maanantai 18. tammikuuta 2010

cheddarleipä

sisäinen kauneus


Nyt on pitänyt blogata jo aikaa sitte leivotuista, bageleita, pain de miestä ja testi focacciasta mutta aina tulee tehtyä jotain uutta ja vanhat jää. Olin jo kirjottamassa juuren kasvatus oppaankin mutta onneksi jätin kirjottamatta, omat ohjeetkaan ei oikeen tunnu nyt toimivan.

Tein siis cheddarleivän, leipä itsessään on todella perusvalkoinen patonkitaikina mutta kikkana on käyttää taikinassa pieneksi kuutioitua pakastettua juustoa. Juusto on pakastettu koska vaivatessa varsinkin juustoraaste hajoaa taikinaan ja musta nuo juusto yllätykset on parasta. Juusto paloina ei tietenkän anna itsetaikinalle niin juustoista makua eli paras lopputulos tulisi varmaan raasteen ja palojen yhteiskäytöstä. Juusto laadulla sinänsä ei ole mitään väliä kunhan se sulaa nätisti ja maistuu joltain.

siellä ne juustot on


Ajattelin laittaa deseinäkin ainakin osan ohjeiden aineista jatkossa jos joku vaikka innostuisi koittamaan. Hiivoja ja vastaavia en kuitenkaan muuta miksikään hassuttelu määriksi.. vai miten olisi kolme viideskymmenes osaa hiivapaketista?


juustoleipä
250 g (4dl) vehnäjauhoja
175 g vettä
n. 50 g juustoa pikkukuutiona
4 g suolaa
3 g hiivaa

Pilko juusto ja laita pakkaseen. Sekoita vesi, jauhot a hiiva yhteen, anna rentoutua puolisen tuntia. Lisää suola ja vaivaa taikinaksi, lopuksi lisää juusto kuutiot. Nosta taikinaa kolme kertaa 20 minuutia ja väleissä tee se kuuluisa venyttely. Uuni ensin ihan täysille ja kun laitat leivän sisään niin laske lämpö 210 asteeseen.

ulkokuori

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

noi juustoleivät on aina parhaita kun juustoa löytyy yllätysmurusina!

t. elsa joka ei jaksa kirjautua

Anonyymi kirjoitti...

Minunkaan ei pitäisi kirjautua, kun se ei 'johda' B:ssä mihinkään. Mutta piipahdin kysymään, että saanko linkittää, niin pysyn 'leivissä' ? :)) Jos vaikka joskus tekisit vesirinkeleitä kahvin kanssa !

aleksi kirjoitti...

joo linkitä vaan

just teinkin baageleita mutta viellä pitäis kirjottaa niistä

May kirjoitti...

No kirjotapas, bageleita minäkin täällä odottelen. Pain de mie kuulostaa kiinnostavalta myös, jos siis tarkoitat sillä sitä mitä luulen sinun tarkoittavan... itse tunnen pain de mien lähinnä valkoistakin valkoisempana pehmeänä paahtoleipänä (siis kaupan pussileipänä).

aleksi kirjoitti...

niin no periaatteessa se onkin se valkoista valkoisempi paahtoleipä mutta itetehtynä tietty paljon parempi, melkeen kuin briossi.. vaikka vähän jotain täysjyvää se ehkä kyllä kaipaa