Paras tapa aloittaa tappelu netissä ruokafoorumeillä on kysyä ohjetta karjalanpiirakkaan.. jokaisella on oma aito alkupereinen jota jo väinämöisen muija käytti. Tappeluja ei yhtään hillitse kun muistutan väliin että riisi on aika uusi asia täällä. Oikeasti mitään täysin aitoa ei taida olla olemassakaan ja aina ne on hyviä kunhan on riittävästi karkeaa ruista ja paljon maitoa ja voita puurossa. Mikään laihdutusherkku piirakat ei todellakaan ole varsinkin jos ne vielä valmiina voitelee sulalla voilla.
Piiraan teko on hyvin helppoa, taikina jauhosta ja vedesta ja voilla rikastettua puuroa. Tänään laitettiin toisiin piiraisiin perunamuusin jämä josta koko piirakan teko idea lähtikin. Yritin etsiä netistä fiksua piirakk pohjan ohjetta kun en muistanut enää miten homma menee mutta lopulta oli keksittävä päästä kun mitään kovin järkevää mikä kelpaisi ei löytynyt.
"karjalan"piirakkabotne
200 g vettä
250 g ruisjauhoja, ei sihti niillä tulee valmispiirakan omainen tylsä kuori.
50 g vehnäjauhoja
5 g suolaa
Sekoita neste ja suola, lisää jauhot ja laita viileään lepäilemään. Samaan aikaan on hyvä leittaa puurot tulille.
muotti Piiraan teko on hyvin helppoa, taikina jauhosta ja vedesta ja voilla rikastettua puuroa. Tänään laitettiin toisiin piiraisiin perunamuusin jämä josta koko piirakan teko idea lähtikin. Yritin etsiä netistä fiksua piirakk pohjan ohjetta kun en muistanut enää miten homma menee mutta lopulta oli keksittävä päästä kun mitään kovin järkevää mikä kelpaisi ei löytynyt.
"karjalan"piirakkabotne
200 g vettä
250 g ruisjauhoja, ei sihti niillä tulee valmispiirakan omainen tylsä kuori.
50 g vehnäjauhoja
5 g suolaa
Sekoita neste ja suola, lisää jauhot ja laita viileään lepäilemään. Samaan aikaan on hyvä leittaa puurot tulille.
Piiraiden askartelu on aikaa vievää puuhaa muttei kovinkaan hankalaa. Ensin tulee rumia lättysiä ja pohjien kaulitseminen on hankalaa. Pohjat kannattaa kaulata pöydällä jossa on paljon jauhoja. Pyöritä taikinasta pötkylä ja leikkaa siitä noin kahdenpuolen sentin palleroita. Kaulintaan tarvitaan pulikka ja ensin ainakin hermoja kun tarttuva mönjä repeilee eikä tottele. Pohjastahan pitää saada aivan paperin ohut niin että läpi näkyy ikkunan ääriviivat. Oikean paksuisesta taikinasta voi leikata muotilla ympyröitä joihin laittaa päälle puuron ja rypyttää. Valmiit piiraat paistetaan 250 asteisessa uunissa 15 minuuttia ja jos tahtoo voidella paiston jälkeen voilla(tahtoo).
13 kommenttia:
On nähty myös "kaulittavan" pastakoneella, kun täytyy isoja eriä tehdä rippijuhliin, lakkiaisiin... Nimimerkillä kokemuksen syvä rintaääni ;)
Sun piirakoissa näyttää olevan aika korkeat "harjut" - paloiko ne? Piirakoita leipoessa ei käytetä muottia, vaan pötkylästä leikatut palat kaulitaan pyöreiksi... Olen nähnyt karjaisen mummini leipovan piirakoita.
Pakko tunnustaa, että noi rypytykset on mun tekemiä ja korkeat harjut tuli kun en osannut muutakaan...eimme tiimityötä.
Toi muotti on muuten tosi hyvä ihan siksi, että piirakoista tuli suht samankokoisia, ehkä ei kovin karjalaista tyyliä käyttää muottia, mutta kätevä.
Jams, toi pastakonevinkkihän on mainio. Vegaani karjalanpiirakan ystävä joutuu värkkäämään piiraansa itse, joten toi lähtee kyllä kokeiluun.
Äiti on kerrankin oikeassa ja pulikkahan on se karjalanpiirakan pyhä ystävä joten muotit hiiteen ja pulikoimaan!
no pulikallahan mä sen väänsin! jos mummo on tehnyt 80 vuotta joka toinen päivä niin ei ihmekään että tule pyöreetä mutta tää oli mun kolmas kerta! ja äitee saa nyt näyttää kuinka tehään muotitta.. ja anni myös.
aika köyhiä piirakoita. ei aidon näköisiä. Paraskin olet haukkumaan muiden leivontabloggaajien elämää, mutten osaa suomen perinneruokaa tehdä. pah!
tarkoitin: muttet osaa...
on, on pakko olla kovis. tekee vaan itse paremmin eikä hauku muita.. onko pakko olla kovis?
Heh, noi piirakathan oli mun näpertämiä vielä :D Eikös meillä ollut työnjako, et sä kaulitsit ja mä rypytin!
Ps. kenen leivontabloggaajan ELÄMÄÄ sä oot haukkunut? :D
no toivotaan että juuri itse kommentoian :)
ja espoon josta mä oon kotoisin perinneruoka on muuten pizza!
Lähetä kommentti