sunnuntai 28. joulukuuta 2014

metsäretki

täysii!


Palstenakkakeitto tarvitsee kallioimarretta mausteeksi mutta imareteet on loppi pakkasesta. Mitä lie niistä tuli lopulta tehtyä, varmaan testattua onko pakastekuivaus kotioloissa mahdollista, on mutta tietyin rajoituksin, kuivatussa tuotteessa maistuu aina taustalla vieno mutta selkeä kalapuikkoisuus. Luulavammin kulahtaneet multaiset juuret on vaan päätyneet roskiin jossain vaiheessa. Koska tytöt vaati evääksi nakkipiiloja niin niitä tuli, jopa melkeen 100 metrin päähän metsään suuntautuva etsintäretki paranee kummasti eväillä. 

Takaisintulomatkalla viereisen talon pihan kalliolta löytyi saniainen. Ehkä kosto koiran pukemisesta koppakuoriaiseksi.
 
 tuollo! varmasti! mä vainuun!


 hirveellä kiirellä koko retki


momomomom


hyvin tällä jaksaa


talvitakki ei lämmitä tassuja


maanantai 22. joulukuuta 2014

aaltojen harjat

kyllä siellä on se possukin jossain


Valas rakkauden ylitse vuotavassa tekojärvessä. Trendien harjoilla fetapinaattipiirakkaa, Pommakkia ja nyhtöpossua. Nyhtöpulledporkpossu on ollut trendikästä kyllästymiseen asti, Ravintolapäivänä vierekkäin 17 kojua josta saa nyhtöposariburgerin. Suosio ei kyllä ole mitenkään ihme, onhan se oikeestaan aina hyvää. Erikoista mutta ankeinta possua on ollut juuri possuhommista tunnettussa B smokeryssä, kuivaa ja mautonta. Mutta Heidi teki tämän possun, minä possulle peiton, lihahommat on liian eksoottisia.

uusinta uutta on sisustaa fallisilla palsternakoilla


kaurasämpylät
175 g vettä
40 g kaurahiutaleita
5 g pellavansiemeniä
-
210 g vehnäjauhoja. tässä kohtaa vaa'asta loppui patteri
10 g öljyä
10 g hunajaa
7 g hiivaa
5 g suolaa
2 g gluteenia

pinnalle  vedestä, sinapista ja hunajasta kiehauta siirappi

Liota ensin kaura ja siemenet vedessä parikymmentä minuuttia. Lisää loput aineet ja vaivaa taikina. Anna levätä tunti ja venyttele taikina neliöksi. Leikkaa taikina rissalla(se pizzapyörä) neljään osaan ja anna nousta 45 minuuttia.


itse se possu


välissä pilasin myös pari pasteijaa

tiistai 16. joulukuuta 2014

tupaantuliaset, krokotiili ja pähkinöitä

paprikavoileipakakkua ja cashewvoipiirakka


Viime muutosta on jo aikaa, jo yli kaksi vuotta. Idästä länteen, ihan toiselta puolelta toiseen mutta tuttuja paikkoja tääläkin. Pienenä käytiin maalaamassa junaradan varteen Huopalahdessa, niinkin rumia juttuja että yhdestä tuli vähän kuuluisa. Joskus olin täällä jopa koulussa, sillon oli kylmä, asuin hullun hikisen insinöörin kanssa ja kotona putkiremontti, yläkerrassa venäläinen dj. Ja muistan nähneeni metsässä krokotiilin. Silloin ruoka ei ollut varsinainen maailmannapa, opintotukea juhlittiin nakkipaketilla, toisaalta ei vuokran jälkeen juuri muuhun ollut varaakaan. Ja mukana tuli koirakin.

Mutta nyt keikaroidaa; paahdettusta paprikasta vaahtoa kakun sisään, cashewvoita suklaapiirakkaan ja västerbotten juustoa ciabattaan. Hyvää tuparia meille rakkain!


vielä kesken


ja vielä pahemmin kesken


pekonijuustofocaccia/ciabatta


ensi kakkua varten ostan pienemmät pinsetit


Heidin kuppikakut ja mun prinsessalautanen


tiistai 9. joulukuuta 2014

joululeipää ja ryynimakkaraa

sisutusblogihommat alkaa sujuu


Juolu on hyvä syy kirjottaa ja kilpailut. Ja silti on helppo unohtaa kun on muuta homma, pitää valmistua leivontakoulusta (taas) ja pitää pitää tupareita ja koristella pinseteillä voileipäkakkuja. Riittävästi aikaa ja ohjeet unohtuu vaikka kuvia pursuaa kamerasta. Tämän hasselpähkinäviikunaleivän tein Helsingin myllyn joululeipäkilpailuun jonka deadlinet suhahti ohi päästäen hassun äänen kai jo kaksi viikkoa sitte. Kuvat oli dediksen aikaan mutta minä kaupungilla ja ilta ja yö. Leipä on yksinkertainen ja hyvä, löysähkö taikina pienellä joululisällä aiempana päivänä jääkaappiin. Seuraavana päivänä otetaan  taikinasta sivuun pieni noin 100 gramman pala kuorta varten ja loppu lopputaikinaan vaivataan mukaan pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä. Pähkinät sisältävä osa pakataan palloksi kuoren sisään ja nostellaan ja paistellaan ihan normaalisti.
 
tähänhän siis viilsin päällä joulukuusen


sais olla jopa enemmän fylliä, viikunaa, hasselpähkinää ja pari karpaloa


osa leivästä päätyi lätistysleiviksi.. tietty hernemuhjun, rynareiden ja blantaaniranskisten kanssa


pähkinän punnas on välillä tarkkaa puuhaa

lauantai 22. marraskuuta 2014

vähän jo joulua leipään

yhteustyöleipä 


Aika lentää kuin hirvi, kohta on joulu jo ja viimeksi bloggasin joskus 2004. Yritän seivaa leipäohjeella johon on vähän möyrinyt joulua mukaan



vähän joulua leipä
250 g jauhoja
185 g vettä
15 g siirappia
15 g ruisrouhetta
10 g ruisjauhoa
7 g hiivaa
5 g suolaa
2 g mämmimallasta

Mittaa kaikki aineet yhteen ja vaivaa koneella hyväksi taikinaksi, 10-15 minuuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa pari tuntia. Muotoile leiväksi ja anna noiusta noin tunti. Viillä ja paista 250 asteisessa uunissa, kun leipä alkaa näyttää hyvän väriseltä laske lämpöä ja paista leipään rapea kuori.

piparitaloa






tiistai 4. marraskuuta 2014

muutto

purkit ja pikkuroina valtaa alaa


Ensimmäisestä asunnosta ei ole jäljellä enää juuri mitään, kaveritkin ja tututkin on ehtineet vaihtua. Pari vanhaa pyyhettä jotka vaikuttavat olevan aivan toiselta aikakaudelta, pieni puinen työkalupakki jossa lukee päässä Aleksi täynnä maustepurkkeja ja resuiseksi pesukoneessa äidin tuhoama pehmokoira. Uuden asunnon tavaroissa näkyy omat aikakaudet; vanhoja piirustuksia ja uudempia tauluja, lelurobotteja, rumpukoneita ja tietokone roinaa, hyllyllinen leivontakirjoja ja koukuissa roikkuvat suklaadippaushaarukat, uusimpana parvekkeen pölkupyörän runko ja roikkuvat kenkaat. Nyt tärkeitä tavaroita ja sillon tärkeitä tavaroita joille ei välttämättä enää ole joka päivittäistä tai edes kuukautista käyttöä. Cd-soittimenkin annoin vihdoin pois, ei se ole toiminut varmaan vuosiin.


Ponyo ja Pariisi

 
omakuva



kaapista löytyi puutarhatonttu ja kirppikseltä kuuraketti
 

perjantai 24. lokakuuta 2014

hyh hyh ompa happamia

syömään!


Shampanjan pariksi kun yritti miettiä Oiva pari kilpailussa jotain ruokaa niin tietty ensin mieleen tulee kaikkea överiä, kallista ja elvistä; kaviaaria ja hopealusikoita. Internet sanoo että sienet ja uppopaistettu menee shampanjaan. Erikoissuunnannäyttäjäkoira sen sijaan sanoi että tee jotain kivaa, tylsää ja perustosijeeshyvää joka toimii. Hodari skagentyylisellä täytteellä. Juuri tähän aikaan Linjojen-augyyrin iltalenkkin kuseskelupuistossa kasvoi myös paljon pihjalanmarjoja jotka päätyivät hillottuina taittamaan katkaraputäytteen makeutta ja massautta. Erikoishommistakin tunnettu selvännäkijä kebab silti preferoi edelleen siankorviä ja mielummin ilman pihlajanmarjoja.


skagen hodari pihlajanmarjoilla
hodarisämpylöitä (esim.) leikkaa sämpylä keskeltä alas auki, Maine-style.
salaattia
tikuiksi leikattua retiisiä koristeeksi

katkarapuherkku
isoja katkarapuja sulatettuna
retiisiä leikattuna pieneksi
puolet majoneesia ja toinen hapankermaa
sitruunamehua, suolaa, pippuria

Sekoita rapuihin ja retiisisilppuun juuri sen verran majoneesia ja hapankermaa että se peittää kaiken. mausta sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Anna täytteen muhia vähän aikaa kylmässä.

hillotut pihlajanmarjat
120 g pihlajanmarjoja
100 g vettä
30 g sokeria
10 g hunajaa

Huuhtele marjat. Keitä kaikkia aineita yhdessä kunnes neste on ihan siirappia ja sitä on enää hyvin vähän jos yhtään. Anna jäähtyä.

Ruskista voita pannulla ja paista kerrallaan kaksi hodari pullaa, yksi kulma kerrallaan(4 kulmaa). Pidä sämpylien päällä joku paino, vaikka kattila. Sämpyltä kannataa leikata auki ennen paistoa. Laita sämpylään ensin salaattia, sitten raputäytettä ja päälle retiisitikkuja ja pihlajanmarjoja. Shamppis auki! Se toka kun eka meni kokatessa.

noni kaikki valmiina, jostain syystä juomina oli shampanjan lisäksi myös kahvia ja rommikolaa. kello 11 aamulla!


hyvää settiä tulee kun bloggaa kerran vuodessa


oommmm! pihlajanmarjoja oooommm!


hurja oranssiväri

lauantai 18. lokakuuta 2014

burgerdönerberliner ranskalaisilla, wunderbaum!

koko Berliinin matka on hyvä alottaa kebulla ja paikallisella talousoluella


Huhu, kaikkeen sitä joutuu. Ulkomaan matkailu kuulemma avartaa, jos ei muuta niin kaikki kebab ja bisse matkailijaa. Mutta kyllä berliini helli, heti ensimmäisenä päivänä katuruokatorstai, ei vain torilla ne samat neljä ruoka-autoa niinkuin täällä vaan kokonainen kauppahalli aivan täynnä pikkukojuja jotka myi kaikkea burgereista shampanjaan. Berliinin matka noin muuten sisältä sitä normaalia kaupungilla eksymistä, paikallisille nauramista, metrotetristä ja talojen ihmettelyä. Napurin baarit oli kuulemma antifa, ei kannata pelästyä poliittistapaatosta. Suurin osa Berliini-kuvista silti keskittyy katuruokatorstaihin.

terrrrrvetuloa katuruokatorstaille, tänne jonnekin


burgeria oli joka muodossa ja värissä


 ihania mystisiä sieniä ja perunaa


 erilaisia hodareita


 lihaleipä.. luultavmmin mäyrää koska sellanen oli tiskillä


 mahtava ja mahtavan kummallinen tapiokalätty joka oli täytetty kondensoidulla maidolla, juustolla ja kookoksella, friikkiä


 mäyrä! ahtung perkele!


 Berliinin kaupunkipuutarhahommat näytti slummin ja pellon kummalliselta sekotukselta


varmaan kolmatta kertaa varastetuilla pyörillä Tempelhoffissa


 jotenkin Totoro-tunnelmainen kalalampi


antifa


vaikka joka paikssa oli burgeria myynnissä niin ainoat syötiin jollain hipsteri alueella, oli tosi hipsteriä, ja heikohko ape


 kokonainen potaatti töräytetty tikkuun ja uppopaistettu, wunderbaum!


 Berliiniläiset on jotenkin tosi yhteisöllisiä ja puuhastelee kokoajan yhdessä kuin pienet marakatit


Vietnam, Vietnam syökään Berliinissä Vietnam, nii ne sano. syötiin Vietnam


keskiviikko 17. syyskuuta 2014

palapelihenkinen viinin ystävä

partitime! exelent


Jotenkin kummasti kilpailu jossa tahdotaan viinille roskaruokaa kiehtoo ja on pakko osallistua. Kilpailussa pitäisi siis tehdä Campo Viejo-punkulle kaveriksi joku roskaruokahenkinen ruoka. Tässä ei ole varsinaisesti mitään uutta tai mullistavaa, kivoja juttuja, hyvä pulla, sieniä, tihkuvaa juustoa ja kiva salaatti. Leipänä perussämpylä, perusjutuilla, voita, sokeria ja munaa. Pihvinä ei ihan niin perushampparipihvi koska pihvin sisään on piilotettu hirveä määrä cheddaria, eikä sitä ikkunatiivistemuovia vaan ihan oikeaa. Pihvin päällä majoneesia, suolakurkkua ja paistetuja herkkusieniä lirauksella punkkua, kulmalla kyssäkaalicoleslaw. Melkein 15 senttiä iloa siis, suussa. Jos vaikka seuraavaksi vihdoin se silakkapihvihampurilainen puolukkamajoneesilla?


kaavio yksi; täyttö ja oikea järjestys


Hommahan menee niiku yksikaksikolme ja aabeecee, ensimmäisenä päivänä sekotetaan sämpylän esitaina. Seuraavana päivänä vaivataan taikina ja kun se lepää ja nousee niin tehdään coleslaw ja annetaan sen maustua kylmässä. Burgeripihvimassan voi tehä tässä jossain vaiheessa. Kun sämpylä on uunissa voi korkata viinin ja testata mihin lähti taas mukaan ja leikata sienet valmiiksi, samalla voi askarrella pihvit. Sämpylien(plöiden?) ollessa melkein valmiita voi alkaa paistamaan sieniä ja heti perään pihvejä. Ja tädää homma on siin ja kokoamista vaille valmista.

kyssäkaalislaw
kyssäkaalia sopivasti
paljon vähemmän porkkanaa
majoneesia
mausteita, suolaa, pippuria, etikkaa, sinappia

Kuori kaali hyvin ja leikkaa sitä ohuita tikkuja, tee porkkanasta myös tikkuja. Sekoita mukaan sen verran majoneesia että se peittaa kaiken mutta kaali ei ui siinä, mausta hyväksi ja anna muhia kylmässä.


sämpylä
esitaikina
30 g vettä
30 g vehnäjauhoja
ihan vähän hivaa

sekoita aineet yhteen ja anna käydä yön yli jääkaapissa.

taikina
240 g vehnäjauhoja
150 g vettä
keltuainen (valkkari jää voiteluun)
30 g voita
15 g täysjyvävehnäjauhoja
15 g sokeria 
10 hiivaa
6 g suolaa

Lisää aineet esitaikinaan ja vaivaa kunnolla noin kymmenen minuuttia, anna taikinan levätä puolituntia. Jaa taikinna neljään osaan ja leivo paloista sämpylät, anna sämpylöiden nousta 30-45 minuuttia, voitele valkuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. aista 225 asteissa uunissa hyväksi.


pihvi cheddar sydämellä
Vaikka pihvi on sinänsä burgerin sydän niin ohje on epämääräisin, sopivasti jauhelihaa ja ihan liikaa hyvää cheddaria. Jauheliha maistettiin, ihan pieneksi hakatulla aurinkokuivatullatomaatilla, chilikastikkeella, suolalla ja pippurilla ja valkosipulilla. Leikkaa yhtä pihviä varten kaksi palaa leivinpaperia ja taputtele kummallekin ohut pihvi, kerää toisen päälle hirveä läjä juustoa ja aseta toinen ohut pihvi päälle. Puristele pihvit kunnolla yhteen, pihvi aukeaa yllättävä helposti paistaessa. Paista pihvi ensin pienellä lämmöllä valmiiksi että juusto sulaa sisällä ja lopussa kuumalla että se saa hyvän pinnan.


sienet
jokunen herkkusieni
voita paistoon
liraus punkkua
töräys sinappia
suolaa ja pippuria

Leikkaa sienet ohuiksi viipaleiksi ja paista voissa hyväksi, lisää liraus punkkua ja sinappia, keitä liika liemi kassaan ja mausta.

opastekuva yksi;  kerää toisen puolikkaan päälle keko juustoa, yhdistä puolikkaat


kyssäkaalin kuorintaan kandee panostaa, pirulaisessa saattaa olla todella puiseva kuori, hyh hyh


paistotekniikka oli hieman hakusessa  ja juusto vähän liian jänkkiä