keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

myslisämpylä

namnam


Myslisämpylä ei ole mitään kummenpaa kun pieni leipä pähkinöilä ja rusinoilla.. mutta herkkua. Kaikilla pähkinöillä ja siemenillä mitä vaan jämiä oli kaapissa, pari hasselpähkinää, cashewta, unikonsiemeniä ja vähän mantelijauhoa.

Myslileipä

250 g vettä
100 g hiivaleipä jauhoja
60 g kaikkea pähkinää ja siementä hienonnettuna
40 g kaurahiutaleita
40 g rusinoita
10 g hiivaa

Pähkinät, rusinat ja kaurahiutaleet veteen turpoamaan ja jauhojen ja hiivan kanssa tunniksi.

170 g durum-jauhoja
10 g suolaa

Kaikki yhteen ja vaivataan hyväksi taikinaksi ja annetaan levätä puolisen tuntia. Tästä sai pyöriteltyä 7 sämpylää(n. 100 g) jotka nostin 45 minuttia. Paistetaan 20 minuuttia 225 asteessa.

pöt-köt

tiistai 28. huhtikuuta 2009

calzone

piiraat


Taas työeväitä. Pikkusia calzone mallisia piirakoita jämäaineista ja kohta vanhaksi menevistä alennusjuustoista. Piiraiden sisällä on raidallista cheddar-juustoa, oliiveja, jotain pepperonimakkaraa, mozzarellaa ja mausteita.

pizzapohja

350 g vettä
300 g vehnää
200 g durumvehnää
10 g hiivaa
10 g suolaa

Vaivataan taikinaksi ja paistetan mustaksi 250 asteisessa uunissa. Tää blogaus ei nyt taaskaan nappaa pätkääkään.

juusto kuin kakku

sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta

hyi


Aina ei voi onnistua. Juureen leivottu leipä käyttäytyi todella kummasti, jauhoa piti laittaa lähes tuplasti kun saman tyyppiseen taikinaan yleensä. Vaikka miten vaivasi niin mitään ei tapahtunut eikä tullut ollenkaan sitkoa. Lopputulos oli muruisaa töhnää, mutta tahdoin testata ja paistaa sen silti. Leivästä tuli uunissa kivikova, painava ja raaka sisältä eikä noussut yhtään. Käytin leivässä uutta hapanjuurta joka oli jotenkin varmaan pilalla ja myrkytti hiivan.. juuri muuta en tuohon keksinyt.

juuri
1 osa vettä
1 osa (luomu)jauhoa
omppua raasteena tai rusinaa

Jauho ja vesi sekaisin kannelliseen purkkii lämpimään paikkaan. Parin päivän sisälä mössö alkaa kuplimaan kunnolla, kun se on oikeen vaahtoista siirrä se jääkaappiin. Mömmöä pitää välillä ruokia lisäämällä lisää jauhoja ja vettä. Omenaraaste tai veteen likoamaan laitetut rusinat nopeuttavat käymisen käyntiin lähtöä. Homma voi onnistua tai sitten ei.

ufo


löyty sentään rokkikengät kaapelin kierrätystehtaalta ilmatteeksi


torstai 23. huhtikuuta 2009

matkapiirakka

pie in everypocket


Työeväsruokana helpointa on kaiken maailman piirakat, varsinkin tämmöset leivinjauheella nostetut taskupiiraat. Piiraan sisään laitan riisiä ja kasviksia tai perunacurrysoosia. Sisään voi laittaa ihan mitä päähän pälkähtää tai voi ottaa mallia vanhoilta kaivosmiehiltä joiden piiraan toisessa päässä oli lihakastike ja toisessa päässä makea vaikka omenatäyte. Pääruoka ja jälkkäri samassa paketissa jota ei tarvitse edes lämmittää!

Täytteestä vaan kannattaa tehdä riittävän löysä koska kuivemmat aineet imee nestetta täytteestä. Kannattaa myös maustaa "liikaa" koska paistossa maut laimenevat. Pieni määrä jotain sitovaa ainetta riisiä tai vastaavaa sisältäviin piiraisiin on myös hyvä ettei täyte tipu muruina pois syödessä.

Kuoren leivinjauhepiiraisiin teen laittamalla rasvaa, jauhoa ja vettä. Mitä enemmän rasvaa sen mureampi mutta hankalampi syödä. Taikinaan voi myös lisätä curryä, siemeniä tai käyttää jauhoina paljon ruista. Graham ja durum-jauho ei oikeen tunnu toimivan varsinkin jos on paljon rasvaa, kuori murenee helposti ihan atomeiksi.

calzone

keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

porkkanaleipä ja lisäaineet

valmis


Porkkanaleipä hankalimman kautta. Kolmen päivän leipä, ensin neste, sitten juuri ja vasta kolmentena päivänä leipä.

porkkanaleipä 1kpl

1. päivä
250 g vettä ja porkkanaa
50 g hiivaleipäjauhoja
5 g hiivaa

Ensin porkkanasiman teko vapun kunniaksi. Punnaa astiaan pari porkkanaa ja vettä niin paljon että tulee 250 grammaa. Lisää hiiva ja jauhot ja soseuta. Anna istua yön yli.

neste


2. päivä
200 g hiivaleipäjauhoja
pari grammaa paprikajauhetta

Uudet aineet lisätään ja sekoitetaan kunnolla nesteeseen ja annetaan olla huoneen lämmössä pari tuntia ja siirretään yöksi kylmään.

puolivalmis


3. päivä
10 g suolaa
10 g sokeria

Kaikki aineet vaivataan koneella taikinaksi ja annetaan levätä tunti. Leivotaan paljon jauhon kanssa palloksi joka laitetaan sauma alaspäin jauhotetulle pellille nousemaan 45 minuutiksi.
Noustua Leipä käännetään ylösalaisin sauma ylös päin pellille jotta pohja repeäisi hienosti.. jota mulla ei ole tehnyt liian pitkän nostatuksen takia kai. Paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia.

Tarkempihan voi huomata että leivässä on käytettyä kamalaa lisäainettä e160c, paprika! antamaan lisää väriä täysin ulkokultaisista syistä. Myös monet muut lisäaineet on samaa tasoa kauheudessaan. Mutta tahdon silti että asiat tehdään ilman lisäaineita mutta myös ilman turhia puolivalmisteita, valmis pizzajauhomixejä, vaniljakreemijauheita, liemikuutioita ja lisäämättä joka ruokaa kahta purkkia kermaa piilottamaan kaiken muun. Leipähyllyltä ei myöskään tee mieli ostaa kurpitsansiemensämpylöitä(tai tiramisuleivoksia) tai vastaavia suoraan valmispussista tulevia tuotteita. Joissain lisäaineettomissa luomuleivissäkin on lisätty etikkaa joka ei-luomussa lukee kiertelemättä happamuudensäätöaineena, silloinhan lisäaineet ovat parempi kun sanotaan suoraan mistä on kyse.



tiistai 21. huhtikuuta 2009

suklaakurssi

suklaamousse


Osallistuin tänään suklaakurssille jota veti geneveläinen suklaatietäjä. Kunnon kuvaparaati, tiedossa silmänruokaa. Nämä ovat sitten todellista hifistelyä, massoihin ei vain laiteta "suklaata" vaan on tarkat merkit ja yhteen konvehdin täytteeseen tuli neljää eri suklaata ja päälle vielä viides.

inkiväärilime


mango -ja matchaganache


suklaatorttu kahvi pannacottalla


tryffelimacaron


passionganache

sunnuntai 19. huhtikuuta 2009

lehtileivän selkeähkö ohje

taDaa!


1) Riivaa taikina palloksi.
2) Pyöritä pallon yksi pää, piikiksi tästä tulee niin sanottu siitiöleipä joka on jo sellaisenaan hieno.
2.5) Jauhoa tai seesaminsiemeniä päälle että lehdenruodit näkyy lopussa.
3) Viillä keskeltä sivulle vuorotellen lehden tikusta päin. Viiltämiseen on hyvä olla hyvä veitsi, Victorinoxin kasvisveitsi taitaa olla se leipomoiden valinta. Tollanen veitsi ei paljoa maksa ja sillä voi kuoria kasviksiakin.
Kakkoskohdan viiltämättömän leivän viillot voi myös tehdä tikusta suoran eteenpäin ja tulee marsuleipä tai saksilla leikata piikkeja jollin tulee siilileipä. jos pyörittää piikin kumpaankin päähän tulee kaakaopapuleipä.


Tämä ohje on siis "kuinka teet tuon lehdenmuotoisen sämpylän" johon vastasin täysin sekavasti ja nyt selvensin asiaa todella selvästi. Tälläisiin leipiin pitää olla taikina joka ei kamalasti kohoa unissa ettei leivistä tule palluroita niinkuin kuvassa on vähän käynyt. Tuo mun patonkitaikina on varmaan juuri passeli.

tuossa ylhäällä


lauantai 18. huhtikuuta 2009

torstai 16. huhtikuuta 2009

Stokkan Ranskapäivä

18 carrés de chocolat noir


Stokkalla on nyt jotkut Ranskapäivät ja hyllyt täynnä toinen toistaan kiehtovampia Valrhonan suklaaherkkuja. Piti ostaa kauhea läjä kun oli juttuja joita ei ollut vielä testannutkaan ja huomenna pitää vielä ainakin pekaanipähkinä levy käydä ostamassa. Melkeen kaikki eri maut oli myynnissä mutta valkosuklaata ei tälläkään kertaa. Suosittelen varsinkin Alpacoa ja Manjaria.

Pidä kiirettä Stokkalle, ei täälä joka päivä saa maailman parhaita suklaita!

uuh Manjari, uuh


Siellä oli myös uuden leipomon Leipäkeisarin komeita leipiä, viinipähkinäleipä oli todella maukaskin. Leipäkeisarilla näyttää olevan paljon laadukkaampia ja näyttävämpiä juttuja kun sisarellaan Kakkukeisarilla.

Niijoo.. oon tyyliguru ja musta on juttu.

keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

hampputofuke ja sen patonki

krokotiilileipä


Koitin tehdä Kahvila Vegaanin innoittamana hamppujuustoa(en sano hefu, hölmö väännelmä) koska kaapissa on leivontaa varten paljon hampunsiemeniä mutta en oikein pidä niistä leivässä kovan kuorensa takia. Tofukkeen teko onnistui helposti ja oli jännän makuistakin, pitää testata uudestaan vielä joskus. Homman huonona puolena on että läjästä siemeniä sain minimaalisen köntin lopputuotetta ja siemenen raatoja jäi paljon jäljelle. Siementen loppukuorimössöstä tein sitten patongin(ai, no tietty).

250 g vettä, osan tähän laitoin ylijäänyttä hamppuvettä
400 g vehnäjauho
30 g hamppujämää, vaikuttaa vähältä mutta tämä oli ihan kuivaa purua ja imee tosi paljon vettä
10 g öljyä
10 g hiivaa
8 g suolaa

Leivän tein normi patonki tyyliin, kaikki sekaisin ja vaivaus, tunnin lepo, tunnin nosto, paisto 200c n. 25 min.
Patongin pyörityksestä tein 24 sekuntin opetusvideokin kun joku sellasta kyseli . Saa nähdä tuleeko se esille edes muokkauksen jälkeenkään.

lähikroko


Itse tofukkeen söin friteerattuna töissä nuudelien kanssa. Friteeraus oli huono idea, hampuke muuttui kamalan kuivaksi ja pahvilaattikonmaiseksi.

oli muute hyvä nuudeli


maanantai 13. huhtikuuta 2009

pääsiäispasteija

valmiit pojat


Pääsiäislounaan jämälihasta paras asia on taikoa jotain piirasta. Nyt testasin sekotettavaa voitakinaa kun en kai ole vastaavaa koskaan tehnyt. Normaalista voitakinasta johon kaulataan sisään voita tulee parempi ja lehtevämpi mutta tämä on superhelppo ja siihen verrattuna myös nopea. Aikaa menee kolmisen tuntia. Pasteijoiden sisään tuli härkää, riisiä ja mausteita. Pelkkä riisi ja liha murenee liikaa ja sekaan on hyvä pistää vähän jauhoa ja nestettä, munaa tai juustoa.
Mitään ohjetta en laita täytteestä koska sekotin vaan kaikkea mitä oli ilman mittailuja.

Sekoitettava voitaikina
kymmenisen pasteijaa

150 g voita
150 g vehnäjauhoja
2 g leivinjauhetta
50 g kylmää vettä

Sekoita kaikki paitsi vesi muruiseksi, ei tarvitse olla tarkkaa. Sekoita kylmä vesi sekaan. Kaulitse alla olevan kuvan mukaan pitkulaiseksi ja taita kolminkerroin(tästä pitää ehkä piirtää hieno selvyyttä antava kuva). tee tämä yhteensä kolme kertaa ja laita taikina lepäämään kahdeksi tunniksi jääkaappiin.

kaulaus


Kahden tunnin jälkeen kaulitse taas pitkulaksi. Laita täyte keskelle ja nosta toinen puoli taikinasta päälle(katsoo alla olevaa kuvaa) ja käännä puoli jossa on täyte vapaan taikinan päälle. Leikataan pasteijoiksi ja paistetaan 220 asteessa noin 15 minuuttia. Ou jee.

ei sitte näin paljoa täytettä sisään

sunnuntai 12. huhtikuuta 2009

etanapannu, tuulihattu ja pääsiäsretki

etanat ja hatut


Pääsiäisruokana oli patonkia, salaattia, etanaa alkuruokana ja tuulihattusia valkosipulipottujen kanssa sekä lihäköntti. Nyt tulee vaan tuulihattu ohje. Tuulihatut on hieno ja hyvin elvistelyyn sopiva ja näyttävä herkku, mihin voi tunkea mitä vaan ja on helppo silti tehdä. Täytteeksi voi laittaa erilaisia suolaisia kermavaahtojuttuja, suklaamousseja tai vaikka kermavaahtoa jossa on noin puolet mansikkahilloa.

näin se menee:
vähän päälle pellillinen pikkuhattuja
260 g vettä
80 g voita
160 g vehnäjauhoja
160 g munaa eli kolmisen
himppu suolaa vaikkei alkupereinen resepti niin sanokaan

Vesi ja voi kiehautetaan ja lisätään jauhot, sekotetaan hurjasti ettei pala pohjaan kun massa kiiltää se on valmis. Laita valmis massa yleiskoneeseen ja sekoita kunnes on viilennyt ja kaada yksi muna kerrallaan sekaan. Munat ei välttämättä oikeen helposti mene kunnolla sekaan vaan massaa jää klimpeksi mutta sen voi sekottaa hyväksi käsin. Massa pursotetaan pellille parin sentin kolikoiksi. Paistetaan 200 asteessa noin 20 minuttia. Valmiit hatut annetaan jäähtyä ja täytetään melkeen millä tahansa mikä on hyvää, tällä kertaa kermavaahtoa jossa oli tuorejuustoa, suolakurkkua ja mausteita. Täytemassan voi pursottaa palleroihin tökkäämällä massapussilla jossa on tyllä reikä tuulihattuun ja pursottaa massa sisään. Oma tylla oli liian pieni ja suolakurkku tukki sen niipä leikattiin jokainen pallero vähän auki ja pursotin ilman tyllaa. Taitaa olla jopa helpompi tehdä niin.

hattujen täyttö


helsingissä on muuten hirmu nättiä

perjantai 10. huhtikuuta 2009

vähän niiku Sacher

pala


Valmiiseen Sacherkakkuun tuli epäsacheristi valkosuklaakermaa ja appelsiinimarmelaatia väliin. Päällä on ihan vaan kaakaojauhetta kun en osaa koristella ja yksinkertainen on muutenkin nätimpää. Oikestihan kakkuun tulisi keitettyä aprikoosihilloa suklaa pinnan alle. Suklaakuorrute keitetään sokerista, vedestä ja suklaasta. En juuri pidä siitä ja se on hankalaa tehdä enkä tahtonut sotkea koko kotia kuorrutellessa.

keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

die! sachertorte, die!

nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom


Jatkan monikielistä leivontaa, eli tällä kertaa kohtuu aidohko sacherpohja saksaksi(pakkohan se on olla aito kun on saksaksi):

eli yksi pohja 24 senttiä leveään vuokaan ja tässä keskitytään pelkkään pohjaan koska sehän on kakun sielu.

300 g suklaata, itsellä lidlin 81% tummaa ja vanhoja tempeointi jämiä.
130 g voita
40 g tomusokeria
5 g vaniljasokeria
1 prise salz.. kai tämä meinaa jotain hyppysellistä suolaa
6 valkuaista
6 keltuaista
180 g sokeia
130 g jauhoa

Aloita temperoimalla voi ja munat, eli nosta pöydälle lämpenemään, erottele munat. Hienoa olisi jos voivaahdon ja marengin saisi tehtyä samaan aikaan mutta ei kellään taida olla kahta konetta. Vaahdota voi pölysokeri vaniljasokeri ja suola valkoiseksi ja sulata suklaa samalla, lisää valmiiseen vaahtoon koneen pyöriessä hitaasti keltuainen kerrallaan(und dabei die Dotter nach und nach). Kaada sula suklaa sekaan ja jos käytät samaa yleiskonetta niin kaavi massa toiseen kulhoon ja pese koneen kulho. Vaahdota sokeri ja valkuaiset pehmeäksi marengiksi, liian kova jää helposti kokkareiksi suklaamassaan sekoittaessa. Sekoita valmis marenki suklaamassaan ja sihtaa jauhot sekaan.

valmis pohja


Valmis massa kaadetaan vuokaan, helpoin tapa on laittaa se kakku rinkulaan pellille paperin päälle, ei tarvitse voidella tai mitään. Massa kannattaa levittää vuokaan niin että keskellä on selvä monttu sillä se voi nousta paljonkin. Paista 190 asteessa noin tunti, tein puolikkaan ja meni noin 45 minuuttia.

tiistai 7. huhtikuuta 2009

valkosipulikeitto

kovin kaunis se ei ole


Jos salvialla terästetty mahtavan kermainen valkosipulikeitto ei kaada tautia kaatuu kantaja. Yksi kokonainen valkosipuli, pari pikku perunaa ja vähän kukkakaalia paahdoin uunissa tummiksi joka kannattaa jo tehdä sen takia että koti alkaa tuoksumaan hyvälle. Paahdetut rehut laitoin kattilaan veteen keittymään ja loppuvaiheessa lisäsin paljon salviaa ja pikkuisen kirvelia. Sauvasekottimella muussasin ja vaahdotin koko homman samalla kaataen pikkuliruna oliiviöljyä sekaan. Jos tässä vaiheessa lisäisi munankeltuasen keitosta tulisi vielä vaahtoisempi, melkein valkosipulimousse.

Ps. uusi foody on huono, koko hommanhan idea oli blogit(no mulle ainakin) ja nyt ne on piilotettu ja tehty hankalaksi selata.

hasselpähkinäleipä

feat. kannu


Tänään olin tautisena tunnin töissä ja lähdin kotiin kuolemaan. Kakkujen päälle ei passaa vuotaa räkää mutta leipien voi kun ne paistetaan kuitenkin. Nopeaan pähkinä leipään ei meen kun parisen tuntia aikaa joka on juuri hyvä aika kun makaa raatona ja varsinaiseen työhönhän ei mene kun se 10 minuuttia. Ohje on aikalailla sama kun aina ennenkin mutta nyt vaan pähkinöillä.

2 leipää
400 g vehnäjauhoja
300 g viileää vettä
100 g hasselpähkinää
50 g ruisjauhoja
13 g hiivaa
10 g suolaa

Punnaa vesi koneen kulhoon ja pähkinät sekaan likoamaan hetkeksi, pähkinöitä voi pieniä oman maun mukaan. Lisää kaikki muut ja vaivaa koneella hyväksi. Anna vaivatun taikinan levähtää puolisen tuntia ja leivo leiviksi, nosta noin puolituntia ja laita nättiä viiltoa pintaan jos tuntuu siltä. paistetaan 200 asteessa noin 30 minuuttia.

ps. muista ottaa kuva leikkauspinnasta


lauantai 4. huhtikuuta 2009

100% kaurasämpylä

fiuuh!


Joka ei ole kokonaan kauraa koska siitä nyt ei mitään tulisi vaan nestettä ja kuiviksia on saman verran. Tämä on vähän kun tieteellinen koe, olen tahtonyt tehdä hyvin löysää taikinaa jo pitkään. Seuraavaksi pitää varmaan koittaa jotain ciabattaa johon tulee lähes saman verran vettä kun jauhoa sillä tämä on ihan järkky hyvä. Samalla ohjeellahan saisi jotain kaurarieskaa jos vaan lättäisi enemmän. Maku on mahti hyvä, iso määrä kauraa verrattuna muihin aineisiin tuo hyvän kermaisen ja paksun maun.

ohje menee näin:

6 kpl
380 g vettä
200 g vehnäjauhoja(laitoin durumia osan kun normi loppu kesken)
200 g kaurahietaleita
20 g öljyä
10 g suolaa
10 g hiivaa
grahamjauhoja pyörittelyyn

Kaikki koneeseen pyörimään noin 15 min, mitään kunnon taikinaa tai sitkoa ei tule vaan löysä asia. Anna levätä jokunen minuutti ja (yritä) pyörittää suuren määrän jauhoa kanssa sämpylöiksi. Karhea jauho esim. graham antaa kivan pinnan. Nosta noin puoli tuntia ja paista n. 20 mintuuttia rapeksi 225 asteessa. Laita valmiit kuivumaan ritilälle tai ainakin ota heti pois peliltä, kaura imee paljon vettä niinkuin perunakin ja sämpylöiden pohjat menee inhan lötköiksi ja nihkeiksi.

syntymäpäivä suklaa

19anno28


Sain syntymäpäivä lahjaksi Wienistä Johannes Bachhalmin käsintehdyn inkivääri suklaalevyn. Avatessa jo huomasi ettei ole mikään ihan pilipali suklaa vahvasta tuoksusta. Mausta kyllä tuli vähän Lindtin suklaat mieleen jotka ei niin mulle maistu. 73% suklaaksi tämä on todella makea ja pehmeä, mausteista ja inkivääri maistuu juurilta eikä niin kauhean karkkiselta kun yleensä. Jostain syystä tämä sisältää munanvalkuista, kummaa.

torstai 2. huhtikuuta 2009

työeväs

vielä ilman täytteitä


Teen nyt patonkia joka päivä työevään osaksi aika lailla samalla ohjeella kun vähän aikaa sitte, se on vaan mahti hyvä ja helppo muistaa. Toisen kikkailin ja tein pitkon(jota ei huomaa millään lopputuloksessa) ja laitoin päälle capriksia, valkosipulia, juustoa ja mitä lie pizzamaustetta. Mikä onkaan parempaa kun leivän päälle kärvähtänyt juusto ja patonki konvehdin teon välissä.

näin tekisimme wienerpitkon

keskiviikko 1. huhtikuuta 2009

mustekalaperheprinsessakakku


+yrmeä meritähti ja itsetehty vaniljakreemi, ei siis se kaikkien ihailema purkkimönjä(tästä lisää joskus).