tiistai 29. syyskuuta 2009

päärynäpiiras

törchen


Blogi tuntuu olevan vähän tauolla kun on niin paljon töitä nyt mutta jotain pientä ehtii silti leipoa välillä. Nyt tein aikalailla samaa piirakkaa kun luumupiiras oli mutta pienempänä, eri pohjamassalla ja pikkumäärällä vaniljakreemiä. Pohjana ei ole normi murotaikina vaan linsermassa joka on kyllä hyvin samanlainen. Linsermassaa käytetään yleensä pohjana Itävaltalaisessa kakku klassikossa joka on näköjään maailman vanhin kakkunen. Täytteenä näissä pikku torttuissa on päärynän lohkoja jotka pyörittelin muscavado-sokerissa ja inkivääri hillossa ja paistoin (taas) voissa. Päärynä lohkojen alla on pikku määrä vanilja-kreemiä, sitä kamalaa valmisjauhekamaa. Päärynät muuten kannattaa kuoria ennen paistoa, jota en tietty tehnyt.


Linsertaikina
200 g voita
50 g sokeria
5 g vanilja sokeria
20 g keltuasia, eli yksi
240 g vehnäjauhoja

Aineet sekoitetaan tasaiseksi ja annetaan istua muovissa jääkaapissa. Tämä pitää laittaa jo jääkaappiin senkin takia että tästä saa kaulitua mitään sillä tämä tarttuu joka paikkaa ja repeilee helposti. Lopulle taikinalle pitäisi vielä joku käyttö keksiä, vähän olen miettinyt maapähkinävoisuklaatorttusia.

puolialaston kokki


torstai 24. syyskuuta 2009

otti ohraleipä!

pöt


Keksimällä keksin noinkin hassun hauskan otsikon, joka ei ole edes totta. Leipähän on ruisleipä johon on lisätty ohraa ja vähän vehnää auttamaan nousemista. Leipää en nosta juurella vaikka siinä sellanen onkin vaan ihan normi hiivalla. Ohje on pohjaltaan supersimppeli; saman verran vettä ja ruista laitetaan muhimaan ekana iltana ja samat määrät lisätään seuraavana päivänä.


ohraruisleipä 1 vuoka

1. päivä
200 g vettä
200 g ruisjauhoja
+40 g vettä ja ruista seuraavaan juureen

Aineet sekoitetaan vain tasaiseksi massaksi ja annetaan olla muovin alla seuraavaan päivään kulhossa. Seuraavana päivänä otin käyneestä massasta 80 g pois ja laitoin pakkaseen. Tämä ei ole vielä valmis juuri mutta jos sitä käyttää seuraavassa leivässä ja ottaa siitä taas pakkaseen palan niin pian on.

2. päivä
200 g vettä
90 g ohrajauhoja
70 g vehnäjauhoja
60 g ruisjauhoja
10 g suolaa
5 g hiivaa

Aikasemman päivän mössöön lisätään uudet aineet ja vaivataan kymmenisen minuuttia. Taikinan annetaan levätä ainakin 3 tuntia tai kunnes se on noussut kunnolla, näin vähällä hiivalla nouseminen voi kestää selvästi pidempääkin. Taikinan muotoiluun tarvitsee hyvin paljon(hyvin paljon) jauhoja avuksi koska tämmöinen ruistaikina tarttuu suoran joka paikkaan kiinni. Muotoilin taikinan pötkösi ja paistoin vuuassa 230-240 asteessa puolisen tuntia, valmis leipä kannattaa kietoa vaikka liinaan koska kuoresta saattaa muuten tulla todella paksu ja kova.

paljon jauhoja

maanantai 21. syyskuuta 2009

kandeeratut limenkuoret

ilman suklaista

Tai sitte ei. Kandeeraus meinaa hedelmien sokerisiirapissa keittämistä mutta en tiedä voiko samaa sanaa käyttää sitrushedelmien kuorien kanssa. Kuorista oli kovasti tarkoituksena tehdä orangetteja(no limengettejä).. mutta ehdin syödä suurimman osan valmiista karkeista ennen kun ehdin niitä suklaaseen dipata.

leikkaus oli aika näperrystä


Limenkuoria jäi kamalasti yli kun noi tahtoi tehdä mustaviinimarjanlehti-mohitoja, pelastin limenpalat, leikkelin irti kuoret ja keittelin ne siirapissa. Ohje menee kai jotenkin niin että aluksi kuoret keitetään pelkästään vedessä pari kertaa ja sen jälkeen parin tunnin ajan sokerisiirapissa ja lopuksi pyöritellään sokerissa. Kuorista tuli lopulta kumman sitkeitä, ihan kuin nahkaa mutta maukkaita. Siirappia kannattaa aikalailla vahtia varsikin kaasuhellalla, nuo vähän palo lopulta pohjaan.. tai karamellisoitui.

drinkkiä


torstai 17. syyskuuta 2009

ranskis

2


Tämä on varmaan se mistä vehnäjauhosta tehty leipä on saanut sen pahan maineensa olla pelkkää vehnäpullaa. Ranskiksen voi tosiaan tehdä huonosti niin kun normikaupan usein onkin mutta myös oikeen kunnolla. Sitäpaitsi ranskis näytti musta pienenä jänikseltä kun siitä leikattiin pala.. se korva oli paras kohta, rapea ja kiva. Ranskanleivän kanssa on vaan hankalaa se oikean ulkonäön saaminen, leivän pitää olla noussut oikean verran kun se viilletään ja viilto pitää olla juuri sopivan syvä ja oikeassa kulmassa. En juuri edes odottanut sen onnistuvan, eikä onnistunutkaan mutta ei se maulle mitään tee, hyvä pulla.

veitsellä puoleen väliin ekaa kerrosta 75 asteen kulmassa.. tai sitte ei


Ranskanleipä 3 kpl
300 g maitoa
21 g hiivaa
15 g sokeria
10 g suolaa
510 g vehnäjauhoja
15 g rasvaa

Kaikki vaivataa yhteen noin 20 minuuttia ja annetan levätä 15-20. Jaetaan kolmeen osaan(yhdestä tein pitsan) joista tehdään palleroita joiden annetaan levätä 15 min, nuotoilaan leiviksi ja nostatetaan puolisen tuntia. Paistetaan 220 asteisessa uunissa. Mulla tästä tuli jotenkin tosi kova taikina niin lisäsin vielä 50 g maitoa. Noilla ainemäärillä taikinasta pitäisi silti tulla aika löysä, patonkitaikinassa on 50 g enemän vettä ja se on jo todella löysä.. ehkä syytän jauhoja, olen nyt käyttänyt jotain halpiksia.

lepäävät pallerot


Ja päällä paistetuista tomaateista "salsa".
Tomaattia
suolaa
oliiviöljyä
sokeria
yrttiä
punaista etikkaa

Monta tomaattia viipaloidaan ja poistetaan keskusta ja siemenet, yhdestä tomaatista ei paljoa tule kun se kuivahtaa vähän. Tomaatin viipaleet laitetaan kuppoon ja päälle oliiviöljy, suola, sokeria ja sekoitellaan yhteen. Tomaatit asetellaan uunipellille ja paahdellaan kohtuu alhaisessa lämmössä kunnes osittain palaneita ja mössömäisiä. Leikkaa tomaatin raavot pieneksi ja sekoita sekaan oliiviöljyä, yrttiä(timjam) ja liraus punaista etikkaa.


valmis


tiistai 15. syyskuuta 2009

brioche

iso ja pienet

Briossi on yksi näistä hienoista leivonnaisita joita pitää testata patongin ja croissaintin lisäksi. Briossiin tulee hyvin paljon voita niin kuin croissantiinkin mutta vaivattuna taikinan sekaan, lopputulos on siis vähän kun suolainen pulla. Munan lesitiini ja vahva gluteeniverkosko pitävät hurjatkin määrät voita taikinassa. Tämä on vähän vähä voisempi resepti sillä aikaisempi briossien teko yritys meni aivan penkin alle. Voi erottui heti taikinasta koska olin vaivannut liian vähän ja uunissa pelkkä pinta paistui ja pohja oli voimössöä.

sisälmys


Briossi kaksi isoa leipävuokaa tai aika monta pikkusta
185 g maitoa
440 g vehnäjauhoa
45 g sokeria
30 g hivaa
8 g suolaa
1 muna
1 keltuainen.. valkuaisenkin voi lisätä jos on liian kuiva taikina
--
165 g pehmeähköä voita

Tähän tarvitsee sitte oikeasti taikinakoneen. Kaikki paitsi voi sekoitetaan yhteen viitisen minuuttia hitaalla ja vauhtia nostetaan kovemmalle. Pienitty voi lisätään taikinaan neljässä osassa, kun aikaisempi osa on kunnolla sekoittunut taikinaan lisätään uusi(ei kummemmin läpsy eikä lötise enää). Kun kaikki voi on lisätty taikinaan vaivausta jatketaan vielä noin 20 minuuttia tai kunnes on todella kunnollinen sitko. Taikinan annetaan levätä astiassa muovilla suojattuna pari tuntia tai yön yli jääkaapissa.


Nousseesta taikinasta tein muffinssivuokaan kuusi pikkuista joissa on pallot päällä(brioche à tête) ja lopusta tein neljä palloa joilla täytin voidellun leipävuuan. Pallo versioden teosta tein myös kuvan, pallo jaetaan kahteen palloon joita yhdistää uhuempi osa, isompaan palloon tehdään reikä ja pikkuinen pujotetaan siitä läpi. Helpompaa olisi vain laittaa pikku pallo isomman päälle mutta näin on hauskempaa ja parantaa myös tekstuuria. Tämä taikina nousee sitten paljon.
Voidellaan, nostetaan noin tunti ja voidellaan uudestaan. Paistetaan 185 uunissa.

liian isot pienet nousi yhteen.

perjantai 11. syyskuuta 2009

iso suklaa postaus

Mulla tulee ostettua kaikenlaisia suklaista ja otettua kuviakin niistä muttei kirjotettua siti mitään.. nyt vedän ne nopeesti läpi.


Peck'in Cioccolato al Latte 40%, tämä levy aina ihmetytti stokkalla, hieno paketti, kamala hinta(8e) ja en ole koskaan törmännyt firmaan niin oli pakko ostaa. Suklaa itsessään oli aika pettymys, vähän kun keskieurooppalainen versio Fasun sinisestä ja lisänä kamala äitelyys.


Koska suomi suklaafirmoja pitää kuitenkin tukea(vaikka välillä ei tunnu olevan syytä) ostin Dammenbergin tumahkon levyn. En osta enää, suklaa maistuu aikalailla maitosuklaalta josta on unohtunut maito. Dammenbergin maitosuklaata pitää silti viellä kunnolla maistaa, se oli ainakin joskus hyvää.


Amedein valkosuklaa on varmaan parasta mitä kaupasta saa. Tässä versiossa oli mukana pistaasipähkinöitä jotka on ideana mahtava. Mutta mun makuun oikeastaan kaikissa tällaisissa suklaissa pähkinät on niin pienenä ettei ne juuri maistu tai erota mikä pähkinä on kyseessä, tässä onneksi ne oli paahdettu kunnolla että paahteisuus maistui läpi. Ja suklaa on taivaalinen.
Maitosuklaa oli lähinnä kumma, todella laadukas ja silkkinen mutta maistui kumman palaneelta. Näissä ei ole muuten ollenkaan lesitiiniä jos sellasia pelkää tai on alerginen soijalle.


Kaikkialla muualla on kehuttu Eat&joy maatilatoria niin mun on edes haukuttava niiden suklaa. Suklaa on pehmeää kun ganache ja mautonta vaikka kaakaon määränä lukee 80% se on myös täynnä klimppejä ja rakeita. Eikä pelkästään sellasta pientä rakeisuutta vaan muruja ja jotain asioita jotka jää hampaiden väliin.. vähän kun porkkanasta joskus.

Olipa negatiivista kommentia, Suklaayhdistyksen sivulla sentään sanottiin Amedein valkosen maistuvan muovilta, minä pidän silti kantani.

tiistai 8. syyskuuta 2009

3. patonki

terkkuja janille


Olen nyt testaillut eri patonki reseptejä ja nyt on vuorossa Jan hedhin ohjeen vuoro. Tämä oli heikoin ohjeista joita olen koittanut, osa syy on tietty etten antanut juuren muhia yön yli. Taikinasta tuli tosi kova ja teinkin jo uuden versio juuren muhimaan vähemmänllä jauhomäärällä. Leipäohjeitta kyllä pitäisi koittaa pari kertaa ennen tuomitsemista varsikin näin yksinkertaisisssa ohjeissa.. tuo naapurin poraaminenkin saattoi pilata parhaan terän leivästä. Tai sade ilma.
Kamerakaan ei oikeen toimi kun on niin synkkää illalla niin piirsin osan kuvista.


3. patonki 3 tai 4 kpl

1. päivä(tai pitkähkö aika)
150 g vettä
150 g vehnäjauhoja
2.5 g hiivaa

2. päivä
350 g vehnäjauhoja
150 g vettä
8 g suolaa
3 g hiivaa

nostan pitkät leivät liinalla


Ensimäisen päivän aineet sekoitetaan kunolla sekaisin ja annetaan olla yön yli. Seuraavana päivän muut aineet lisätään sekaan ja vaivataan taikinaksi. Kaikki leipään liittyvät toimenpiteet olenkin jo kirjoittanut 20 kertaa mutta voisin tehdä niistä valokuvasarjan. mutta joo, anna taikinan levätä 90 minuuttia ja jaa kolmeen osaan lepäämään vähäksi aikaa pöydälle. muotoile patongeiksi, nosta 45 min ja paista 210 asteisessa uunissa valmiiksi. Ohjeessa nuo tehtiin vähän erilailla ja paljon monimutkaisemmin mutten tainnut lukea sitä loppuun kun aikalailla samaa muotoilu ja paisto aina on.. ton uusio version kanssa voisi jopa seurata ohjetta kunnolla.

niitä oli kolme mutta yksi ruma


Alkaa tässä blogin pitämisessä ottamaan päähän nää leipäohjeen loppuosat varsinkin kun on tottunut ohjeisiin joissa on pelkät ainelistat.. aina samaa, pitää keksiä välillä jotain muuta asiaa? haukkua suklaita pitkästä aikaa?

patonkia ja osittain muussattuja linssejä oliiviöljyllä ja salvialla


sunnuntai 6. syyskuuta 2009

kaalipiirakka

mom mom mom

'
Jossain näin tollasen levylihapiirakan kuvan niin päätin tehdä kaaliversion, vaikka teinkin meetvurstileipää niin jauhelihan käyttöön en näe silti mitään syytä. Täytteeseen kuullotin kattilassa ensin valkosipulia ja kaalia. Lisäsin kattilaan vettä, riisiä ja maustaita ja keittelin valmiiksi, valmiiseen lisäsin etikkaa ja vähän juustoa. Taas oli vähän vaikeuksia kuvien kanssa, yksi vain oli julkaisukelpoinen.


Sekoitettu voitaikina
250 g voita
250 g jauhoa
100 g kylmää vettä
4 g leivinjauhoa

Kylmät aineet vaivataan tasaiseksi massaksi ja annetaan viilentyä jääkaapissa. Taikina kaulitaan littanaksi taitellaan normi voitaikina tyyliin kolme kertaa. Taikinan annetaan istahtaa pari tuntia kylmässä. Kaalimassan levitin pitkäksi kaulatun taikinan toiselle puolelle ja käänsin kanneksi toisen puolen. Voitaikina jutut olisi myös parempi voidella munalla mutta mulla ei sellasta ollut.

kumman keltanen


Loppuun pitää vielä avautua HIIVATTOMASTA leivästä. Huomasin kauppahallissa käydessä että joka toiseen leipään oli merkitty "hiivaton". Hiivattomuus toimii nykyään kummallisena myyntivalttina koska ihmiset on keksineet jostain ihmeelisen hiivan pelon. Hiivaton leipä vaan on kusetusta tollasissa merkinnöissä, hiivaa ei ole ehkä lisätty purkista mutta se on kasvatettu juureen. Mehuakaan ei saa myydä sokerittomana jos siihen ei ole lisätty sokeria.

perjantai 4. syyskuuta 2009

kaikkea roinaa 1

kotona on kaikkea ihme tavaraa..

..muovimuna suolasirottimia


..värikkäitä johtoja


..laatu viinejä


..tätejä ja kilpikonnia


Eikä mitään ikeasta.

tiistai 1. syyskuuta 2009

pekonileipä

ja tähtileipää ja aprikoosileipää..


Välillä jossain hienoissa paikoissa näkyy pekonileipää, koskaan en ole maistanut mutta luulis sen toimivan kun pekonista irtoaa rasvaa leipään. Tähän leipään yhdistin oikeastaan kolme asiaa, pekonin, rullatun juustoleivän ja Pane Francese ohjeen. Rulla juustoleipä on superherkku ja komea leipä kun juusto valuu leivästä ulos ja tuoksuu hyvälle. Tämä oli muuten ghetto-versio, pekonina on Pirkan halpis meetvurstia. Leivän voi hyvin tehdä myös ilman lihaa, vaikka oliiveilla tai pelkällä juustolla eikä taikinakaan tarvitse olla juuri tämä. Vanha paprikamozzarellaleipä oli aika samaa tyyliä, sen kuvissa taitaa näkyä juuston valuminenkin joka on paras osa tätä.

raa'at


Pane Francase leipätaikina
280 g jauhoa
168 g vettä
6 g hiivaa

Nämä vaivataan kunnolla taikinaksi ja annetaan mieluiten olla yön yli käymässä, itse annoin olla vain pari tuntia koska tahdoin päästä heti hommiin.

lisäksi:
408 g jauhoa
294 g vettä
12 g suolaa

Kaikki yhdistetään ja vaivataan taikinaksi, valmiin taikinan annetaan levätä 90 minuuttia. Levännyt taikina venytellään pöydälle ja päälle ripotollaan todella paljon juustoa ja muut aineet. Levy rullataan löysäksi pötköksi ja jätetään nousemaan puoleksi tuntia. Koko homma siis menee aika lailla samoin kun korvapuusti mutta isompana eikä rullan tarvitse olla niin moninkertainen eikä kireä. Rulla paloitellaan sopivan kokoisiksi leiviksi, laitetaan pellille ja yläosaa avataan että juusto näkyy kunnolla. Nostetaan vielä 15 minuuttia ja paistetaan 210 asteisessa uunissa. Leipien ei ole edes tarkoitus olla saman näköisiä vaan pieniä/suuria tulivuoria täynnä valuvaa juustoa!(voi jee)

loppukevennys