Ruisleivän teko on mulle jotenkin ihan hepreää, tällä kertaa jopa taisi onnistua kohtuudella vaikka kovaan kuoreen ei juuri veitsi käykään. Ohjeena olen käyttänyt aina
ruisleipä-sivun ohjetta joka yksin kertasuudessaan menee näin:
eka päiväsaman verran vettä ja ruisjauhoa sekotetaan ja annetaan olla 12 tuntia. (200g/200g)
toka päiväEiliseen puuroon lisätään taas sama määrä jauhoa ja vettä seka suolaa. Nostetaan 2-3 tuntia, muotoillaan leipä. Paistetaan 15min. 300 ja lasketaan 250, paistetaan yhteensä noin 45 minuuttia.
Vaikuttaa kamalan helpolta muttei tosta mulla ainakaan synny kun savua ja jotain kivikovaa, eihän tossa ole edes mitään nostatus ainetta, pyhällä hengellekö olisi tarkotus nousta?
Omassa versiossa enasimmäisen päivän raskiin laitoin aikasemman juuren pakkasesta ja jauhoa nii että tuli yhteensä 200 grammaa ja saman verran vettä. Seuraavana päivänä toiset 200 grammaa vettä ja jauhoa, tällä kertaa loppu ruis niin laitoin himpun mutta vaan himpun vehnää.
vaikkei ohjeessa sanota niin vaivasin kunnolla kymmenisen minuuttia koneella, se tekee jotain mutten millään saa mieleen mitä muttei varmaan mitään pahaa kuitenkaan. Taikina ei ollut kovinkaan hapan niin lisäsin pari lusikallista jääkaapista vehnähapanjuurta. Annoin nousta ohjeen mukaan vaikka ei tuo juuri tunnu nousevan.
Muotoilu on aina hankala näin löysässä ja varsinkin sitkottomassa taikinassa mutta hirveä määrä jauhoa pöytään niin kyllä onnistuu. Tästä yhteensä 400g jauhoa taikista tulee kaksi pikku limppua hyvin. Leivän paisto on hankalalin.. 300 asteessa joka sanotaan ohjeessa mulla tulee liekkejä uuniosta ja musta sakea savu. noin korkealla lämmöllä helposti kuori on todella kova heti ja sisältä ei ehdi edes lämmetä. Paistoin siis 250 ja laskin jossain vaiheessa 225. Aikaa meni noin 45 minuuttia.
Jos tiedät jotain hyviä vinkkejä tai ohjetta niin ottaisin mielellään vastaa.