipää mitä kaupassa tarjotaan - kiitos mm. tämän blogin.

Lii kirjoitti...

tampereen suunnalla seuraa yksi toinenkin. niin rento blogi, jossa on riemastuttavat kuvatekstit. oon ihan rakastunu. jes!

Noora kirjoitti...

Noora täällä lähettää synttärionnittelut! Käyn silloin tällöin ihastelemassa tämän blogin loistavan rentoa otetta ja herkullisia lopputuloksia. Olen itse pitänyt ruokablogia viime joulusta asti, ja se on ollut kyllä tosi hauska harrastus. Sä olet saanut mielettömästi asiaa "pelkästä" leivästä, ihan loistava juttu!

~Sara~ kirjoitti...

Pääkaupunkiseudulta normaalia kolmivuorotyöarkea viettävä alle kolmekymppinen nuori nainen lukee myös blogiasi!

Sam kirjoitti...

Onnittelut! Kuulun sun blogin vakiseuraajiin, rakastan leipää ja leipomista, tykkään lukea sun juttuja ja ihastella kuvia, myös niitä ei-leipäkuvia :>

Arvostan keittiössä viihtyviä miehiä, ja erityisesti omaa yrittämistä ja kokeiluja! Ja sun tapa blogata toimii: ei keskiviikkoaamiaisia vaan tietty aihepiiri, leipomiseen liittyvä tarina tai syy siihen, hyvät kuvat ja selvät ohjeet (joskus vähän mutu, mut ei se ole niin vakavaa). Kiva! Tykkään!

Terv. leipäaddiktoitunut turkulainen neitihumanisti

Tepi kirjoitti...

Kemiläinen ruokafriikki, tuttu vieras ja itsekin kokkaava ja bloggaava...hienoja juttuja sulla, monia olen kokeillut ja aina hyväksi havainnut :).

Itse myös ihmettelen samaa kävijöiden suhteen omassa blogissani- kävijöitä on 60-120 päivässä mutta kommentteja erittäin harvoilta...monet tulevat googlen kautta mutta kuitenkin

Hempu kirjoitti...

Tervehdys. Vallilassa asuva 21-v. opiskelija käy täällä vähän väliä kyyläämässä. Tavoitteena julistaa jossain vaiheessa "leivon leipäni itse!" mutta siihen on vielä matkaa. Vajaa vuosi sitten hurahdin ruoanlaittoon laajemminkin, tätä blogia tulee luettua varsinkin siksi että kirjoittaja on aika hauskanoloinen tyyppi. Vielä en ole ainuttakaan reseptiä kokeillut, tuntuvat jotenkin vaikeasti lähestyttäviltä ja olen vielä liikaa desilitroissa ja kädestä pitäen johdattavissa ohjeissa kiinni. Enkä omista vaakaa! Tänään ajattelin kuitenkin tehdä leipää, kenties jollain ohjeellasi, vaikka 2-vuotiaan kunniaksi.

Esba kirjoitti...

30-vuotias viestintäalalla työskentelevä helsinkiläinen, joka tykkää ruuanlaitosta. Gradu puuttuu opinnoista, perkules. Leipomista en ole ikinä harrastanut, mutta siksi tämä blogisi onkin just hyvä. Voi fiilistellä :) Onnea sinnekin 2-vuotiaalle. t. Toinen 2-vuotias

Anonyymi kirjoitti...

Vaikka syön leipää hyvin harvoin (ehkä kerran tai pari kuussa), seuraan blogia säännöllisesti ja olen siis alle kolmekymppinen nainen pääkaupunkiseudulta. Ehkä joku päivä teen vielä itse leipää kotona! Tai bageleita, koska ne näyttivät valokuvassa niin herkullisilta.

Miksi sitten edes luen tätä blogia, se on hyvä kysymys. :D Viva ciabatta on niin omanlaisensa ja poikkeaa hyvällä tavoin kaikista muista leivonta- ja ruokablogeista, joita on netti pullollaan. Suklaa-arvostelut sun muut on mukava piristys reseptien joukossa!

Jos ruusujen lisäksi pitää antaa risuja, niin joskus kirjoittaja voisi kiinnittää huomiota yhdyssanoihin.. Mutta se on vain pieni risu.

Kiitos kivasta blogista!

Mustikoita ja puolukoita kirjoitti...

Täällä iloittautuu Lappi :)
Yritän kerätä rohkeutta leivän leipomiseen blogisi kautta. Äitikin olen, mutta muutaman hieman nuoremman pojan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Turkulainen humanististyttö minäkin ja säännöllisesti tänne eksyn. Aina halunnut oppia leipomaan kunnollista leipää. Blogisi rohkaisi! Tänks!

Unknown kirjoitti...

Täällä blogiasi seurailee uudelleen leivän leivonnasta innostunut pääkaupunkiseutulainen. Asetelma Ihania ohjeita, joita on viime aikoina tullut muutamaa kokeiltuakin. Mun järjestelmällisyyttä rakastavaa silmää hiveli sun hiljattain lanseeraama matemaattinen työohje! Ja erityiskiitos vaivausaikojen kirjaamisesta. Ja jos joskus innostut, olisi kiva kuulla ammattilaisten termien taustoista, eli miksi esimerkiksi kaulataan, eikä kaulita.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa
Joka päivä käyn kurkkaamassa mitä nyt olet leiponut.
Jossain toisessa leivontablogissa suositeltiin tätä sivua n.1v sitten ja heti jäin " koukkuun".
Kivoja juttuja ja lukiessa tulee hyvä mieli.
t. 43 vuotias hoitsu:)

aleksi kirjoitti...

no näköjään tätä lukeekin jotkut :)
ja kiva että jotkut jopa on alkanut leipomaan blogin takia.

Ebe kirjoitti...

Tämä kuuluu ehdottomasti suosikkiblogeihini. Itse olen juuri se parjattu sokeripöhnä, hörhellysleipoja itse, mutta se ei estä nauttimasta oikeasta leivonnasta (vaikka sen tekisi joku muu). Rakastan leipää ja onneksi mummolasta saadaan aivan itsetehtyä, oikeassa leivinuunissa paistettua rieskaa. Lisäksi täälläpäin on hyvä leipomo, mistä saa tosi hyvää ohraleipää, rieskaressua ja hiivatonta ruisleipää, ruisronttia, nam!

Anonyymi kirjoitti...

24 -vuotias maailmanmatkaaja myös ilmottautuu lukijaksi!

Armi kirjoitti...

Hyvää blogisynttäriä!

Nelikymppinen kotkalainen ilmoittautuu seuraajaksi. Lähinnä luen Readerin kautta, joten kommentointi on jäänyt. Meidän perheessä Mies tekee ruoat ja leipoo leipää satunnaisesti, mutta minä seuraan kaikenlaisia ruokablogeja, koska tykkään ruoasta ja leivästä.

Örkki kirjoitti...

Täällä käyn myös välillä kurkkailemassa. :) ..joskus jopa päivittäin :D

Anonyymi kirjoitti...

Huomenta,
lukijaksi ilmoittautuu kapakantäti eteläisestä Suomesta.
Olen aivan koukussa blogiisi...ja vinkannut blogistasi usealle tyypille.

Maasi kirjoitti...

Heippa,

jos olet ihmetellyt Australian Brisbanesta säännöllistä lukijaa, niin tässä ollaan! 23-vuotias ulkomaaneläjä, luen Viva Ciabattaa haaveillen hyvästä leivästä, jota ei Australiasta saa mistään. Vuoden säännöllisen seuraamisen jälkeen alkaa tuntua, että teoriassa voisikin kokeilla oman leivän tekemistä. Kiitos etenkin siitä, että täällä tehdään leipää ihan oikealla tavalla, eikä mitään no-kneadia.

Sissi kirjoitti...

Täältä ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta yksi maalainen ilmoittautuu! Että hej på dig!

Tätä blogia on vaan niin kiva lukea, sulla on hauska huumori! Monesti pitää lukea vanhojakin postauksia ihan vaan että edes kerran päivässä naurattais. (Outs, mulla on kai kurja elämä...)

Virmajuuri kirjoitti...

Minäkin voin paljastaa, että vierailen blogissasi säännöllisesti. Olen 18v opiskelija Etelä-pohjanmaalta ja tykkään paljon ruuablaitosta.

Merituuli kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Merituuli kirjoitti...

Onnea ponnea!

Lukijaksesi ilmoittautuu kahden lapsen äiti ja yhden miehen vaimo, joka rakastaa risottoja, lihaa ja hyvää leipää, kaiken muun lisäksi. Ja sen kyllä huomaa :)!

Minä tykkään eniten hassutusfiilistelyistäsi ja Hesa-vinkeistä. Oisko vastaavantyyppisiä vinkkejä muihinkin kaupunkeihin?

aleksi kirjoitti...

sanon kaikille jotain, no joilleki.. ja jokunenkin tuntuu asuvan mun lähellä, näistä vastauksista pitäis tehdä joku kartta ja hienoja kuvaajia ja viivoja.

en tiennyt että monet pitää mun juttuja näin hauskoina, olisin luullut että ne vaan ärsyttäis ihmisiä.. ei kommenterissa ole lopulta tullut pään auontaa kun pari kertaa.

anonyymi rööperiläinen isä: limbun leipiä oon testannut ja hyviä on.. ja kalliita toisaalta. siellä teilläpäinhän on nyt se uusi crustumkin. hieno toi nimimerkki noin :)

noora: vaikka tämä on pelkästä leivästä niin silti tuntuu että oon ihan alkutekijöissä vasta enkä osa juuri mitään välillä.

ansku: se matemaattinen ohje oli ihan normi ohje mihin törmää ammattijutuissa, siitä vielä puuttui nostatuslämmöt, höyryn määrät ja ajat eli vielä enemmän numeroita :) en muuten yhtään tiedä miksi kaulataan eikä kaulita, kai se on vaan nopeampi sanoa kun on aina kiire..

ebe: vaikka oletkin hörhellysleipoja varmaan pahimmasta päästä niin oot kyllä varmaan paraskin siinä, ne piparit on aina päräyttäviä. mummolan leivinuunilla ois kiva koittaa paistaa..

marikki: jossain ohjelmassa englantinen mies sanoi ettei sieltä saa hyvää leipää niin sen pitää olla jo aika karseeta :)

merituuli: en tiiä muista kaupungeista juuri mitään mutta helsingissä on pitänyt kiertää kyllä kameran kanssa ja tehä pari jotain kaupunkiseikkailujuttua, voi tulla hämmentäviä paikkoja ja hämmentävän normaaleja. mitä on hassutusfiilistelyt?

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Stadilainen Keittiökameleontti seuraa blogiasi säännöllisesti ja kommenttiakin oon jättäny ainakin joskus. Leivon itse kaiken leivän, koska Suomalainen leipä on pahaa ja siksi kiinnostuin myös sun blogista alunperin. Tosin, kun viime aikoina olen itse ollut on The Raw Side, leivästä nauttii enempi muu perhe (paitsi kissa). Mä nautin sun hilpeästä huumorista :D

Anonyymi kirjoitti...

Leena Espoosta ilmoittautuu vakiolukijaksi. Vierailen noin joka toinen päivä, vähintään.
Huomenna paistetaan kauraleipä.

Jaana kirjoitti...

Minä käyn vähintään kerran viikossa.

Suvi kirjoitti...

Oon yks tutuntuttu. En muista miten alunperin eksyin blogiin, mutta sitten kun huomasin et oot se vaihe-aleksi, niin laitoin blogin kirjanmerkkeihin. Sun tekemät kuvat kiinnosti alunperin.

Leipää en tee, mutta näitä on kiva lukea.

Marilele kirjoitti...

Mikään ei voita tuoretta itse leivottua leipää ja siksi mie käynkin usein lueskelemassa blogiasi ja ihastelen leipiäsi. Tykkään rennosta otteestasi, blogia on ilo lukea.

Taika kirjoitti...

Verbaliikkasi ja leipiesi fani. Nainen, nuori, wannabe-maalainen/leipuri.

Anonyymi kirjoitti...

Olen yhdexäntoistavuotias keliaakikko, joka ennen vammautumistaan leipoi päivittäin kaikkea kivaa leivästä makaroneihin, mutta nyt vain kuolaa kivojen blogien leivoksia ja ruokia, sillä mitäpä sitä muuta kun ei voi mitään syödä ja omat kirjat on jo kaluttu. rouhhg laif. Kivoja juttuja, keep it uppp! :-)

Manna kirjoitti...

Blogionnittelut!
puolen vuosisadan paremmalla puolella oleva vakilukija Porvoosta ilmoittautuu myös, monet makoisat maut ja naurut olet lahjoittanut!

Jonna from Hel kirjoitti...

Parhaat insider-vinkit leivänleipomisen ihmeelliseen maailmaan. Ja muutenkin hyvä meno. Ei sitä muuten jaksaisi blogiasi seurata. Onnea 2 veelle!!

Irkku kirjoitti...

Äiti täällä taas, hei! Voin lohduttaa, en käy 127 kertaa päivässä. Nytkään en ole käynyt moneen päivään.

Sulla on salaisia ja ujoja ihailijoita...

Irkku kirjoitti...

Äiti täällä taas, hei! Voin lohduttaa, en käy 127 kertaa päivässä. Nytkään en ole käynyt moneen päivään.

Sulla on salaisia ja ujoja ihailijoita...

NOa kirjoitti...

27-vuotias ulkomailla asuva nainen joka ei ikina kokkaa saati leivo kun ruokavalio on low-carb, luen blogia koska se on hauska.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin täällä purjaan harvase päivä, yksi parhaista blogeista=)kiitos kaikista hyvistä leipäohjeista..nam!

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys. Täällä yksi blogia lukeva, joka ei edes leivo mitään. Tätä nyt on vaan kiva lukea, sun huumorintaju kolahtaa omaani. Kiitti <3

statisti kirjoitti...

Onnee aleksi! täältä ilmoittautuu uskollinen lukija, joka ei oo eläessään (27v) saanut yhtäkään leipää onnistumaan... onneks oon tosi hyvä kokki :) juttujas on hauska lukea ja huumori natsaa. keep up the good work.

zaia kirjoitti...

Kolkytjotain naisihminen tsadista seurailee tätä feediä lämmöllä ja kuola valuen.

Olen alkujani maalaistalosta ja väänsin ensimmäiset pullat varmaan ennen kuin opin puhumaan, joten jonkinlainen tuntuma taikinaan on omissakin näpeissä. Jossain nuoruuden villeinä vuosina taisi olla pidempi tauko kun en leiponut mitään, nykyisin kyseinen toiminta on erittäin mukava rentoutumiskeino.

Päädyin blogiisi kun yritin netistä löytää kauppaa josta saisi tuollaista taikinan kohotukseen sopivaa koria joka sulla (ja tämän vuoden suosikki-tv-kokillani Camilla Blumilla) näköjään on. Mistä niitä saa?

aleksi kirjoitti...

noi mun korit oon ostanut Eiringistä.. niitä on nykyään ollut musta jo chez mariuksessa ja kokkipuodissakin

zaia kirjoitti...

Kiitos infosta ja tätä vähän pelkäsinkin. Kokkipuodit ovat vähän riskialttiita paikkoja meikäläiselle koska sekoan jotenkin rosterinhajusta ja -kiillosta ja yleensä herään koomasta vasta siinä vaiheessa kun kortti vingahtaa pahaenteisesti tiskillä...

Sitruunainen kirjoitti...

Italian Torinossa politiikkaa opiskeleva 26v ruokabloggaaja (laiska sellainen) tykkää leipomisesta yli kaiken mutta koska kotonaan ei leipää syödä (eikä yleensä muitakaan leipomuksia), uuni lämpenee vain lauantaipizzalle. Käyn täällä silloin tällöin, nyt varmaan useammin koska linkitin blogisi omaani ja kivasti näen sieltä uusimman vääntämäsi herkun. Tattista vaan!

Blogissasi on hienoa se, että leivot "tutkiskelevasti", niinkuin asiaan kuuluu, mikäli haluaa jotakin uutta oppia. Minäkin haluan! Leipominen on tiedettä. Viva la ciabatta!

Anonyymi kirjoitti...

Terveiset Keski-Ruotsin kauniista maisemista. Löysin linkkisi, kun etsin tietoa miten tehdä Durum jauhoista leipää ja innostuinkin lukemaan tätä pidempään. Kiitos persoonallisista sivuista ja hyvistä ohjeista!32-vuotias innokas sämpylöiden vääntäjä.En niin loista kokkitaidoillani, mutta olen päättänyt osata leivän tekemisen..opeteltavaa vielä on.
Mukavaa syksyn jatkoa!

Rose kirjoitti...

Vähän vanha teksti, mutta halusin jättää jäljen.

22-vuotias jyväskylässä opiskeleva naishenkilö, joka on ruokavammainen ihan joka tavalla ja leipä on se kaikkein suurin ongelma.

Eksyttyäni tähän blogiin uskaltauduin kokeilemaan leivän leipomista, ja se oli vielä paljon kivempaa kuin pullat ja täytekakut! Nyt olen muutaman kerran leoponut sun resepteilläs (ja parilla, joihin eksyin tämän blogin kautta) ja hyvin on maistunut perheellekin Tampereella. Lisäksi ihan vain tekstiesi lukeminen on mukavaa, huumori kolahtaa, asiat kiinnostaa ja kuvat on hienoja.