torstai 6. helmikuuta 2014

klassikko nisua

ja vähän pidempi nostatus ensikerralla


Oli olo että tahdon leipoa jotain oikeaa, mutta oikeaa johon ei mene koko päivää, tänäänhän on vapaa ja tahdoin puuhastella muutakin. Päädyin tekemään pullan ja hot dog-pullan rakkauslapsen; hot dog-pitkon jonka väliin voi ujuttaa kerralla kokonaisen paahtimen kautta käytetyn sinisen lerssin ja kohtuu kokosen tuubin sinappia. Ei rehuja.


lähes pulla mutta ehkä sämpylä silti
230 g vehnäjauhoja
155 g vettä
25 g öljyä
15 g täysjyvävehnäjauhoja
13 g sokeria
10 g hiivaa
10 g pellavansiemeniä
5 g suolaa

Vaivaa kaikkia aineita hyvin koneella noin kymmenen minuuttia kunnes taikina on valmis. Anna taikinan levätä puolituntia, jaa se kahteen osaan ja pötkötä pitkoiksi tai tee taikinasta 6-8 sämpylää. Anna nousta 45 minuuttia ja paista.

ja näin tehdään pitko.. itse pitkon tekemisestä en jakssanut oikeen ottaa kuviaja välissä käytiin vääntää lumikrossia, mahdollisimman väärillä työkaluilla


 
melkeen nousseena


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuule Aleksi, viititkö vinkata, miten ihmeessä näistä pitkoista saa just tälläsiä, pinnaltaan ja letitykseltään uskomattoman siistejä. Minulla tuo letitys levahtaa nostatuksen aikana epämiellyttävän näköiseksi ja sitten uuni hoitaa homman loppuunn siinä mielessä, että pitko kulahtaa vielä lisää eli noiden letitysten rajoilta taikina nousee niin, että tulee sellaista rihmaista jälkeä. Joka kertaa ottaa päästä ja päätän, etten enää ikinä yritä uudelleen. Nämä sinun pitkosi näyttävät ihan siltä, että olisit paistanut ne jossain vuoassa - mutta tuo nostatuskuva kertoo vähän toista. Miten tuon teet. Minäkin haluan hitsi vieköön saada siistejä pitkoja aikaiseksi. Tähänmennessä pitkoni ovat kelvanneet ulkonäölkään korkeintaan korppujen tekoon. terveisin Riikka

aleksi kirjoitti...

En kuule osaa sanoa. Teen vaan pitkon kunnolla :) Mutta joo ammattileipuruus saattaa auttaa ja olen vaan tottunut tekemään. Sitä pitää vaan tehdä tasainen pitko joka on yhtä kireä alusta loppuun.