maanantai 23. elokuuta 2010

syödään vasta saunan jälkeen

kannattaa testaa


Leipomossa käytetään paljon rouheisiin ja tummiin leipiin ruislitistettä mutta sitä ei saa ostettua mistään kotiin. Ruislitiste on ruishiutaleen pahis versio, pelkästään litattuja kokonaisia siemeniä jotka on höyrytetty. Koska siemenet on vaan littaamalla lätätty eikä vedetty ihan levyksi niinkuin hiutaleet niin leipään jää paljon rouheisempi tunnelma ja makukin tulee musta paremmin esille. Litistettä ei vaan saa mistään niin ajattelin ostaa kaupasta hiutaleita mutta niiden vierestä löysinkin ruisrouhetta jonka sitte ostin. Pelkän ruisjauhon lisääminen taikinaan on musta vähän tylsää ja sellasenaan ei edes kamalan hyvää mutta ruista ja ruisrouhetta yhdessä niin toimii jo tosi hyvin.
Tässä leivässä on mun tapojen vastaisesti hirvittävän pitkä aineslista(11) ja pari erikoisempaakin ainetta. Riihiruisjauhon voi ihan hyvin vaihtaa tavalliseen ja maltaat vaikka jättää pois jos niitä ei juuri satu olemaan kaapissa.

Ruisrouhe on siis tosi jees.


rouheleipä
175 g vettä
90 g hiivaleipäjauhoja
40 g ruisrouhetta
20 g riihiruisjauhoja
10 g seesaminsiemeniä
10 g pellavansiemeniä
6 g suolaa
5 g fariinisokeria
3 g mämmimallasta
3 g hiivaa
+
100 g hiivaleipäjauhoja
5 g suolaa

Sekoita ensimmäiset aineet yhteen ja anna muhia joitain tunteja. Lisää loput jauhot ja suola ja vaivaa hitaalla pari minuuttia kunnes aineet on yhdessä ja nopeammalla neljä. Anna taikinana levätä puolitoista tuntia, muotoile leiviksi ja anna nousta 45 minuuttia.

herra seurassa manhattanilaisella iltateellä


king off pop!!! oi!


Arabian piknik.. ei nähty kameleita4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kai niitä ruislitisteitä (ruishiutale?) vois saada jostain myllystä.

Ainakin jos matka vie Vääksyn myllylle :)

http://www.vaaksynmylly.fi/fi/Tuotteet+ja+Hinnastot.html

aleksi kirjoitti...

kai niitä jostain voikin saada.. kerran kysyin jonkun myllyn esittelijältä messuilla ja se ei edes tiennyt mistä puhuin.. yrittä kaupitella vaan hiutaleita.

noillakin oli vain hiutaleita

HP kirjoitti...

Sulla on täällä upeita leipiä!

Kiitos blogivierailusta ja mieltä lämmittävästä kommentista :)

Tepi kirjoitti...

Vaikuttaa pätevältä, pitää testata jahka joskus vielä kotiin pääsen reissusta...riihiruisjauho on oma suosikkini ja sitä tulee tumpattua kaikkeen mahdoliseen. Lasagnelevyistäkin tulee uber-hyviä kun osan durumista korvaa sillä.