keskiviikko 6. tammikuuta 2010

graham leipä

näyttää ruisleivältä jossa on liian vähän ruista


Täyden graham leivän teko oli enemmänkin testi että onko se edes mahdollista kun järkevää ja onko lopputulos lähelläkään syömäkelpoista. Leivästä tuli kyllä oikeastaan ihan hyvän makuinen mutta rakenne oli lähes inhottavan terveellisen tuntuinen, vähän kun lastulevyä söisi. Sisus on kyllä tosi mehevä kostea mutta silti suu kuivuu jotenkin tätä syödessä. Leivästä saisi kyllä varmaan jo tosi hyvän vaihtamalla osan grahamista vehnään ja kaurahiutaleiksi.
Tämmösessä täysjyväleivässä on vähän hankalaa kun siihen ei meinaa saada kunnon sitkoa millään ja isot jauhomuruset repivät jo tullutta sitkoa hajalle vaivatessa. Minkä vaan taikinan jossa on täysjauhoja kannattaa antaa käydä mielellään jokusen tunnin ennen vaivaamista, vaivausaika vähenee ja sen takia jauhot ei revi sitkoa hajalle niin paljoa.

puolet graham ja puolet sämpyläjauhoja


graham varras
iso määrä öljyä tekee tästä varrasleipämäisen ja pelastaa liialta terveellisyydeltä
200 g grahamjauhoja
150 g vettä
30 g öljyä
7 g hiivaa
5 g suolaa

Sekoita jauhot, hiiva ja vesi yhteen kunnolla, anna levätä ruumiinlämmössä mielummin pitkään. Lisää suola ja vaivaa hyvä sitko leipään. Lisää öljyä vähän kerrallaan kun taikinassa on hyvä sitko, öljyn taikinaan sekoittaminen voi on aika työn takana. Anna taikinan levätä pari tuntia, muotoile pötköksi ja siitä vartaaksi, nosta noin 45 minuuttia.

lätty joka ei liity tähän mitenkään


1 kommentti:

Chez Jasu kirjoitti...

Tulin vastavierailulle. Mainioita leipäohjeita tässä blogissasi!

Itse haaveilen omatekoisesta ruisleivästä, mutta toteutus on vielä erittäin vaiheessa.