Ruisleivän teko on mulle jotenkin ihan hepreää, tällä kertaa jopa taisi onnistua kohtuudella vaikka kovaan kuoreen ei juuri veitsi käykään. Ohjeena olen käyttänyt aina
ruisleipä-sivun ohjetta joka yksin kertasuudessaan menee näin:
eka päiväsaman verran vettä ja ruisjauhoa sekotetaan ja annetaan olla 12 tuntia. (200g/200g)
toka päiväEiliseen puuroon lisätään taas sama määrä jauhoa ja vettä seka suolaa. Nostetaan 2-3 tuntia, muotoillaan leipä. Paistetaan 15min. 300 ja lasketaan 250, paistetaan yhteensä noin 45 minuuttia.
Vaikuttaa kamalan helpolta muttei tosta mulla ainakaan synny kun savua ja jotain kivikovaa, eihän tossa ole edes mitään nostatus ainetta, pyhällä hengellekö olisi tarkotus nousta?
Omassa versiossa enasimmäisen päivän raskiin laitoin aikasemman juuren pakkasesta ja jauhoa nii että tuli yhteensä 200 grammaa ja saman verran vettä. Seuraavana päivänä toiset 200 grammaa vettä ja jauhoa, tällä kertaa loppu ruis niin laitoin himpun mutta vaan himpun vehnää.
vaikkei ohjeessa sanota niin vaivasin kunnolla kymmenisen minuuttia koneella, se tekee jotain mutten millään saa mieleen mitä muttei varmaan mitään pahaa kuitenkaan. Taikina ei ollut kovinkaan hapan niin lisäsin pari lusikallista jääkaapista vehnähapanjuurta. Annoin nousta ohjeen mukaan vaikka ei tuo juuri tunnu nousevan.
Muotoilu on aina hankala näin löysässä ja varsinkin sitkottomassa taikinassa mutta hirveä määrä jauhoa pöytään niin kyllä onnistuu. Tästä yhteensä 400g jauhoa taikista tulee kaksi pikku limppua hyvin. Leivän paisto on hankalalin.. 300 asteessa joka sanotaan ohjeessa mulla tulee liekkejä uuniosta ja musta sakea savu. noin korkealla lämmöllä helposti kuori on todella kova heti ja sisältä ei ehdi edes lämmetä. Paistoin siis 250 ja laskin jossain vaiheessa 225. Aikaa meni noin 45 minuuttia.
Jos tiedät jotain hyviä vinkkejä tai ohjetta niin ottaisin mielellään vastaa.
5 kommenttia:
sait tunnustuksen. ks. allekirjoittaneen blogi ;)
Helvetinmoinen seikkailu tuo sun ruisleipukki :)
Jumatsuikka, hienot leivät oot kyllä saanut aikaiseksi! :-)
Mun ongelmana ruisleivän kanssa on ollut aina - eli sillä yhdellä kerralla, kun olen ruisleivän tekoa kokeillut - että multa se rapsakka kuori on jäänyt vissiin uuniin tai johonkin... Tämähän kuulostaa siinä suhteessa varsin lupaavalta ;-)
no mulla kuori on lähes ongelma.. hampaat lähtee ja tarvii kirveen saadakseen kolon leipään :)
Hyvä blogi. Leivän ja pitsojen leipominen on myös vanhan rokun harrastus. Tässä minun mukaelma äitini ruisleipäohjeesta:
Ruisleipä - ohje
Illalla (klo 17, 18)
0,5 l vettä (haaleaa, käden lämpöistä)
n. 30 g tuorehiivaa
ruisjauhoja sen verran, että saadaan löysää, siis löysää puuroa
jauhoista tehdään löysää puuroa
1 pss kuivahiivaa
---
Kolmen tunnin kuluttua lisätään ruisjauhoja n. 2 - 4 dl
---
Aamulla klo 7 - 8 lisätään ruisjauhoja niin paljon, että taikina olisi
melkein alustusvalmista.
---
2-3 tunnin päästä (klo 9-10):
lisätään suolaa 2-3 tl (itse teen vähän suolaista)
ja jauhoja. Mieluummin vähän löysä kuin liian kova.
Alustetaan taikina hyvin käsin.
Alustuksen päätteeksi taikina irroitetaan astian seinästä ja tehdään risti päälle
annetaan kohota reilun tunnin ajan
---
N. tunnin jälkeen, kun risti on ummessa/melkein kadonnut leivotaan leivät ja
laitetaan laitetaan lämpimään liinan alle (itse laitan leivät leivinpaperin päälle,
niin ne on helppo laittaa paistokivelle tai pellille.
Leipien annetaan "keretä" (kohota) reilu 30 min kunnes pinta halkeilee sopivasti.
---
Paistetaan uunissa, ensin lämpötila 250 astetta
15 - 20 minuutin päästä lämpötila tiputetaan 200 asteeseen
Kokonaispaistoaika n. 1 tunti 30 minuuttia
---
Paistetut leivät laitetaan pyyhkeiden alle vielä kypsymään (itse laitan kolme pyyhettä, ensimmäisen
tai toisen päälle laitan muovipussin, jotta kuoresta ei tule liian kovaa).
T. Roku
Lähetä kommentti