maanantai 9. huhtikuuta 2012

ruisleipä, siemeniä ja siirappia

onkohan noi siemenet homeessa?


Ruisleipä on hassu leipä vaikka johonkin perus vehnäkänttyyn verrattuna. Vehnäleipä ei varsinaisesti mene koskaan täysin väärin(no ekat juurikokeet kyllä) mutta harvoin siitä mitään täydellistäkään tulee, ruisleipä taas tuntuu olevan täysin syömäkelvotonta tai aivan järjettömän hyvää. Kaupan leivät jää ihan toiseksi hyvälle omalle ruisleivälle ja itkee noloina nurkassa vaikka niissä ois mikä fiini neitsyeiden valmistama 15000000 vuottta vanha hyperjuuri. Olisi se silti kiva koittaa jotain vanhaa juurta, tämä mun tän hetkinen taitaa olla kuukauden ikänen potra pieneliö.

Tosi rumia näistä on nyt kyllä tullut, en millonkaan ostaisi tän näköstä leipää kaupasta.


joltain fribeeltä tämä näyttää


vähän makeampi ruisleipä
150 g ruisjuurta
150 g ruisjauhoja
150 g vettä

Sekoita aineet yhteen ja anna muhian yön yli.

170 g lämmintä vettä
170 g ruisjauhoja
60 g vehnäjauhoja
20 g auringonkukansiemeniä
20 g siirappia
10 g suolaa
3 g maltaita
(3 g hiivaa)

Sekota kaikki aineet yhteen ja vaivaa tasaiseksi. Anna levätä kaksi tuntia. Pyöritä taikina palloksi isolla määrällä jauhoja ja hierrä pallon pintaan vielä kunnolla jauhoja. Anna nousta kunnes pinta repeilee.. eli pidempään kun mä. Paista ja anna jäähtyä.

aiempi kauraruisleipä joka oli vähän nätimpi


3 kommenttia:

Toni K kirjoitti...

hö, vehnäjuuri ei onnistu juuri ikinä mutta ruisleipää nyt ei saa epäonnistumaan millään. Mun juuri on tosin jo 3v vanha ja toimii kuin sukallinen kaurapuuroa! :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Suositeltiin kääntymään sun puoleen. Ongelmana on semmonen, ku teen ruisleipää, se repeää alareunasta koko matkalta. Päällinen ei repeä, vain se alareuna. Mistähän johtuu?

aleksi kirjoitti...

anonyymi: sun leipää ei ole nostettu riittävän kauan tai juuri ei oikeen toimi, pohjasta repeäminen on aika tollanen perus alinousun merkki. Tän jutun tossa ylemmässä leivässä on vähän samaa ongelmaa mutta muistaakseni mun juuri vaan päätti alkaa toimimaan ja seuraavista tulikin jo oikeen hienoja.

jos käytät pelkkää juurta ruisleivässä niin koita lisätä vähän hiivaa mukaan? ihan parin gramman himppu