lauantai 4. huhtikuuta 2009

100% kaurasämpylä

fiuuh!


Joka ei ole kokonaan kauraa koska siitä nyt ei mitään tulisi vaan nestettä ja kuiviksia on saman verran. Tämä on vähän kun tieteellinen koe, olen tahtonyt tehdä hyvin löysää taikinaa jo pitkään. Seuraavaksi pitää varmaan koittaa jotain ciabattaa johon tulee lähes saman verran vettä kun jauhoa sillä tämä on ihan järkky hyvä. Samalla ohjeellahan saisi jotain kaurarieskaa jos vaan lättäisi enemmän. Maku on mahti hyvä, iso määrä kauraa verrattuna muihin aineisiin tuo hyvän kermaisen ja paksun maun.

ohje menee näin:

6 kpl
380 g vettä
200 g vehnäjauhoja(laitoin durumia osan kun normi loppu kesken)
200 g kaurahietaleita
20 g öljyä
10 g suolaa
10 g hiivaa
grahamjauhoja pyörittelyyn

Kaikki koneeseen pyörimään noin 15 min, mitään kunnon taikinaa tai sitkoa ei tule vaan löysä asia. Anna levätä jokunen minuutti ja (yritä) pyörittää suuren määrän jauhoa kanssa sämpylöiksi. Karhea jauho esim. graham antaa kivan pinnan. Nosta noin puoli tuntia ja paista n. 20 mintuuttia rapeksi 225 asteessa. Laita valmiit kuivumaan ritilälle tai ainakin ota heti pois peliltä, kaura imee paljon vettä niinkuin perunakin ja sämpylöiden pohjat menee inhan lötköiksi ja nihkeiksi.

6 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

tohon vois sopii sellanen meetwursti päälle....

aleksi kirjoitti...

seuraavan kysymyksen voisi muotoilla.. mihin ei sopisi sellanen metvursti päälle?

:)

HH kirjoitti...

siis en voi ku ihmetellä: miten leipä voi näyttää noin hyvältä ja houkuttelevalta... onko sulla tuohon joku koulutus vai muuten vaanko oot innostunu? :)

aleksi kirjoitti...

on koulutus ja muutenkin oon vaan innostunut :)

Anonyymi kirjoitti...

Mulla ei oo mittoja eikä toimivaa vaakaa, mut veikkaamalla voitat, eli sinne päin ainakin yritin. Heittelin siis reseptisi aineksia pataan ja nyt taikina tuolla kohoaa. Kerron pian, jos muistan, jotta miten kävi. Sun sämpyläsi näyttää ainakin herkullisilta!

Anonyymi kirjoitti...

Okei nyt maistelin sämpylöitä, joista tulikin mukavan rapsakoita pinnasta. Töppäsin koska laitoin liikaa suolaa, mutta muuten olivat ihan jees. Kauran aiheuttama "kumimainen" rakenne (siis suuret kiinteäseinäiset ilmakuplat) ei ehkä ole omaan makuuni. Mut tosiaan tuli kivan litteitä ja rapsakoita sämpylöitä. Suosittelen mahdollisimman litteitä siis! Tattis!