tiistai 11. marraskuuta 2008

hamppuleipä

bob marlin mehusta löytyi marihunajaa


hampulla on varmaan aika huono nimi edelleen ja kukkahattu tädit pitää pahana mutta vedensilittäjät, puunhalaajat ja terveysintoilijat tietää

Hampunsiemenet sisältävät paljon terveellisiä ja ihmiselle välttämättömiä omega-3-, omega-6-, ja omega-9 rasvahappoja. Hampunsiementen monityydyttymätön ja paljon rasvahappoja sisältävä rasva koostuu pääosin linolihaposta (LA, omega-6), jota on siementen rasvapitoisuudesta noin 55 prosenttia ja alfalinoleenihaposta (ALA, omega-3) jota on 20–25 prosenttia. Hampunsiemenet sisältävät myös erittäin harvinaista ja terveellistä gammalinolihappoa (GLA, omega-6) neljä prosenttia ja stearidonihappoa (SDA, omega-3) suunnilleen kaksi prosenttia.
eli mitä enemmän pajari leipää syö sen terveemmäksi tulee. hampunsiemen sellasenaan on vähän hankala musta leivässä koska sen kuori on kamalan kova. toisaalta joku voi tykätä siitä raksumisessa suussa ja keksin tyylisissä jutuissa se toimiikin mutta parempi vähän murskata siemeniä ensin.
siemenet ostin punnitse ja säästästä joka on muuten avannut uuden liikkeen juuri paripäivää sitten lahteenkin.itse ostan sieltä aina parhaita chilipähkinöitä, jotka oli kyllä nyt loppu. Ja savustettua paprikajauhoa, mitä muissa kaupoissa myyjät ei tiedä olevan edes olemassa, sekä enconan kastikkeita.

kultani, olet kauneimmillasi aamulla

hassuleipä

250 vettä
100 jauha
100 hiivaleipäjauhoa
1/2 kuvista.. eli hiivaa
siemeniä, 30 hamppu, jotka kannattaa murskata osin.. mikä vaan muukin siemen käy mutta ainakin pellava siemenet kannattaa laittaa vasta toisessa vaiheessa koska ne alkaa maustumaan kummasti kitkerältä.

annetaan muhia, ei tarvi edes pitkää aikaa.

240 hiivaleipäjauhoa
8 suolaa
40 öljyä. tässä on paljon öljyä niin nousee nätisti ja pitää kosteuden hyvin.. toisaalta kuori alkaa olemaan vähän "voileipäkeksimäinen".

vaivaa hyvä sitko, anna levätä 10 minuuttia ja leivo yksi(jättiläinen) tai kaksi pienempää. anna niiden nousta noin tunti nätisti, omasta näkee kuvassa että on noussut vähän liian vähän aikaa.
jauhoa päälle ja paisto 200-asteessa, aika noin puoli tuntia, tossa jättimöhkössä oli enemmän.

ja vielä kerran pojat


3 kommenttia:

Irene kirjoitti...

Kyllä sä olet melkoinen leipuri! Itse ostin vuosi sitten hampun siemeniä ja totesin ne kivikoviksi. Ne päätyivät kompostiini, raukat. Tehoskoittimella olis voinut murskata...

Elsa kirjoitti...

näyttää silti hyvältä!

ultrix kirjoitti...

Meikäläisen tehosekotin ei jaksanut pyörittää terää, kun noi siemenet jäi sinne väliin. Sauvasurvain taas ampui siemenet naamalleni (eh) ja ympäri keittiötä. Mortteli oli toimiva ratkasu, joskin työläs.