torstai 18. helmikuuta 2016

mahdollisimman monta mahdollista

tästä näin


Varmaan ensimmäisiä suolaisia leivonnaisia jota ihmiset tekee on pestokiemura tai teeleipä. Kai mekin yläasteen köksän tunnilla jotain littuja teeleipiä tehtiin, vihasin muuten syvästi köksää ja yhdessä kurseillä kokkaus on edelleen hirveetä puuhaa. Pestokiemuroita ja erisorttisia veriota tuli räpellettyä sillon joskus 2005 Lauttasaaressa. Ilman ohjetta tai juuri tajua mitä ollaan tekemässä kiemurat nousutvat järjettömän kokoiksi ilmaviksi mutta pinnalta koviksi hirvittäviksi behemoteiksi. Heti jäähdyttyään huonosti vaivatusta taikinaste tehdyt leivonnaiset olivatkin kivikovia ja mauttomia. Jotenkin sitä silti jaksoi ja ehkä lopulta oppikin leipomaan jotain onnistunutta.

Meillä oli pileet ja tahdoin päästä helpolla nii päädyin jotenkin tollaseen ysäriteiniteemaan, pestokiukuroita ja juustotonnikalatahmaa patongilla. Jopa lähes ilman mitään kikkailua, yleensä kompastun siihen.


tonnikalajuustomössöherkku, oikeesti tosi herkku


pestorullat aikamonta kpl
500 g vehnäjauhoja
300 g vettä
40 g öljyä
25 g sokeria
20 g hiivaa
10 g suolaa

pestoa, parmesaania, perusjuustoraastetta ja oliiviöljyä päälle

Vaivaa aineita taikina ja anna sen levätä 15 minuuttia. Littaa taikina mahdollisimman ohueeksi levyksi, levitä päälle mahdollisimman paljon pestoa ja mahdollisimman paljon juustoja. Täytteiden kanssa kannattaa olla varovainen ettei taikina vety ja repeä tai jää pöytään kiinni. Rullaa levy mahdollisimman kireäksi ja mahdollisimman monelle kerrokselle. Mahdollisimman hyvin. Leikkaa pötkö parin sentin vahvoiksi paloiksi ja asettele pellille, itse asettelin ne tarkotukselle lähekkäin että ne nousee uunissa yhteen. Ripottle vielä rullien päälle vähän juustoa ja liraus öljyä. Paista 225 asteissa uunissa, laske lämpöä jos näyttää tummuvan liikaa.


miksi pitää olla pimeää?


  mahdollisimman monta kerrosta


pikkupurtavaa, hitto ollaan tätejä 


Ei kommentteja: