Harvoin enää törmään mihinkään varsinaisesti uuteen leivänteossa mutta tässä leivässä käytetään kikkaa joka on näin käytettynä mulle ihan uusi: autolyysi. Autolyysi meinaa tässä lähinnä veden imeytymistä jauhoon hitaasti kylmässä ilman hiivaa ja jauhon pilkkoutumista sokereiksi. Asialle on varmasti joku paljon järkevämpikin sana suomeksi mutta tätä käytetään usein englanninkieleisissä leipäjutuissa.
näin kertoo wikipedia asiasta
Aivokuolemasta ei voi toipua, sillä verenkierron loputtua alkaa autolyysi ja solukudoksen hajoaminen.
Lyhyellä puolen tunnin liottamisella taikinaan tulee todella helposti sitko vaivatessa ja sitä kannattaakin käyttää jos ei omista konetta(joskus tulee vinkki lista koneettomille). Pidempi autolyysi alkaa sitkon tuottamisen lisäksi hajottamaan jauhoja sokereiksi jotka antavat leivälle nopeamman nousun kun lisää hiivaa, nätin punertavan rapean kuoren ja pähkinäisen maun sekä tuoksun. Eli aika mahti känttyä tulee jos muistaa olla tekemättä oikeastaan mitään.
Ohje on otettu Apple pie, patis & pâté blogista joka on täynnä muutenkin mitä parhaita ohjeita ja hienoja leipiä. Ohjeesta pitäisi tulla patonki mutta mun lopputulos oli lähinnä tosi hyvä ciabatta, ehkä suomen jauhot on heikommat eikä kestänyt imeä näin paljoa vettä.
Pain à l’ancienne
250 g vehnäjauhoa
160 g Kylmää vettä
-
25 g vettä
6 g hiivaa
5 g suolaa
Ensimmäiset jauhot ja vesi sekoitetaan kunnolla yhteen ja laitetaan jääkaapiin ainakin yön yli, itse pidin kaksi yötä. Seuraavana päivänä sekoitetaan mukaan loput aineet ja vaivataan taikinaksi. Annetaan levätä kaksi kertaa 90 minuuttia joiden välissä taikinaa venytellään(stretch an fold) ja vielä jokunen tunti kunnes taikina on noin kaksinkertainen. Taikina jaetaan kahteen osaan joiden reunat taitetaan alle, annetaan levähtää kymmenisen minuuttia ja nostetaan päistä vähän venyttäen pellille nousemaan. Leivät paistetaan ilman nostamista 240 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.