lauantai 12. maaliskuuta 2011

jotain pientä ja nopeaa

marmelaatilla kiitos!


Suolakeksi. Silloin tällöin olen yrittänyt tehdä suolakeksejä, useimmin sillon mutta nykyäänkin välillä. Tämmösten kuivien rapeiden teollisuus juttujen teko ei ole lopulta kovin helppoa mutta näillä pääsee aika lähelle sellasta Ritz-keksiä.


suolakeksi
140 g vehnäjauhoja
40 g kylmää vettä
40 g öljyä
7 g sokeria
4 g leivinjauhetta
3 g suolaa

päälle sesaminsiemeniä, juustoa tai jotain sormisuolaa


Kuivat aineet yhteen, seuraavaksi öljy ja lopuksi vesi, massan pitää olla tasaista mutta mahdollisimman vähällä työllä. Kaulaa taikina levyksi ja leikkaa se neliöiksi tai osa siitä muotilla ympyröitä. Viinalasi on hyvä muotti. Voitele piparit vedellä ja ripottele päälle suolaa taihi siementä tai jotain. Paista 180 asteisessa uunissa valmiiksi tarkkaavaiseksi sillä tämmöset palaa hujauksessa.

pistaasin kalteva torni


4 kommenttia:

Henriikka kirjoitti...

Moi! Tänään löysin blogisi ja lukaisin melkein kokonaan läpi. Outoa, koska en oikein leivo, vaikka ruokaa laitankin intohimolla. Osaan tehdä tosin omasta mielestäni ihan maukasta pizzataikinaa, vaikken kyllä käytä mitään mittoja. En myöskään omista yleiskonetta.

Niin sitä piti kysyä, että voisitko tehdä jonkinlaiset ohjeet, tai "aloituspaketin" wannabe (leipä)leipurille, mielellään kera parin esimerkkireseptin? En ainakaan huomannut sellaista kirjoitusta näin ensilukemalla. Tai vaihtoehtoisesti suositella jotain kirjaa? Runsaudenpula ahdistaa.

Nimittäin tuntuu, ettei Helsingistä oikein saa hyvää leipää, ja olisi kiva osata tehdä itse. Olen kotoisin idästä, ja siellä sentään pystyi luottamaan paikallisten pienleipomoiden lisäaineettomaan tarjontaan.

Kiitos jokatapauksessa inspiraatiosta!

aleksi kirjoitti...

olen aina välillä miettinyt että pitäis joku sellanen postaus tehä ja perusjuttuihin neuvoja.. ne kaikki löytyy tuota mutta mullekin olis helpompaa jos voisin vaan linkata siihen. jotain niksi ja perusmuotoilu postauksia on kyllä ollut.

kyllä tääläkin pieniä leipomoita on ja ilman lisäaineita, hyvin tehtyjä juttuja. pikkuleipomoihin ei vaan kannata uskoa ihan sokeasti.. monet niistäkin tekee suoraan jauhomiksipussista sekoita vain vesi tyylillä tai on muuten vaan todella kehnoja.

Henriikka kirjoitti...

No jos jaksat joskus sellaisen tehdä, niin jes! Pitää käydä täällä tarkkailemassa. Kyllähän niitä vinkkejä ja juttuja löytäisi tietysti ilman erillistä kirjoitustakin, mutta kun esimerkiksi sinulla on jotain 190 postausta nimellä leipä, niin aloittaminen on hankalaa!

Mistäs itse ostat leipää, jos et leivo?

Voisula kirjoitti...

Kappas vaan! Olen ajatellut, että pitää kokeilla suolakeksien leipomista ja sinä olet sen jo tehnyt. Nyt voin ottaa heti sinun reseptisi käyttöön. Hyvä.