sunnuntai 24. lokakuuta 2010

hampurilainen

loin ja tuhosin 1000 maailmaa


Joku kysy hampurilaissämpylä ohjetta ja tässä se on, ihan täsmälleen sama kun hodaripulla ohje. Hampparin täytteenä on pastettuja sieniä, vähän tomaattia, fraktaalikaali coleslaw ja rogueforttia.

pojat


coleslaw
fraktaalikaalia
aurinkokuivattua tomaattia nanokokoisena
töräys sinappia
pippuria
tabascoa
valkeaa etikkaa tippa
majoneesia sen verran että sitä on kaiken päälle mutta mikään ei tosiaan ui siinä


Kaali vaan leikataan tikuiksi ja kaikkea sekaan, pitää maistaa mikä on sopiva määrä. Valmis kama annetaan muhia kylmässä riittävän pitkään.

perjantai 22. lokakuuta 2010

hod dog bun

omalla tomaattisalsalla


mikä tekee hodarisämpylästä tai hampurilaissämpylästä sellansen mihin on totuttu kaupassa, makkosella tai snagarilla? Tietysti voisi ajatella kitkerästi että leivänparanne, entsyymit, gluteeni, 17 eri ee-koodia ja muuta vastaavaa. Ihan varmasti ne sisältääkin monia noita ja paranteet juuri tekee leivästä ilmavaa mautonta höttöä mutta toistaalta monet lisäaineet on siksi että pulla pysyy kaupan hyllyllä tuoreena 3 kuukautta ja että taikina menee leipomossa helposti erilaisten koneiden läpi. Kotona ei ole koneita ja parin sämpylän viikkojen säästely on lähinnä säälittävää niinpä suurta osaa lisäaineista ei tarvitse vastaavaan kotiversioon. Nakkisämpylän sämpylähän on lähinnä kun mauton pulla vähällä sokerilla eikä perussämpylä ollenkaan ja tässä ohjeessakin on lähes kaikki pullan aineet, muutenkin taikina kannattaa tehdä pullasti. Perushodarisämpylät on myös paistettu kovemmassa lämmössä kun itse paistaisin sämpylät ja ehdottomasti liian vähän aikaa.

valaat!


Luultavammin sämpylän muovipussi säilytys on iso osa hodarin henkeä, mutta siihen en mene, pilata nyt leipä tarkotuksella.


nakkisämpylin sämpylä 4kpl
250 g vehnäjauhoja, mitä vaaleampia sen höttösempi lopputulos
150 g vettä
20 g maitojauhetta
20 g voita
10 g sokeria
10 g hiivaa
5 g suolaa

Sekoita jauhot ja maitojauhe yhteen, maitojauheklimpit on kamalia, lisää muut aineet. Sekoita aineita 3 minuuttia hitaalla tai kunnes ne on lähes yhdessä, vaivaa vielä nopeammalla 6 minuttia. Anna taikinan levätä pöydällä noin 20 minuuttia. Tämä on pulla juttu, lyhyellä levolla taikina rentoutuu leivottavaksi mutta ei ala kasvattelemaan itseensä isoja kuplia. Jaa taikina neljään osaan ja pyöritä palloiksi, pötkötä sitten pallot pitkulaisiksi. Pötköistä kannattaa tehdä vähän pidempiä ja laihempia kun luulisi tarvitsevan, ne nousee kuitenkin. Nosta pellillä tunti. Paista 250 asteisessa uunissa ei niin valmiiksi.

parempaa leipää!


Päivän valitus. Jos joku muukin seuraa ruokaohjelmia ja juuri Amerikkalaisia niin niissä hämää yksi tosi ihme juttu. Hienoista kalliista aineista tehään hyvät ruuat ja koko homma tarjoillaan jonkun ankean hodaripullan kanssa. Siellä on oikeasti hyvääkin leipää. Miten joku voi olla huippukokki ja edes tuoda muovipussi jumpulapumpuloita samaan huoneeseen?

tiistai 19. lokakuuta 2010

herkku appelsiinipulla

bul bul bul bul


Tässä on herkkupullaan muokattu ohje, omat ei ihan onnistunut koska esimerkiksi unohdin hiivan, jonka kyllä sekotin sitte "nousun" jälkeen mukaan. Pullassa oli myös appelsiinin paikalla greippiä joka ei ollut yhtään niin hyvä idis. Camppari-pulla? Ohje on muutenkin paranneltu.


applesiinipulla paripullaa
250 g vehnäjauhoja
80 g vettä
1 muna
30 g voita
40 g sokeria
15 g maitojauhetta
12 g hiivaa
5 g suolaa
applesiinin kuori raasteena

pinnalle munaus ja seesaminsiemeniä


Sekoita jauhot ja maitojauhe yhteen ja lisää kaikki muuta aineet paitsi voi ja appelsiini. Vaivaa hitaalla pari minuuttia kunnes aineet on kunnolla sekaisin, vaivaa nopeammalla vielä kuutisen minuuttia. Lisää voi ja vaivaa se taikinaan kunnolla sekaisin. Lisää lopuksi taikinaan appelsiinin kuori. Anna taikinan levätä kulhossa puolituntia. Muotoile kuudeksi pullaksi, voitele ja anna nousta tunti, voitele uudestaan, ripottele päälle koristeet. Paista.

maanantai 18. lokakuuta 2010

tadaa!






Ja näin tuli starba-leipä.

tiistai 12. lokakuuta 2010

äiti! liikaa pizzzaa!

jonkun pitää siivota


Jos tulee tehtyä vaikka liikaa pizzataikinaa ja ei huvitakaan kaulata niitä 17 pitsaa ja syödäkin niitä niin lopun taikinan voi laittaa jääkaappiin. Taikina muhii hyvin siellä pari päivää ja lisäämällä vähän lisää aineita taikinasta saa taas uuden leivän. Jos leipoisin joka päivä niin laittaisin aina osan taikinaa jääkaappiin ja leipoisin uuden taikinan taas samasta uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Kunnes kaikki olisi paremmin. Jos tahtoo olla fiini taikinan jämää voi kutsua paté fermenteksi tai vanhaksi taikinaksi. Vanhaa taikinaa ei kuitenkaan voi pitää jääkaapissa ikiaikoja vaan pari kolme päivää, se ei välttämättä tunnu menevän kuukaudessakaan pilalle mutta se on ehkä vähän liikaa. Tällä tavalla leivottua leipää pitää nostaa aika pitkää koska hiivaa on vähän ja taikinakin on ihan kylmä mutta lopputulos on paljon paremman makuinen, rapeampi kuorinen ja hienomman reikäinen kun suoraan samoista aineista tehty leipä.


vanhalla taikinalla uusi leipä
200 g vanhaa taikinaa
120 g hiivaleipäjauhoja
80 g vettä
3 g suolaa

veden määrä voi tietty vähän heittää vanhantaikinan kosteuden takia. Vanhan taikinan happamuus myös voi pehmentää taikinaa ja se saattaakin vaikuttaa aluksii liian kuivalta mutta pehmentyy todella paljon vaivatessa.

välipötkötys ennen loppupötkötystä


Vaivaa kaikkista ainaista taikina(sekoitus ja 6 minuuttia) ja laita se lepäämään öljyttyyn astiaan kolmeksi tunniksi, littaa taikina kaksi kertaa levon aikana. Älä littaa koskaan kuplia pois levon lopussa vaikka usein niin neuvotaan, sillonhan kaikki kivat kuplat menee pois vaan anna taikinan taas nousta uudestaan. Littaus vahvistaa taikinaa ja se nousee nopeammin ja nopeammin mitä useammin se on litattu. Stretch and fold homma mistä olen pari kertaa kirjottanut tekee aika saman. Rullaa taikina hellästi pötköksi ja anna levätä jauhotetulla pöydällä 15 minuuttia, pötkötä valmiikis patongiksi tai muuksi pötkön omaiseksi leiväksi. Nosta vielä tunti ja paista hyväksi.

tulee hyvä sisus

maanantai 11. lokakuuta 2010

tortelli tai jotain

kesäkurpelo pedillä


Joka maassa on varmana oma "tortellinsa" ja tämä on Kallion. Pikkuisia keitettyjä piiraita joissa on sisällä kivoja juttuja. Ohje ei seuraa mitään aitoa Italialaista tai muunkaan maalaista ohjetta mutta ihan varmansti jossain päin maailmaa keitellään vastaavia. Itä-Euroopan pirogi(pierogy, miten lie) olisi varmaan lähin sukulainen. Näissä ei ole mukana munaa niinkuin pastaohjeissa usein on ja taikina on pehmeämpää, taikinamaisempaa eli melkein leivontaa. Tällä kertaa myös paistoin nämä pannulla mutta se oli turhaa.

litattu, kaulattu ja täytetty


Kuoritaikina 8kpl
70 g durumjauhoja
40 g vettä
5 g öljyä
hippu suolaa ja pippuria


vaivaa kaikki aineet yhteen ja laita taikina jääkaappiin nukkumaan. Pötkötä taikinasta pötkö ja leikkaa sen 8 yhtä suureen palaan, lättää palat ohuiksi ja kauli pulikalla valmiiksi. Karjalanpiirakka tyylillä. Laita kaulatun taikinan päälle täytemassaa ja taita puolikuuksi, painele reunat haarukalla kiinni. Keitä piiraat kunnes ne nousee veden pintaan tai ei jaksa pidempään.

Täytteessä oli herneitä, juustoa ja mausteita karkeana massana. Mukavana juttuna tämmösissä on tietty se että sisään voi laittaa mitä vain.. eli juustoa, paljon.

"kuu, hopeinen kuu"


sunnuntai 10. lokakuuta 2010

ankeeta

paska varras


Jotenkin tänään ei mikään onnistunut. Ensin tein pariisin vartaan joka oli paras leipä pikkunappulana. Perus varras isolla määrällä öljyä ja hassulla nimellä, pariisin varvas. Olen oikeen kirjottanutkin miten varrasleivät on helppoja tehdä mutta tästä tuli niin ruma ja ankea, ilmavaa mautonta höttöä. Joskus kun aloitin leipien tekemisen leivistä tuli tällasia paljon nousseita pilvimäisiä joissa on paksu ja kova kuiva kuori mutta niissä se johtui huonosta vaivauksesta.


voikakku


Toinen räpelelmä oli kouign amann jonka pitäisi olla jokulainen leivän ja croissantin välimuoto, leipätaikina johon on kaulattu väliin sokeria ja voita. Mun yritelmä oli lähinnä ankea sokerinen sämpylä. Tätä pitää kyllä testata silti uudestaan. Kouign amannin keksin telkkarista lähinnä koska nimi oli niin kummallinen että huomasin sen heti, nimestään huolimatta kakkunen ei ole jostain lähi-idästä vaan Ranskasta. Nimi on kummallinen koska se on bretonia ja tarkoittaa kakkua ja voita. Bretoni on pohjois Ranskan Bretagnessa puhuttu ihme kieli.

..ja sitte apinat lähti hiihtämään

torstai 7. lokakuuta 2010

yhteishyvän maalaisleipä

joku urpo unohti viiltää leivän


Yhteishyvä lehdessä oli maalaisleivän ohje johon törmäsin jossain blogissa, alkuperäisen leivän kammottavan huono ulkonäkö pisti silmään ja oli pakko etsiä ohje. Ohjeessa oli vielä jännähkö paisto-ohje, paista 10 minuuttia 275 uunissa ja sulje uuni mutta anna leipien vielä olla uunissa 15 minuuttia. Mielenkiintoisen paistotyylistä vielä jännemmän teki se että ohjeessa on monta kommenttia miten leipä palaa jo ekassa 10 minuutissa ja jos pitää vielä MUKA 15min pitää sitä uunissa niin loppu tulos on savua ja hiiltä. Yleensä aina paistan leivät niin kuumassa uunissa kun lähtee mutta vain pari minuuttia alussa ja lasken lämmön jonnekin 200 pintaan(6,5 sanoo uuni). Mulla kun on kaasu-uuni niin se viilenee heti nopeammin ja vähän näyttää että tota leipää voi säilyttää siellä vaikka kuinka pitkään sen jälkeen kun sen sulkee. Paistaa olisi voinut kyllä pidempäänkin uuni päällä, nyt toi uunin kiinni pito aika vain kuivatti kuoren, ei rapeaksi vaan vähän liian paksuksi mutta se on ton uunin vika.

hyvällä kuvalla saadaan kyllä ihmeitä aikaan


On todella kummaa ettei edes hyvissä ruokalehdissä osata tehdä leipää, tämä on vielä paremman näkönen kun yleensä. Tässä ohjeessa on hyviä juttuja niinkuin vaikka esitaikinan teko mutta 10 minuutin muhimisesta ei saa kun paremman mielen, leivän rullaus pötköksi on myös asia mikä pitää tehdä mutta se on tehty hutiloiden ja viillot menee ihan miten sattuu. Hiivaakin on kolminkertainen määrä kun olisi tarvetta varsikin kun tässä on sokeriakin.
Terkkuja vaan ohjeen kirjottajalle.


maalaisleipä ala S-ryhmä
3 dl vettä
4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl oliiviöljyä

grammaohje yhdelle leivälle:
195 g vehnäjauhoja
150 g vettä
30 g grahamjauhoja
15 g(!!!!) tuorehiivaa
10 g fariinisokruu
5 g suolaa


Sekoita yhteen vesi, sokeri, hiiva ja graham jauhot, anna muhia 10 minuuttia. Jos tästä alkujutusta haluaa oikeasti jotain hyötyä niin lisää myös puolet vehnäjauhoista ja anna muhia ainakin 3 tuntia tai mielummin yön yli jääkaapissa. Ohjeessa vatkataan seuraavaksi puolet jauhoista suolan kanssa mukaan mutta kannattaa laittaa kaikki kerralla. Erissä lisääminen vain kuivattaa taikinaa, on hankalaa ja täysin turhaa. Sekoita taikinaa koneella 3 minuuttia ja vaivaa nopeammalla vielä 6. Taikinaa ei pidä vaivata koneella vain niin pitkään että se irtoaa kulhon reunoista vaan niin pitkään että se on valmis ja siinä on sitkoa(jonka voi testata venyttelemällä taikinaa ohueksi). Anna taikinan levätä puolitoista tuntia öljytyssä astiassa.

sekavan lauseen selventäminen sekavalla kuvalla


Kaulaa taikina levyksi ja rullaa se pötköksi, mulla tätä ei tarvinnut kaulia koska taikina lätkähti aika ohueksi suoraan ja sen pystyi venyttelemään hyväksi. Pötköstä ei ole tarkoitus tulla samallaista kun kääretorttustä eli päissä ei pidä näkyä rullausta. Rullaa niin että venytät rullaamatonta kohtaa aina leveämmäksi niin että itse rulla rullautuu itsensä sisään. Kohota puolituntia.

sekavan lauseen selventäminen kuvalla. tässä hyvin näkyy että hiivaa on paljon


Paista 275 uunissa 10 minuuttia, sulje uuni ja jätä leipä vielä uuniin 15 minuutiksi. Leipää kannattaa tietty vahtia uunissa eikä suoraan uskoa kelloa. Ohjeessa uuniin laitetaan pelti vettä mutta en ole huomannut veden juurikaan tekevän mitään niin jätin veden pois. Jos sattuu omistamaan suihkepullon niin sillä voi suihkutella vähän vettä leivän päälle ennen paistoa.

Unohdin muuten viiltää tän leivän mutta luulen ettei se olisi edes oikeen onnistunut. Tällä ohjeella taikinasta tuli aika löysä ja se ei helpota yhtään viiltelyä. En kyllä tiedä miten noi alkuperäset näyttää paljon kovempi taikinaiselta, tein kuitenkin samalla ohjeella, ehkä vaivasin enemmän? Kohtuu hyvä (tosi makea) ciabatta tästä tuli silti mutta ei maalaisleipä.

kehitin iskulauseen voin myyntiin

maanantai 4. lokakuuta 2010

Suppilovahvero (Cantharellus tubaeformis) piiras

komealla pötkövuualla saa fiinit palat


Kävin tosssa joku päivä sitte sienestämässä suppilovahveroita Prisman edessä olevasta kojusta. Sienionnea oli vähän liikaakin, hurmasinko kanssa sienestäjän vai yrittikö se hurmata mua mutta se litra jonka päätin kerätä olikin ihan järjetön kasa, jos olisi kerännyt koko kaksi litraa mihin aluksi tähtäsin olisi tarvinnut taksin ja rinkan saaliin kotiin kantamiseen.

Liikaa sieniä == piirakka, ehkä vähän tylsää ja arvattavaa mutta silti. Tällä kertaa ylettömän terveellisellä kaurapohjalla.

taikinassa oli reikä ja osa munamaidosta valui uuniin


kaurapohja
200 g vehnäjauhoja
110 g voita
50 g kaurahiutaleita
30 g seesaminsiemeniä
hippu suolaa

Sekoita kaikki aineet tasaiseksi massaksi ja anna massan olla muovissa mielummin yön yli kylmässä.


Täytteeseen
sieniä pienittynä ja paistetuna
gorgonzolaa
timjamia
munamassa, 1 muna per 100 g maitoa
juustoa
suolaa, pippuria maisteita
kaikkea kivaa

Kaulaa pohjamassa vuokaan ja laita vuoka pohjineen takaisin jääkaappiin siksi aikaa kun paistat sienet. Anna sienien jäähtyä ennen kun laitat ne piirakkapohjalle ettei voi pohjassa sula ja pilaa hyvää rapeutta. Lastaa päälle juusto(t) ja päälimmäiseksi munamassa, paista heti.

ne hyvemmät


Vaikka silakkamarkkinoilla jotka alkoi nyt sunnuntaina yhtenä päätuotteena on "saaristolaisleivät" ne silti oli taas jotenkin ankeita. Joka myyjällä tuntui olevan samaa samalla muotilla tehtyä kuivaa lätyskää myynnissä. Joka kojulla tuntuu muutenkin olevan ihan samat tuotteet myynnissä, se on ankeaa kun savustettu lohi oli erikoisuus. Yksi pappa oli tehnyt sentään omanlaisensa tujusti kuminalla maustetun vuokaleivän. Kiva tapahtuma mutta vähän sitä yritystä!


sitte piirsin sarjan