maanantai 11. huhtikuuta 2016

yhdys sana pizza kokki moi!

ruokiin aineiden varsinainen speksaaminen on tuhlaamista, niipä tähänki päätyi mitä oli


Noni moi rakas päiväkirja taas! Sain syndelahjaksi Pizze kirjan, sitä on ollu mukana tekemässä se Pizzarium häiskä. Kaksi kertaa oon sen putkissa käyny ja kummallakin kerralla jättänyt tilaamatta kun ne känkyt luipareet näytti nii kuivilta tiskissä(juksasin, ekalla kerralla otin vegepottupizzan, jossa ei ollu juustoa! oma moka kyllä!). 36vee! Huhu. Mut nii, Pizze kirje on nätti, tekee mieli laittaa heti ihralevyä tulille. Kirjotus tyyli on kyllä hermoja raastava ja välillä tulee olo kun lukisi tv-shopin mainoksen kässäriä(Dennikseltä kysytään voiko pizzaan pistaa ananasta. Ei ei ei missään tapauksessa!!! Ananasta! ei!! lol!!i!) Kirjassa on yksi taikinaohje kolmena pikkuvariaationa, ainemäärät on itseasiassa täsmälleen samat kun teen vaikka patonkia, vehnäleivonta harvemmin yllättää. Yllättäen kirjassa kehutaan kuivahiivaa tuoretta luotettavammaksi mitä on aivan toista päin kun isot pojat sano leivontakoulussa(kuivahiivassa osa hiivoista kuolee aina, tuoreesta näkee jos lusikka on jo nurkassa, tuore antaa myös enemmän makua, jota ei kannataa kyllä pitää faktana) ja muitakin omaan mieleen ammattilaisena pöhköyksiä joilla monimutkaistetaan turhaan hommaa(kuivahiivan sekoitus kuiviin aineisiin, tuoreen liotusveteen summuuta). Ja jotain hassua oli suolasta mutten millään muista sitä just nyt. Parasta itselle oli tomaattisoosi joka tehdään vaan puristelemalla purkillinen kuorittuja tomaatteja yhteen mausteiden kanssa ja tapa paistaa ensin pelkkää pohjaa tomaattikastikkeen kanssa ja lisätä juusto ja täytteet vähän myöhemmin. Ekalla kerralla seurasin tarkasti ohjetta ja kastikkeesta tuli eläkeläissuolattua ja lähes syömäkelvotonta, puolet vähemmän oli riittävästi.

Mut nii 36vee! Lol! Taidan ostaa ittelle uuden polkupyörän lahjaksi.. eiku hitto ostin jo!!


sain mä lahjaksi vauvanki! ja Pipsapossu kakun


pizzapohja ala Pizze kirja ite tein puolikkaana
500 g jauhoja joista tässä (puolikkaassa) oli 100 g erityisvehnää loput perus puolikarkeita
350 g vettä
10 g oliiviöljyä
10 g suolaa
3 g tuorehiivaa

Heti alkuun vedän mutkat suoraksi ja kaikki aineet koneen pataan paitsi suolan, paistokin meni vähän omaan tahtiin. Vaivaa aineita hiljaisella 10 Vaikuttaa kun vaivausohje olisi ammatikoneelle jossa on vain kaksi nopeutta, sekoitus ja vaivaus, perus Kitchen aid nimittäis räjähtää kun sen pistää täysille pata täynnä pullaa. Öljyn lisäämisen syynä lopussa oli myös kummallinen selitys että öljy sulkee taikinan. Anna  taikinan levätä vähintaan neljä tuntia öljytyssä astiassa. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja levittele sitä pellin muotoon, nosta tiakina öljytylle uunipellille ja levitöä kunnolla koko pellin kokoiseksi. Anna nousta puolisen tuntia. Kuumenna uuni niin kuumaksi kun lähtee ja paista pohjaa pelkän kastikkeen kanssa kunnes se on ottanut vähän väriä, lisää juusto ja paista kunnes juusto sulaa ja lisää loput täytteet. Paiston ja täytteiden kanssa pitää vähän katsoa mitä tekee.


Tomaattikastike
2 purkkia kokonaisia kuorittuja tomaatteja
20 g suolaa (huh!)
20 g oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
tuoretta basilikaa

Murskaa tomaatit, öljy ja suola käsin yhteen ja lisää mausteet, anna muhia jääkaapissa.


eli vuohenjuustoa ja kevätsipulia ja salamia



 toinen pizza oli törkeen ruma mutta mozzarella ja pinaatti ilman kastiketta ygös täyte, ygös


3 kommenttia:

Kira kirjoitti...

Mua jäi taas mietityttämään se, miksi siinä pitempään kohotettavassa taikinassa on enemmän hiivaa kuin lyhyemmän ajan kohotettavassa...Onko sulla teorioita vai onkohan ajatusvirhe?

Anyway, diggaan kirjasta - tosi kaunis ja informatiivinen (ehkä jopa liiankin mun makuun).

Ja hei, onnea vauvan johdosta!

barbajovis kirjoitti...

Onnea isille :)

aleksi kirjoitti...

kira: sen pointti on kai se kun taikina pistetään jääkaappiin nousemaan, kylmässä tarvii periaatteessa enemmän hiivaa, se on tollanen vanhan ainakanen juttu jota ei musta enää oikeen käytetä, samoin isokin määrä nukahtaa kylmässä.

barbajovis: kiitti!