sunnuntai 24. tammikuuta 2010

speltti

kori tekee nättiä


Speltti on vähän tollanen mistä olen lähinnä kuullut ja maistanut sitä kai pelkästään Fasun spelttileivässä, jossa sitä taitaa olla lähinnä vain nimellisesti. Spelttiä tuntuu haittaavan hippeilyhörhöily imago vielä vähän ja netistä tiedot heittelee ihan miten sattuu. Toisella sivulla sanotaan että speltti on todella hyvää leivontaan ja toisella että siinä on huono sitko ja siksi hankalasti leivottavaa. Yhdellä sivulla sanottiin että speltin kanssa pitää käyttää vähemän vettä kun normijauhon mutta itse huomasin aivan toistepäin, speltti imi heti veden samaan tyyliin kun vaikka ruis tai perunahiutaleet ja jäi vähän tahmaiseksi ja hankalaksi. Jos ei terveyspuolta lasketa niin en oikeen edes näe hirveästi syytä käyttää jauhoja jotka ei anna juuri mitään leivälle, maksavat paljon ja huonontavat taikinaa. Pitää vielä koittaa kuitenkin tehdä koko speltti leipä ja testata karheampia jauhoja tai hiutaleita jotka luultavammin antaa enemmän makua.

siemenet pannulla


spelttileipä siemenillä
180 g vettä
150 g vehnäjauhoja
100 g puolikarkeita spelttijauhoja
n.50 g siemeniä, auringokukan, seesamin, pellavan sun muun paahdettuna
5 g suolaa
5 g hiivaa

rusinoita voi laittaa kanssa niin tulee myslileipä

Paahda siemenet vaikka pannulla. Speltti, vesi ja hiiva sekoitetaan yhteen ja lisätään siemenet kun ne on jäähtyneet, anna istua jonkun aikaa. Lisää loput aineet ja vaivaa kunnon taikinaksi. Anna taikinan levätä muovin alla kolme kertaa 20 minuuttia joiden välissä tee venyttely ja taittelu. Muotoile leiväksi ja nosta noin tunti, viillä pyöreään vaikka nätti risti tai ristikko. Paista 210 asteisessa uunissa kunnolla valmiiksi, oma taisi olla vähän liian vähän aikaa paistettu.

nostin liian vähän ja leivästä tuli vähän pallo ja repesi rumasti pohjasta


6 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Onpa hyvän näköinen leipä! Mä olen spelttiä käyttänyt toistaiseksi lähinnä leivonnassa, muffineissa ja sellaisissa,mutta en yksinään.

terhi kirjoitti...

miten voi joku saada leivästä näin herkullisen näköisiä ja varmaan makuisiakin, mitä näillä sivuilla on ollut. slurps! tahtoo itselle tämmöisen leipurin.

aleksi kirjoitti...

täältä kalliosta niitä saa :)

Anu kirjoitti...

Hei,
Mukava lukea sun ilmeisen puolueetonta pohdintaa. Minäkin olen miettinyt, että onko speltissä jotakin muuta lisäarvoa kuin sen romanttinen mielikuva "kivikauden viljana". Maku? Sitko? Joku muu?
Minusta on mukavaa, että spelttiä viljellään ja siitä tehdään leipää ja muitakin tuotteita jo pelkästään sen tuoman vanhan geeniperimän vuoksi. Sille tehdään minusta kuitenkin karhunpalvelus, jos siihen yritetään ympätä joitakin sellaisia ominaisuuksia, joita sillä ei oikeasti ole. Esim. tuo väitetty parempi sitko on minusta ollut sellainen. Ihmiset vain pettyvät ja turhautuvat, kun leipä ei sillä onnistukaan lupausten mukaisesti.
Mitä mieltä sinä muuten olit mausta - siis verrattuna normivehnään?

aleksi kirjoitti...

en kyllä huomannut oikeen mitään selkeää eroa normi vehnään, ehkä noi kaikki kolme juttua mitä olen nyt tehnyt on olleet kosteampia sisältä ja samalla tietty kuori on pehmennyt nopeasti.

vielä koitan tehdä pelkästään speltistä, sittenhän sen parhaiten huomaa. kivahan se olisi jos noissa selvästi maistuisi se pähkinäisyys jota niin mainostetaan.

Ulla kirjoitti...

Ihanan näköinen leipä!