maanantai 14. maaliskuuta 2011

ohraryyni

vähän eri malli kun yleensä


Joskus kirjotin että kaupasta ei saa ruislitistettä joka on siis ei ihan hiutaleena oleva rukiin jyvä, puoliksi hiutaloitu. Sellasella saa mukavaa rouheutta ja siemeniä leipään. Syön aika usein ohraa ruuan kanssa ja ostin Torinon jotain fiininpää ohraa joka on litattu. Sellanen kokonainen jyvä on silti ruuassa paremman makusta, tossa litatussa on vähän hukattu se ohran paras juttu, sitkeys. Mutta nuo näyttää tosiaan litisteeltä eli pakko stedaa ja kyllähän noilla käntyn saa aikaan.

Vähän tuntuu toi uuni vastustavan leivonta harrastustain.. se ei enää paista "oikein". Siellä on sisällä kosteutta ties mistä ja kaikkista leivistä tulee rumia, harmaita ja mattapintasia.

kerrankin onnistuu


ohrapatonki
180 g vettä
180 g vehnäjauhoja
40 g ohralitistettä
20 g grahamjauhoja
5 g suolaa
3 g hiivaa


Anna ohran liota vedessä pari tuntia, lisää loput aineet ja vaivaa 2 minuuttia hitaalla ja 7 nopeammalla kunnes taikinassa on hyvä sitko. Anna taikinan levätä 2-3 tuntia öljytyssä astiassa. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa löysiksi tötsiksi, anna levätä 20 minuuttia. Rullaa pötköt uudestaan kireämmiksi rulliksi ja muotoile patongeiksi, nosta tunti ja paista.

hyvin paisto


KYSYMYS. Kun tässä ajatelin tehä jonkun bloggauksen perusjutuista kun niitä on taas kyselty ja tykkään viisastella. Asioista tyyliin tarviiko hiiva sokeria, miten pötkötetään patonki, minkä lämpöstä veden pitää olla. Millaisista leivontaan liittyvistä asioista rakkaat lukijat tahtoisivat valaisua tai nippelitietoa? Ihan juuri en voi tätä kirjotella koska keittiössä ei ole valoja eikä siellä siis voi ottaa kuvia, hyvä jos uunia löytää(kaadoin kahvin keittimeen veden ohi).

7 kommenttia:

Ent-tu kirjoitti...

Herranjumala, miten joku voi osata itse tehdä noin täydellistä leipää :o VAUTSIT mä sanon!

Hulta kirjoitti...

Mahtiblogi! Oon seurannut jo jonkin aikaa, mutten oo uskaltanut leipoo mitään koska mulla on menny ohi ihan tämmönen basic juttu kuin leipien paistolämpötila. Onko se aina sama? Et antaa tulla vaan niitä perusasioita :)

aleksi kirjoitti...

kiitos! se paisto lämpö on mun vähän vaikea ilmottaa kun keittiössä on kaasu-uuni ja siinä paistan 6,5-7 lämmössä.. mutta joku 225 kyllä toimii varmaan kaikkeen. mitä isompi leipä sen alhaisempi lämpö, 200 asteessa joku jättimötkäle ja sämpylät 250. mutta noi on suurin piirtein lämpöjä. jotkut sokeria ja rasvaa sisältävät leivät pitää paistaa 180 asteessa.

eli testaamaan vaan :)

Hayley kirjoitti...

Ylipäänsä paljastukset virheuskomuksista ja vaaranpaikoista ovat tervetulleita!

Ja jos nyt toiveita saa esittää, niin hapanjuuresta olisi mukavaa kuulla sana tai pari, semmoista kun tekisi mieli lähteä kasvattelemaan! Ranskan mallisesta hapanjuuresta sulla onkin tuolla hyvä postaus.

Gaselli kirjoitti...

Miten noi viillot tehdään leipään tai patonkiin? Tai siis kyllä mä ny ymmärrän, että veitsellä, mutta onko siihen joku ohje tai kikka?
Ja toiseksi, millä koneella tuo vaivaus onnistuis parhaiten?
Huippuhyvä blogi sulla! Mielenkiintoinen. Kiitos näistä lukuisista vinkeistä, mitä täältä olen saanut!

Gaselli kirjoitti...

Ja koneella tarkoitan siis merkkiä lähinna ;)

aleksi kirjoitti...

on siihen viiltämiseen varmaan paljonkin kikkoja mutta lähinnä se kannattaa tehä rennosti ja nopeasti.. eikä laahata veistä siinä leivän pinnassa, sillon se vaan tarttuu ja tulee rumaa. patongin viillot pitää vetää patonkin mukaan pitkittäin, ei leivän "yli" niinkuin yleensä näkee. vähän testaa niin se lähtee.

varmaan vaivaus onnistuu koneella kun koneella kunhan se jaksaa taikinaa pyörittää.