tiistai 22. lokakuuta 2013

manitoban kuutio, occamin kuutio tai arkhamin kuutio

reikäpuolella rokkaa


Tänään testaamme Hella ja Herkku kaupan Manitoba tipo 0 jauhoja. Suomessa ja blogeissa(ja blogeissa Suomessa) usein törmää lähes mystisointiin tipo 0 ja tipo 00 jauhojen kanssa ja suuriin totuuksiin mallia "täydellistä pizzaa saa vain tipo 00 jauhoista" ja kuvassa on silti jauhoja jotka on tarkotettu kakkujen leivointaan. Tipo 00 niinkun muutkin italialaiset jauhotyypit(täysjyvä, 2, 1, 0 ja 00) tarkoittaa jauhon tuhkaupitoisuutta eli mitä siitä jää jäljelle kun sen polttaa karrelle eli lähinnä sitä miten valkoista jauho on, ei sitä miten hyvää pizzaa siitä saa. Erityyppejä voi siis myös jauhaa erilaisista vehnälaaduista ja toiset tipo 00 jauhot sopii pikkuleipiin(pehmeät) ja toiset pastaan(kovat). Enempää en uskalla kirjottaa tai kirjotan jotain ihan soopaa, ellen kirjottanut jo nyt..

Manitoba tipo 0 jauhot on siis Amerikkalaisia tai Kanadalaisia korkea proteiinisia jauhoja jotka ei ole ihan kaikkein mahdollisimman valkoisia, niihin tulee siis pirun hyvä sitko ja niistä päräyttävän hyvä käntty. Ja koska asia oli niin kamalan kuivaa piirsin tähän alle Kainuun viimeisen kuninkaan joka tarkastelee isoa kuutiota. Jauhoa, suklaata, pastaa ja pipareita saa osoitteesta Museokatu 15, Tölikka, Helsinki.

katoha!


Patonkiohje mukailee Jan Hedin ohjetta mutta mulla olikin hiiva loppu niin käytin kylmässä olluttta juurta ja vähän muutin ohjetta.

patonki ruisjuureen
raski
60 g manitoba jauhoja
60 g lämmintä vettä
40 g ruisjuurta joss puolet vettä ja puolet jauhoja

Sekoita aineet yhteen ja anna muhia yön yli huoneen lämmössä.

taikina
170 g manitoba jauhoja
75 g lämmintä vettä
5 g suolaa
(1 g hiivaa jos tulee pupu pögään)

Lisää aineet raskiin ja vaivaa taikinaan kunnon sitko. Anna taikinan levätä pari tuntia ja taittele se kasaan pari kertaa levon aikana, jos se ei näytä nousemisen merkkejä ja juuri kiukuttelee niin anna levätä lisää. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä löysiksi sikareiksi, anna levätä kymmenisen minuuttia ja pötkötä patongeiksi. Nosta kunnes ovat valmiita, aika riippuu taas juuresta, viillä ja paista kuumassa uunissa.

pehmeitä jauhoja ameerikasta, tyyppiä nolla


vahvoilla jauhoilla, pitkällä levolla ja juurilla saa erikoiskänttyä aikaan


muista myös polttaa päät


samoilla jutuilla saa myös nätit repeämiset

3 kommenttia:

Aurinna Marstio kirjoitti...

Melkeen rupesin haluamaan kuutiotatuointia. Siis sitä pelkkää kuutiota.

aleksi kirjoitti...

Ai mun disainina? :)
Mulla ois ollu noita leipiä just keskustassa, ois pitänyt tuua Hannan leipä sulle kun en nähny sitä..

Aurinna Marstio kirjoitti...

Voi ei, mulla onkin leipä loppu :( Ja joo joo, sun disainaama kuutio just. Mutta en kyllä uskalla.