tiistai 13. lokakuuta 2015

siinä on reikä!

mallinnos


Kakko on jotain muotia, tuntuu että joka kaupan känttyrä joka ei ole ruispala tai joku paahtis  on kakko. Hankala nimi vaan kakko, vai kakku? Mutta eihän siinä ole edes kermavaahtoa eikä mansikat pysy tossa päällä kysyy asiakkaat. Voiko sen pakastaa? Jos ostan se n nyt niin kai se on hyvä kun menen kattomaan lapsenlapsia ensi jouluna bulgariaan? Kakko on siis jotain mikä näyttää ruisleivältä mutta ei ole ruisleipä vaan rasvainen valkonen leipä jossa on reikä? Eli siis varras? Tai ei kai kuitekaan, varras tehdään taikinna pötkäleestä.

Wikipedia sanoo näin:
Kakko on vaaleista jauhoista valmistettu länsisuomalainen leipä. Siihen käytetään ohrajauhoja ja jonkin verran vehnäjauhoja. Kakkoa leivotaan teollisesti lähinnä Satakunnassa, sekä osissa Varsinais-Suomea ja Pirkanmaata. Sitä pidetään myös Satakunnan maakuntaleipänä. Viime vuosina kakkoa on alettu markkinoida myös muualle Suomeen.
 

porkkanaleipä jossa on reikä 
280 g vehnäjauhoja
140 g vettä
50 g porkkanaraastetta
25 g voita
15 g hunajaa
10 g hiivaa
5 g suolaa

Sekoita kaikki aineet koneella yhteen ja vaivaa kymmenisen minuuttia, jos taikina on todella löysä ja koskea niin lisää himppu jauhoa. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa puolisen tuntia. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen levätä jokunen minuutti ja taputtele se jauhotetulla leivinpaperilla noin sentin paksuuteen. Tee leipään keskelle reikä lasilla (viinilasilla! muista leivontapunkku) ja jauhota leivän pinta. Anna nousta puolisen tuntia ja tee palakuviot painamalla leipäveitsellä leivän pintaan viivat.  Paista 225 asteissa uunissa hyväksi.

 
leipä ja sen reikä


fishtaco?


itse asiaan

Ei kommentteja: