maanantai 29. helmikuuta 2016

avaruusseikkailu 2014

 värejä avaruudesta


Auringon malli, 140 cm läpimittainen teräsputkista tehty pallo, on sijoitettu 20 m korkean pylvään päähän Pajamäen Patterimäelle. Näin malli on saatu yli 50 m korkeudelle merenpinnasta, jolloin se ainakin kiikarin avulla näkyy kaukaisimmillekin planeettojen malleille.
Lähimmät neljä planeettaa, Merkurius, Venus, Maa ja Mars, ovat läpimitoiltaan 5-13 mm ja ovat vähän yli 200 metrin säteellä Auringon mallista. Maa ja Kuu ovat 150 metrin päässä Auringon mallista. Maan halkaisija on 13 mm ja 38 cm päässä siitä on 4 mm:n kokoinen Kuu.
Jupiter on planeetoista suurin, ja sen malli on läpimitaltaan 14 cm ja sijaitsee Talinhuipulla 817 metrin päässä lähellä Vermon ravirataa. Rengasplaneetta Saturnus on Pitäjänmäentien itäpäässä 1 444 metrin päässä Auringon mallista.
Neptunuksen 5 cm:n kokoinen malli on Lehtisaaren länsirannalla sillan korvassa 4 487 m päässä Auringon mallista. Uranus ja Pluto on sijoitettu Espoon puolelle. Uranus on Espoon ympäristövalistuskeskuksen Villa Elfvikin alueella. Uranus on ainoa planeetta, jonka radalta ei löydetty paikkaa, josta Auringon malli näkyisi, mutta se näkyy läheiseltä Laajalahden venesataman laiturilta. 

totuus on sielä ulkona! ollaan sitte varovaisia sielä ulkona!


mars on jotenkin törähtänyt kumolleensuperälykäs porkkanapullaentiteetti avaruuden pimeydessä vainoaa hyytävä kylmyys

 

Ei kommentteja: