torstai 28. tammikuuta 2016

joku ruisleipä juttu

pyöreiden ja neliöden kompositio


Kaapissa on liikaa ruisjauhoa. Sillon kun blogia vielä päivitettiin ja sitä luki joskus joku niin firmoiltakin sai joskus sponsorijuttuja, monta kertaa kun tulee jauhoja ja sokeria niin yhtäkkiä niitä onkin vuosiksi. Tuolla taitaa olla kolme säkkiä ruisjauhoja ja harvemmin niitä hirveesti mihinkään menee, ellei tee ruisleipää. Juuri pöhisemään, parin päivän päästä leipä uuniin. 

kaapissa on myös samoin saatua vaaleanpunasta pölysokeria purkkitolkulla.


aurinkoruisleipä
ruisjuuren elvytys, raski tai esitaikina, miksi tätä nyt pitää kutsua, se joka tehään päivää enne että homma nyt toimii
50 g ruisjuurta
50 g lämmintä vettä
50 ruisjauhoja  

Sekota aineet yhteen ja anna muhia yönyli lmäpimässä paikassa.


taikina
aiempi esitaikina
150 g ruisjuhoja
150 g lämmintä vettä
50 g auringonkukan siemeniä
25 g kurpitsansiemeniä
20 g vehnäjauhoja
6 g suolaa
5 g hiivaa


vaivaa kaikki aineet yhteen. Anna taikinna levätä noin tunti. Muotoile taikinasta pallo ja nosta kunnes taikinan pinta repeilee nätisti. Paista 225 asteissa uunissa kunnes pinta on selvästi kova.. eli niiku tosi pitkään.

 
neliö ja kaksi pyöreätä


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hienon näköinen ruisleipä!

aleksi kirjoitti...

Kiitos! Oli nii pimeetä ettei kuvia meinannu saada