tiistai 27. joulukuuta 2011

joulutorttuja ja sydämiä

mummoudentorni


Teinpä sitte pitkästä aikaa joulutorttuja mutta laitoinkin läytteeksi tonnikalamössöä. Tonnikala mössön syy oli lähinnä se kun en viitti ostaa paria torttua varten kokonaista purkkia luumuhilloa joka kestäisi mulla 2020 jouluun asti, sille kun ei ole varsinaisesti kun yksi käyttö. Monet muutkin ruoka-aineet jää samasta syystä kauppaan, jotain hyvääkään ei ole kiva syödä kahta viikkoa joka päivä. Noin puolesta taikinasta tein palmiereja jälkkäriksi. Palmierit on siis se leivonnainen joka suomessa tunnetaan jostain kumman syystä nimellä canapee. Voitakinaa johon ripotellaan sokeria ja kääritään usein palmun muotoseksi. Välissä ja päällä oleva sokeri sulaa ja karamellisoituu, juuri uunista tuleet on sitkeitä ja viilentyessään palmut muuttuu ylettömän rapeiksi. Kannattaa tehdä vaikka kaupan taikinastakin sillä nämä on tosi näyttäviä.

kumpaa voita kannattaa käyttää tähän? Lurpakkia tietty.. jo hassun nimensä takia mutta tuo extra on tosi murenevaa ja hankalaa käyttää tämmösessä.


Lurpakin temperointi on aika turpaan veivaamiseen verrattava kokemus


voitaikina
250 g vehnäjauhoja
175 g vettä
4g suolaa

250 g voita kaulaamiseen eli yksi paketti Lurpakkia.. lurpak lurpak lurpak.. se on niin hauska sanoa


Sekkoita kaikki aineet paitsi jauho tasaiseksi massaksi. Temperoi eli hakkaa voi noin sentin levyksi ja käärästään taikinaan. Kauli 2x4 eli pitkulaiseksi levyksi joka joka käännellään nelikerroin, Tämä siis kaksi kertaa. Anna taikinan levätä puolituntia kylmässä ja tee sama uudestaan. Anna taikkinan levätä ainakin kaksi tuntia kylmässä. Kauli taikina noin 3 millin paksuuteen, jos voi en ihan kovettunut niin anna taikinan ensin vähän aikaa pehmentyä pöydällä. Kaulatusta taikinasta voi sitte tehdä vaikka mitä kivaa pasteijoista kakunpohjiin.

palmierin leikkaushommia


joulumato!


hassuja c-kirjaimia niistä tuli


lehtiä


4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

joulumato bongattu!

ja kiva käydä taas täällä. Eilen herjasi, että tämä blogi on vain harvoille ja valituille enkä kuulu joukkoon. meinasi tulla jo suru puseroon.

Anonyymi kirjoitti...

Ööh. Anteeks nipotus, mut ohjeessa on vehnäjauhoja, suolaa, voita ja ...jauhoja?

meidän aleksi kirjoitti...

no eihän tuo ole nipotusta.. tolla ohjeella sais lähinnä aikaan jonkun stroisselin :)

vettä siis jauhojen paikalle

Anonyymi kirjoitti...

Jotain nestettä vähän aattelinkii. Pitää kokeilla, tänks. terv. äskeinen anon.