tiistai 19. marraskuuta 2013

toimii ja ei toimi

reikiä! wouu!


Martin Johanssonin Surdegsbröd-kirjasta on tullut suomennos nimellä Juurevaa leipää. Ruotsinkielisen kirjan ostin joskus pari vuotta sitte mutta se on jäänyt vähän pölyttymään hyllyyn. Testasin kirjan ruisjuureen leivottua patonkia, vastaavia on täällä ollut omillakin ohjeilla pari kertaa mutta yksinkertaisesta on kiva alottaa. Kirjassa oli myös hauskan oloinen tumma rusinavuokaleipä mitä voisi testata.

Patongit ei muuten juurikan onnistuneet, jollain ihme voimilla sain taas kerran leivän sekä nousemaan yli että ali samaan aikaan. Leivät on kyllä ihan syötävä kelposia mutta rumia ja aika raskaita. Alko nii kiukuttaa että pistin heti saman taikinan tule uudestaan. Näköjään yrittäminen välillä kannattaa ja leivät onnistui oikein hyvin.

huono harjotelma


huonossakin oli sentään reikiä


patonki ruisjuureen
Ohitin alkuperäisen ohjeen pari kohtaa vahingossa ja pari tarkotuksella. Jos ei ihan usko juurensa eloisuuteen mukaan voi tietenkin leittaa pari grammaa hiivaa mutta jos juuri on täysin homeessa ei hiiva auta.
esitaikina
175 g vettä
100 g vehnäjauhoja
50 g ruisjauhoja
50 g ruishapanjuurta

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia yönyli.

taikina
esitaikina
350 g vehnäjauhja
175 g vettä
10 g suolaa

Sekoita aineita yhteen koneella kaksi minuuttia ja vaivaa vielä 8 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa suola laitetiin vaivauksen lopussa mutta minä punnasin automaattisesti kaiken yhteen. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia, taittele taikina levon aikana kome kertaa. Oman taikinan laitoin tunnin levon jälkeen jääkaappiin ja lähin ajaa fillarilla jonnekin Espooseen. Temperoin(hienoilla sanoilla saa uskottavuutta) eli otin taikinan pois jääkapista ja annoin sen levätä vielä noin tunnin ennen leipomista. Jaa kolmeen osaan ja pyöritä löysiksi sikareiksi, ohjeessa sanottiin että riiva mutta mulle on opetettu ettei patonkia saa koskaan riivata, anna levätä 10 minuuttia pötkötä patongeiksi. Nosta puolitoista tuntia, viillä ja paista kuumassa uunissa.

välillä piti vääntää nuudelit, näistäkin olisi voinut melkeen blogata


 
hyökkäyspatongit


terävän pään pitää mustua


Ei kommentteja: