tiistai 7. marraskuuta 2017

1.7 97 markkaa 1957

käntystä kehiteltiin kalaburger kesäkurpitsacoleslawlla


Klassikoilla on vähän ongelma että jos ne on liian lähellä niitä ei välttämättä edes huomaa. Kaikki pöndet, jyväjemmarit ja toukohousut varmaan käy Helsingin matkallaan Stadikan tornissa ja Tornin tornissä. Kerran ole kummassakin käynyt, kumpikin on liian lähellä eikä niiden olemassa oloa edes muista. Ja liian korkeita, tehkää miellyttäviä matalia torneja. Sama homma Koffin Portterin kanssa, se on joka Alkossa alahyllyssä, tiedän että olen sitä maistanut mutta ei siitä silti ole jotenkin mitään kuvaa. Nyt on Portterin 60vee syndet, tänä vuonna, ei ne tekijätkään tuntunut tietävän sen tarkkempaa aikaa. Skattalla oli pienimuotoinen synttäritapahtuma ja ensimmäistä kertaa kirjotin muistiinpanoja: "1.7 97 markkaa 1957".
Ensimmäistä kertaa leivoin leivän myös näin vahvalla oluella. Olut selvästikin teki taikinalle jotain erityistä, taikina oli normaalia löysempi ja kunnon vaivauksen jälkeen vahamainen. Taikina myös nousi todella hitaasti ja paistetun leivän sisus oli hyvin tasaista pientä kuplaa. Leivonta kemiaa. Mielenkiintoista.


portteriruoka 
270 g vehnäjauhoja
150 g koffin portteria tahi vastaavaa
30 g voita
25 g siirappia
13 g hiivaa
5 g suolaa

Punnaa kaikki aineet yhteen ja vaivaa hyväksi taikinaksi. Anna taikinan levätä 15 minuuttia. Tee taikinasta pötkö ja nosta vuuasta, jostain syystä se kesti todellä pitkään, normaalisti tämmöseen leipään noin 45 mintuuttia. Paista 200 asteisessa uunissa valmiiksi.


 hiphei! syndekalut esiintähän päälle tein tämmösen helsingin kartan, niille turisteillehymyä huuleen, yksi kuva vielä
 

3 kommenttia:

EB kirjoitti...

Aika vähän mä mistään mitään tiedän, mutta eikös ainakin hiivan pitäs elää ihan hyvin johonkin 10 prossaseen alkoholiin ja vielä kauemmaskin? Olisko voinu olla valmiiksi puolikuollutta tai jauhoissa vika.
Eikö ton leivän vois tehdä aika lödellä taikinalla, pienellä vaivaamisen vaivalla?

aleksi kirjoitti...

Alkoholin kestävyys riippuu ihan hiivasta, pullahiivasta en edes tiedä mutta korkea alkoholi alkaa hidastaa aina toimintaa.
Tästä leivästä en tiiä johtuko siitä vai jostain muusta.

EB kirjoitti...

Joo,olen joskus tehnyt taikinan focaccialle puolet vettä, puolet viiniä (12,5%) ja hiiva toimi ihan ok. En tosin osaa sanoa kuinka paljon hidastu, kun oli muutenkin sellanen yön yli kylmäkohotus.