tiistai 27. huhtikuuta 2010

bagelit

salaattia!


Ostin Stokkalta täytetyn bagelin kun olin lauiantana matkalla kierrätystehdas-tapahtumaan kaapelille ja se oli niin maukasta että tahdoin itsekin sellaisen tehdä. Oikeasti olen täsmälleen lähes samalla ohjeella tehnytkin joskus mutta ne ei koskaan päässeet blogiin asti. Tässä ohjeesa on hauska kun rinkulat tehdään aikasempana päivänä jääkaappiin nousemaan ja seuraavan päivänä ne vaan nopeasti keitetään ja voi paistaa suoraan, keittelyyn toisaalta menee aikalailla aikaa jos yli kaksi tekee(pienensin ohjetta vähän liikaa ja näitä tosiaan tuli kaksi).
Ohjeessa taikinaan tahdotaan korkean gluteenipitoisuuden omaavia jauhoja mutta en tiedä saako sellaisia edes mistään, parempi laittaa kaikki vaan suoraan normijauholla ja jos löytyy niin 4-5 grammaa jauhoista vaihtaa gluteenijauheeksi. Ja se on muuten sitte gluteeni ei gluteiini vaikka siihen törmää meikein useammin!

bagelit 12 kpl
491 g vettä
413 g vehnäjauhoja
413 g korkea gluteenisia vehnäjauhoja
16 g suolaa
15 g tuoreta hiivaa
(12 g diastatic malt.. onko se sitte entsyymimallasta suomeksi? sitä kai saa oluenpanoon erikoistuneista kaupoista, normikaupan olut tai mämmimallas ei ole samaa kamaa)

bagelin keittoon vettä ja jokunen lusikallinen hunajaa
Kaikista aineista vaivaataan tosi hyvä sitkoinen taikina, taikina on todella kovaa ja heikompi kone(tai herra) voi vähän olla väsynyt. Valmista taikina ei tarvitse antaa levätä vaan jaa taikina 12 osaan(noin 110 g) ja leivo 25 senttisiksi pötköiksi joista askartele rinkulat. Nosta bagelit jääkaapissa yön yli muovilla suojattuna. Seuraavana päivä keitä bagelit hunajavedessä kymmenisen sekuttia kummaltakin puolelta ja nosta ritilälle kuivumaan. Paista bagelit 215 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.

nii kaksi tosiaan

sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

ruisleipiä

kaprisleipä?


Nyt olen jotenkin ihastunut noihin ranskanmallin ruisleipiin joista tulee mukavan happamia ja tosi vahvasti rukiin makusia. Bloggasin yhdestä vasta mutta olen kai neljä nyt tehnyt, tämä uusin ihan omalla ohjeella, aikaisempi Jan Hedhin. Tästä omalla ohjeella tehdystä tuli jostain syystä kaikkein mauttomin(vaikkakin nätein) vaikka ohje on aikalailla ihan samaa kamaa, juurta, vehnää ja jokun verran ruista.
Onnistuin myös räjäyttämään tietokoneeni ja jo luulin että bloggaus jää aikalailla tauolle mutta onnistuinkin hommaamaan heti uuden koneen. Kun vanhasta koneesta saan ulos vielä jotain valokuvia niin blogiin kai vihdoin tulee pain de mien ohje jonka tein jo joskus ennen joulua ensimmäistä kertaa.

kaikissa leivissä samat viillot nykyään


yksi versio maalaisleivästä
1. päivä
60 g vehnäjuurta
60 g vehnäjauhoja
40 g vettä
20 g ruisjauhoja

Aineet vain sekoitetaan yhteen ja taikinan annetaan nousta pari kolme tuntia pöydällä ja siirretään se olemaan jääkaappiin yön ajaksi.

2. päivä
100 g vehnäjauhoja
80 g vettä
40 g ruisjauhoja
5 g suolaa
(pellavansiemeniä)

Eiliseen esitaikinaan listään kaikki aineet ja taikinaan vaivataan hyvä sitko, ainakin 10 minuuttia. Taikinan annetaan levätä kolmisen tuntia astiassa muovilla peitettynä. Taikinasta muotoillaan leipä ja annetaan sen nousta kahdesta kolmeen tuntiin tai tunti huoneen lämmössä ja yön yli jääkaapissa. Jääkaappi nostettu leipä on mukava seuraavana päivänä kun sen voi vaan viskata kylmästä uuniin. Jos sattuu olemaan tollanen nostatus kori mitä tähän leipäänkin käytin niin korin voi laittaa muovipussiin ja sen jääkaappiin, se vie paljon vähemmän tilaa kun koko pelti.

jostain syystä olen laittanut kuvia ruuista tähän..
parsakaalia, pastaa, pähkinöitä ja tomaattia

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

oliiviöljy

fenkoli ja leipä


Yksi toverini on kreikasta ja niinpä kun kuulin että sillä on omaa oliiviöljyä niin pummasin pullon.
Öljy on oman pihan oliiveista(tämä pullo kai naapurin) puristelty ja plussana paikalliset kokis tai vastaavat pullot mihin öljy on pakattu. Öljy ei maistu siltä Pirkka öljyn pistävyydeltä vaan lähinnä siltä kun söisi takapihalla ruohoa, vihreältä ja raikkaalta. Että tässä jutussa on jotain muutakin sisältöä niin väänsin leivän jossa on tuota öljyä mukana. Tämä on tällä kertaa tämmönen suoraan leivottu leipä kun pari aikasempaa oli esitaikinalla jonka annetaan olla yönyli, hämmentävän huonosti verrattuna esitaikinaan tällainen nousee vaikka tässä on yli tupla määrä hiivaa.

öljyä


Oliiviöljyleipä
220 g vehnäjauhoja
20 g sihtiruisjauhoja
150 g vettä
20 g oliiviöljyä
5 g hiivaa
5 g suolaa

Kaikista aineista vaivataan kunnon taikina ja taikinan annetaan levätä astiassa pari tuntia. Koska taikina on aika löysä pöydälle pistetään paljon jauhoja joiden avulla muotoillaan taikinasta leipä ja nostetaan sitä noin 45 minuuttia, itse nosti korissa.

palsternakkaparsakeitto fenkoli"salaatilla".. sosekeitot on aina yhtä kuvauksellisia


jauhokauhan kuva ihan vaan sen takia kun pidän siitä


maanantai 19. huhtikuuta 2010

fenkolipähkinät

automuki


Tastespottingista etsin kuinka fenkoli pitäisi järkätä ruuaksi niin löysinkin tämmösen herkkusnaksin. Pähkinöitä fenkolinsiemenillä ja pippurilla, tosi herkkua. En ollutkaan keksinyt koskaan käyttää fenkolia pähkinöihin vaikka saman tyyllisiä kikkailuja on tullut tehtyä. Fenkolin siemenet paahtuu ja ehkä tulee hennomman makuisiksi näissä mutta se lakumaku silti tuntuu hauskausti.


Pähkinät pippurilla ja fenkolilla
mitään selkeitä määriä ei ole mutta ei kai tämmöseen tarvitsekaan?
pähkinöitä, itsella cashew-pähkinät
suolaa
sokeria sen verran että joka pähkinä päälystyy
fenkolin siemeniä
pippuria myllystä
jokunen tippa vettä

Tietenkin tätä voi soveltaa ja laittaa mitä vain, sokeri on kyllä tärkeä koska se pitää mausteet hyvin pähkinöissä kiinni.

Kaikki mausteet sekoitetaan yhtee, lisätään pähkinät ja vesi. Kaikki sekoitellan hyvin yhteen että joka pähkinässä on maistetta. Pähkinät levitetään pellille ja paahdetaan 160 asteissa uunissa kunnes sokeri on tummentunut ja pähkinät ihastuttavia.


Mutta mitä siitä fenkolista voi sitte tehdä? ja mikä on paras pähkinä? ..musta varmaan tylsä hassel lopulta kuitenkin.

perjantai 16. huhtikuuta 2010

kaksi leipää

tomaatti


Tahdoin tehdä leipää jossa olisi pekaani pähkinöitä mutta jostain syystä lähikaupanhalvimmat pähkinät oli cashewit niin siitä tuli jotenkin aurinkokuivattutomaattileipä. Aurinkotomaatit maistuu jo liikaakin leivässä ja peitti kaiken muun, hyvää se oli mutta liikaa. Itse leipä oli taas todella maukas niin tein uudestaan lähes samalla ohjeellä mutta pähkinöinä hullulta päiviltä löydettyjä saksanpähkinöitä ja sinihomejuustoa. Juustopähkinäleivästä tuli ehkä leipänä tylsempi mutta mausteet toimivat paljon paremmin ja ruma se on. Sinihome juustona leivässä on Tanskalaista Bornzolaa joka on jonkun sortin Tanska versio gorgonzolasta. Juusto on aivan mahtavaa, vähän kun homehtunut parmesaani.

nousemassa


pähkinäleipä
1. päivä
130 g vehnäjauhoja
100 g vettä
2 g hiivaa
10 g sihtirisjauhoja
7 g vehnäleseitä

juustoisessa versiossa ruis oli jättty pois ja leseitä oli 15 g.

Kaikki sekoitetaan yhteen ja annetaan muhia muovin alla yön yli.

2. päivä
100 g vehnäjauhoja
75 g vettä
5 suolaa

tomaattiversio:
40 g aurinkokuivattuja tomaatteja, mulla oli sellasia kuivia, ne kannattaa huuhdella liiasta suolasta.
30 g cashew-pähkinöitä
10 g oliiviöljyä

juustopähkinäversio:
40 g sakssanpähkinöitä
40 g sinihomejuustoa

sinihomejuusto

Mittaa eiliseen mömmöön mukaan kaikki muut paitsi täyttet ja vaivaa hyvä sitko. Paloittele sinihomejuusto kuutioksi ja laita pakkaseen ettei se liikaa hajoa taikinaan. Lisää lopussa pähkinät ja kaikki muu. Laita taikina öljyttyyn astiaan ja nosta kolme kertaa puolituntia joiden välissä tehdään strech&fold. Nosta muotoiltua leipää vielä 45 minuuttia ja laita niin kuumaan uuniin kun lähtee, laske lämpö 210 viiden minuutin kuluttua.

juustoleivän sisus

maanantai 12. huhtikuuta 2010

tomaattipiiras kultani

pikku tomaatit


Tarkoituksena oli tehdä tavallinen joku quiche tyylinen piirakka ja vaikka aurinkokuivatuista tomaateista leipää mutta pelkillä tomaateilla täytetty piiras on jo pitkään kiehtonut. Netissä ja jossain kirjassa olen törmännyt piirakkaan jossa on pelkkiä tomaatteja koko piiraspohja täynnä ja vielä osassa tomaateissa kannat ja kepitkin mukana, se on ollut niin nätti että on pitkään pitänyt testata. Ohjetta en ole tietenkään koskaan sen kummemmin jaksanut katsoa, kai niissä jotain tuorejuustoa oli osassa vähän tomaattien alla niin omaani laitoin turkkilaista jugurttia kun sitä oli. Piiras on todella yksinkertainen ja helppo, lähinnähän tässä on paistettuja tomaatteja pienen jugurtti kerroksen päällä ja alla mahtava pohja. Ihan mahtavaa ja näyttävää.. tomaatitkin muuten räjähtelee hassusti.

raakana


quiche pohja vähänkin isommalle vuualle tee tuplana
108 g jauhoja
90 g voita
2 g suolaa
18 g vettä

Aineet sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja massa laitetaan muoviin jääkaapiin rentoutumaan tai pohja kaulitaan heti, täytetään ja laitetaan koko homma kylmään.

täyte
pikkutomaatteja
turkkilaista jugurttia, joku tuorejuusto tai vuohenjuusto muruina toimisi varmaan ihan täysii myös
vähän sinihomejuustoa
aurinkokuivattua tomaatti pienittynä
oliiviöljyä
pippuria
basilikaa, tuore tietty kiva

Levitä ohut puolen sentin kerros jugurttia piirakkapohjalle ja sen päälle aurinkotomaatin murut ja homejuusto, päälle pippuria ja yrttiä. Lado tomaatit piiraan päälle miten parhaaksi näet, mulla loppu ne itse asiassa kesken niin tossa on tollainen hieno design. Liruttele vähän öljyä tomaateilla. Paistoin kaasun kohdassa 6 joka on varmaan jotain vähän alle 200.. 180?

En muuten vähän aikaa sitte edes juuri pitänyt tomaateista.

pikkupalat

perjantai 9. huhtikuuta 2010

ranskalainen ruisleipä(seikkailuleipä)

siitä tuli vähän hassu möhkö

Tahdoin leipoa jotain vähän erillaista kun mitä nyt olen muuten tehnyt, ainaiset patongit, pöh. Reinharttin kirjasta kaivoin pain au méteil ohjeen ja ajattelin että nyt illalla laitain juuren muhimaan ja seuraavana päivänä töistä tullessa väännän taikinan, nostattelen ja otan vaikka päiväunet. Homma ei ihan niin toiminut koska en tietty ollut lukenut ohjetta kovin tarkkaan ja seuraavana päivänä juuresta tehtiin toinen Juuri joka piti vielä pistää kylmään yön yli. Tein toisen juuren mutta koska kirjassa ohjeet on prosentteina niin kalkuloin ehkä jotain vähän vinoon ja sain ihan liikaa sitä tokaa juurta, osan pistin kylmään niinkuin piti ja osalla leivoin heti. Leivontaan kuului kuitenkin kuusi tuntia nostatusta eikä ollut sittenkään aikaa paistaa leipää niin pistin nousseen leivän kylmään ja sekin leipä jäi syömättä(huomattua tämän tein pikapatongin koska anarkistinen käntty alkoi ottaa päähän). Hyvänä puolena tässä on se että nyt näkee täsmälleen saman leivän ilman juuren yön yli säilytystä ja toisen taas ilman yön yli kylmässä nostatusta.

välileipä joka tuli odotellessa


Vaikka tässä ruisleivässä on itse ruista suomalaiseen ruisleipään verrattuna mitättömän vähän on maku silti hyvin samanlainen, tökättynä kuitenkin hiivaleipään. Hassua ettei mitään tän makusta oikeen kai myydä suomessa normaalikaupoissa, luulisi maistuvan monille. Vaikka ekasta leivästä tuli tosi ruma(syytän typerää pitkulaista nostatus koria) niin hyvähän siitä tuli, kuvassa ei muuten näytä rumalta mutta on se vähän säälittävä. Toista en ole vielä nostanut kun kirjoitan tätä, saattaa olla että siitä tulee ihan yhtä ruma.
Olen hyvin samallaista juurella nostatettua tehnyt paljon yksinkertaisemmalla ohjeella, toisaalta tässä vähän tuntui että mokailin jotain ja juureni on jotenkin hennolla päällä. Juuri olisi myös kai pitänyt vielä päivää ennen elvytellä, se olisi jo 4 päivää leivontaa yhteen leipään.

sisältä sentään huisin nätti


ranskalainen ruisleipä juureen mutta ei ruisleipäjuureen
eka päivä: mömmö
90 g vettä
90 g eloisaa 100/100 juurta
50 g ruisjauhoja
6 g vehnäleseitä

Kaikki sekoitetaan yhteen ja annetaan muhia kolmesta neljään tuntiin kunnes mömmö kuplii iloisesti. Mömmö siirretään yön ajaksi kylmään tai siirrytään suoraan seuraavaan kohtaan.

toka päivä: esitaikina
aikaisempi mömmö
100 g vehnjauhoja

Mömmön annetaan ensin lämmetä pöydällä ja sen jälkeen näistä vaivataan taikinamainen pallo, annetaa nousta kolmisen tuntia ja laitetaan kylmään.

kolmas päivä: taikina ja leivonta
150 g vehnäjauhoja
132 g vettä
126 g aikaisemman päivän esitaikinaa, huoneen lämpöisenä
50 g ruisjauhoja
6 g suolaa

Esitaikinaa jää aika paljon yli jos tekee näillä määrillä mutta kaksinkertaiseen menee jo melkein kaikki.
Aineita vaivataan taikina jossa on kunnon sitko ja annetaan nousta kolme tuntia kunnes se vähän alkaa näyttää merkkejä nousemisesta. Taikinasta muotoillaan leipä jonka annetaan taas nousta noin kolme tuntia. Paistetaan hyvin tummaksi.

jälkkäri, kiitti kondiittoritäti

tiistai 6. huhtikuuta 2010

tylsät leivät

kaunis siitä silti semolinasta tuli


Nyt ei ole leivät oikeen onistunut taaskaan, ei noita pahoja ollut kun eksi mutta tylsiä. Kauraleipään ison kauran määrän takia ei tuntunut tulevan sitkoa ja nousikin huonosti. Se oli sisältä muhjunen ja "kotisämpylämäinen", sellanen mistä sisus lähtee kuin nöyhtäpalleroina irti kun leikkaa. Semolinaleivässä oli vähän samaa vikaa, liikaa semolinasuurimoita ja leipä oli kuoresta kuiva ja sahanpuruinen vähän kuin leipä jossa on liikaa täysjyvää. Toinen pääsiäsleipä sentään meni täysin penkin alle, taikina jo tuntui tosi ihmeelliselle ja olin kai lopulta punnannut siihen kaksi kertaa suolat, ei hyvä.


semolina leipä
15o g vehnäjauhoja
150 g vettä
100 g semolinaa tai manna-suurimoita, semolina on vain nätimmän väristä
5 g hiivaa
5 g suolaa

Laita vesi ja jauhot yhteen ja anna imeytyä ainakin puolisen tuntia, lisää loput aineet ja vaivaa hyvä sitko. Anna taikinan levätä tunti ja muotoile leiväksi, nosta 45 minuuttia.

kauraleipä



perjantai 2. huhtikuuta 2010

pääsiäislimppu

leipä ja tötsä


Vaikka meillä ei ole koskaan kummemmin pääsiäistä vietetty ja nykyään tietää millon se on lähinnä siitä ettei töihin tarvitse mennä niin on se hyvä syy silti tehdä maustettua leipää. Alun perin ideanani oli tehdä niin paljolla aniksella maustettu leipä että siitä olisi tullut mieleen lakunmussutus mutta en löytänyt anista kaupasta ollenkaan. Laitoin sitte leipään vaan kaikkea pääsiäisen makuista mitä kaapista löytyi. Pääsiäis leipähän on ihan samaa tavaraa kun joululimputkin eli taikinaan vähän ruista, mausteita ja siirappia. Tähän yritin käyttää koristelussa temppua jonka näin jossain videossa joka esitteli ruotsalaista leipää, tähtityllalla tökitään leipään kuoppia joiden pitäis noustessa avautua ja näyttää tähdiltä. Ei näytä mutta hyväähän se leipä oli.

mom mom mom


pääsiäislimppu tosi pitkä aineslista tässä
210 g hiivaleipäjauhoja
150 g vettä
20 g siirappia
20 g sihtiruisjauhoja
10 g normi karheita ruisjauhoja
5 g suolaa
3 g maltaita
3 g fenkolin siemeniä
1 g kuminoita
rusinoita?

Kaikki aineet sekoitetan ja vaivataan hyväksi taikinaksi. Anna taikinan levätä öljytyssä astissa tunti tai kunnes se alkaa olemaan kunnolla noussut ja muhea. Muotoile limpuksi ja nosta 45 minuuttia. Töki vaikka haarukalla pintaan reikiä, tällaisia leipiä yleensä jauhoteta tai viilletä mutta kotianarkismi tekee onnelliseksi. Paista.

Sieniravioleja ruusukaalisalaatilla