Joo niin on. Tänä vuonna ei taas joulu nappaa yhtään, hirveä vouhotus ja mainos helvetti vuoden ainosta juhlasta jolloin ei kuulu mennä huutamaan torille tai hukkua lampeen jonnekin landelle josta ei kukaan ole koskaan kuullutkaan. Onneksi sen jälkeen on heti uusivuosi jolloin noiden lisäksi vielä kuuluu räjäyttää naapurin postilaatikkokin. Kansa psykoilee joulusta jo kesäkuussa, ostaa toisilleen sielutonta roskaa mitä kukaan ei tarvitse, intoilee kuivasta kehnosta kinkusta ja syö läjittain huonoa suklaata ja kauhistelee joulukilojaan töissä kuukauden. Ja joulu leipomossa, huh. Joulu myös pilaa vuoden kulun järjestyksen, yhtäkkiä huomaa että kesän paikalla on iso musta reikä kun ei tullutkaan tehtyä mitään ja joulu kahden viikon päästä ja sen jälkeen alkaa pitkä talvi joka loppuu vappuna. Tällä hetkellä tuntuu että hyviä puolia joulussa on että Stokka myy baby stiltonia (joka on niin hyvää että vie housutkin jalasta) ja se että voi tehä joulutuotteita blogiin, hitto niillä tulee kävijää.
En mä oikeasti joulua vihaa mutta tänään se ei nappaa ja monille se on oikeasti surkein juhla vuodesta.. kinkkupitsä roskapankista ja sixkspäkki kaljaa, telkkarikin on hajalla.
ostin ekat piparimuotitkin
pihviä ja etikkaretiisiä
joululimppu 250 g vehnäjauhoja 150 g vettä 20 g siirappia 15 g ruisjauhoja 10 g voita 6 g hiivaa 5 g suolaa 3 g jauhettua fenkolia 3 g pomeranssijauhetta
Vaivaa taikinaa 8 minuuttia, anna taikinan levätä muovin alla pari tuntia. Muotoile leiväksi, nosta noin tunti. Voitele munalla ja asettele päälle koristeeksi pari piparia. Tällaseen joku santataikina tähti sopii mutta mä lähin kikkailee ja väsäsin pari juustokeksiä. Paista vähän viileämmässä uunissa koska voideltu pinta ja piparit ottaa tosi helposti väriä.
voita ja piparia
juustokeksit 70 g vehnäjauhoja 45 g kylmää Italialasta voita 30 g kovaa juustoa, parmesaania tai vastaavaa. tässä juustona oli Gran cru des chimes. 2 g suolaa rusaus pippuria
Sekoita aineet yhteen tasaiseksi massaksi ja anna sen levähtää viileässä. Kaulaa ja ota formulla tähtiä tahi muita hassun hauskoja muotoja(kaksi ammattisanaa yhdessä lauseessa!). Muottia ei saa muuten vetkuttaa eestaas kun formaa pikkiksiä vaan painaa vaan muotti massan läpi, vetkuttelu tekee muodoista pitkulaisia.
paloja
sitte väänsin leivät
Tärkein on kuitenkin, mitä ostan itselleni lahjaksi?
Olen joskus ennekin kirjottanut musta suklaan ja leivän yhdistäminen on ällöä(hyh hyh!). Varsinkin kun suklaa paistuu se alkaa maistumaan kummalta. Chocochilli blogissa nyt silti oli suklaaleipä ja mulla on tuolla jossain reseptikätköissäkin ollut joku mitä on pitänyt jo testata ja nyt vielä Eat&joy maistatti leipomo Limbun suklaakirsikkaleipää niin pakkohan se jo on. Kolme merkkiä, tähän on uskottava. Ohje on oma ja Limbua matkiakseni pistin sekaan karpaloita mutta mitään fiinejä juuria tässä ei ole.
No ehkä idea oli hyvä mutta lopputulos kamalan näkönen, tuo on niin hirveän näkönen alinoussut möntti taas että. Näistä ei nykyään tule yhtään mitään. Kyllä tätä syö ihan mielellään ja tästä saa hyvän joululeivän vaikkei tässä mitään perinteisiä joulumaisteita olekaan. Käyttäkäämme siis erisorttisia hämäyksiä(jos ei muuta niin mulla oli hauskaa).
hattuhämäys
kawaii-hämäys
ihmerobottisyntikkahämäys
suklaakarpalo 250 g vehnäjauhoja 170 g vettä 30 g suklaata 30 g kuivattuja karpaloita 12 g kaakaojauhetta 10 g voita 6 g hiivaa 5 g suolaa
Vaivaa kaikkia aineita paitsi suklaata ja karpalaita 8 minuutia, lisää ne ja sekoita sekaan. Anna taikinan levähtää 20 minuttia pöydällä ja pyöritä siitä kireä pallo. Nosta noin tunti ja paista.
julkkishämäys
perushämäys
"onhan mulla junakin"-hämäys
tähän loppuun tahdoin laittaa jonkun hauskan suomi-iskelmän jostain 50-luvulta mutta päädyinkin näin uuteen ihastuttavaan lällärisiirappikamaan
Mulla on heikko olo ja heikottaa, typerä flunssa. Säälikää minua.
pain de mie speltillä bliis 240 g jauhoa 165 g maitoa 30 g spelttihiutaletta 15 g voita 12 g vaaleaa siirappia tai hunajaa 8 g hiivaa 5 suolaa (pari raastausta muskottia)
Anna hiutaleiden liota parikymmnetä minuuttia nesteessä. Lisää loput ainet ja vaivaa koneella noin 8 minuuttia, ensin vähän hitaammalla. Anna vaivatun taikinan levähtää viisitoista minuuttia ja rullaa pötköksi, nosta noin tunti vuuassa. Paista 225 asteisessa uunissa lähes valmiiksi, ota pois vuuasta ja paista loppuu. Voita päälle, tämä on leipä jonka saa syödä lämpimänä(mutta ei heti kuumana! ei tässä nyt pellossa eletä!).
taaempana oleva on yön yli levännyt, se ei jostain syystä ottanut väriä
Lähimpänä olevissä paikoissa tuntuu olevan vaikein käydä. Klassisessa Avikaisen leipomossa en ole käynyt vaikka olen asunut sen vieressä monta vuotta, Good pie bakeryn keitaassa ei ole tullut käytyä vaikka olen kävellyt sen ohi viikon sisään kai kolme kertaa ja toi kahvilä Sävykin on testaamattä vaikka sieltä sais kahvin kanssa Suklaatäplän konvehteja. Kallion uudessa luomukaupassa Omassa maassa sentään olen ehtinyt käymään. Kauppa on vähän niiku muutkin on sanonut, aika tyhjä ja pääpainona tuntuu olevan erilaiset viljat, rouheet ja pavut. Hyvänä puolena on tietty kaupan vähän anarkistinen suhtautuminen muihin jotka myy samaa kamaa mutta kovemmalla hinnalla. Oma maa on myös viljelijöiden omistama ja myy niiden omia tuotoksia, se on kai niin lähiruokaa kun voi olla(taino tietty jos pavut kasvaisi takapihalla). Mulla on aina ollut spelttin kanssa huonot välit. Speltillä leipominen on vähän kun leipoisi huonoilla grahamjauhoilla, ei tuu sitkoa ja valmis leipä on murenevaa ja kuivaa. Ostin kuitenkin kaupasta testaamiseen spelttihiutaleita. Hiutale on näille vähän huono nimi koska yksittäiset hiutaleet on enemmänkin rouhetta jota on vähän litistetty, joku litisteen ja leikatun siemenen äpärälapsi. No eipä haittaa, tällanen on varmasti parempi leivontaa ajatellen
Heidin kovan ulkokuoren alla on pehmeä ja löysä sydän
Näitä leipiä on kaksi koska eka taikina jäi yön yli lepäilemään kun tulikin muuta tekemistä, taikina vaan vaikutti niin hyvältä että seuraavana aamuna piti tehä homma uudestaan. Seuraavana päivänä kyllä unohdin leivät nousemaan kun tein jotain "todella tärkeetä" ja nuo on vähän liiankin rennon oloisia.
soba, paksoi, shimeije
spelttileipä 230 g vehnäjauhoja 180 g vettä 30 g spelttihiutaleita 7 g siirappia 6 g suolaa 3 g hiivaa
Anna hiutaleiden liota vedessä noin kaksikymmnetä minuuttia, lisää loput aineet ja vaivaa kymmenen minuuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa pari tuntia. Muotoile taikina löysähköksi palloksi ja nosta mieluiten korissa 45 minuuttia.
sisäinen kauneus on kuitenkin tärkeintä.. pöh paskat
suklaajoulukalenteri ja tietty mit alkohol
testattiin uusi ph7 "ihan jees". kaupassa ei saanut kuvata mutta mainostan nyt silti.
jostain syystä mulla on ollut tapana nyt laittaa näihin mukaan hassuja klassikkoja ja tänäänkään en aio muuttaa linjaa
Aloitan asialla joka ei liity täähän mitenkään, vihaan huulirasvaa, se haisee, maistuu hirveältä ja tuntuu että koko naama olisi tahmea ja inhottava. Oli vaan pakko pistää kun ulkoilma ja työ kiusaa.
Muttajoo. Tänään pidettiin rakkaan siskoni kanssa "kävellään kaupungilla ja tuhlataan aivan liika rakkaan itseni rahoja"-päivä. Käytiiin myös Ullanlinnan(mäen) kohtuu uudessa trendi lähäri/luomu kaupassa Aitokaupassa. Aitokauppa on muuten aikalailla se paras näistä sen korkeavuorenkadulla olevan pikkukauppan ja Kumpuodin lisäksi ja tuolta tulee jopa ostettua joskus jotain. Palvelukin on hyvää eikä vaikka eat&joyn trendibaari kavereidenkanssahengailutyyliä(Biiffi?). Kaupasta ostin pizza tarvikkeita; creme fraichea, vuohenjuustoa, juustoa rucolaa, kaljaa ja verigreippiä(ja toisesta kaupasta pirun komeet kengät, nyt kelpaa spendailla huomenna ravintolapäivässä).
greippipitsa, sama vitsi kun viime postissakin.. äääää.. nauran perseeni IRTI!
pizza sekä juustolla että greipillä pohja 150 g vehnäjauhoja 100 g vettä 2 g suolaa 2 g hiivaa
Vaivaa aineista taikina koneella kunnes taikinassa on tosi jees sitko, viitisentoista minuuttia tekee ehkä hommat. Riivaa taikinasta pallo ja laita se lepäämään jauhotetulle pöydälle tai pellille muovin alle pariksi tuntia, littaa pallo puolessa välissä noin puolen pitsan kokoiseksi ja lopussa koko komeuteensa.
päälle greippiä suolistettuna siis ilman kalvoja creme fraichea johon on sekotettu vähän oliiviöljyä, pippuria ja mausteita valinan mukaan vuohen juustoa juustoraastetta pikkusen 14 pinjan siementä oliiviöljyä rucolaa tahi basilikaa
Levitä fraichesekotus ohuesto pohjan päälle, sen päälle ihan pikkusen juustorastetta, vuohenjuustorinkuloita, pari pinjan siementä(paahdetut tietty vasta paiston jälkeen) ja liraus oliiviöljyä. Paista pitsa lähes valmiiksi niin kuumassa kun lähtee, asettele greippiluirot nätisti sen päälle ja paista vielä jokunen minuutti. Valmiin pitsan päälle rucolaa, toinen liraus öljyä ja ripaus suolaa.
Seitsemäntenä päivänä peruna keräsi vihdoin itsensä "Nyt vien Hänelle kaikkein kauneimman kukan jollaisia ei missään ole olemassa! ei sellasia edes Cuubassa ole!" Peruna ottaa alleen polkupyöränsä, sukii trendiviiksensä ja viilettää juuri siihen kukkakauppaan jossa sen kauneimman kukan oli nähnyt 27. päivä viime maaliskuuta. Mutta kukka onkin poissa! Maailma tuhoutuu!
Paras laittaa itsensä likoon ja mukaan vähän jauhoja ja paljon tunnetta.
Vasta Hänen ovellaan kukka kädessä perunalle tulee mieleen "tässä vaiheessa olisi hyvä tietää edes hänen nimensä".
hampparit pileet alkaa
perunankukka esitaikina 100 g vettä 100 g vehnäjauhoja ripaus hiivaa
Sekoita aineet yhteen ja anna käydä jääkaapissa yön yli.
taikina 110 g vehnäjauhoja 85 g vettä perunahiutaleesta riippuen veden määrä voi vähän heittää 25 g perunahiutaletta 15 g voita 10 g sokeria 5 g suolaa 2 g hiivaa
Lisää perunahiutaleet veteen ja anna imeytyä 15 minuuttia, lisää kaikki loput aineet ja eilinen esitaikina ja vaivaa koneella kymmenen minuuttia. Taikinan pitäis olla aika löysä että lisää vettä jos pottu imeekin tosi paljon ja taikina on kova. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kaksi tuntia. Pyörittele taikinasta 6 samankokoista palleroa ja askartele tosi nätti kukka. Anna noista 54 minuuttia ja paista.
Usein on ongelmana ettei millään meinaa keksiä mitä tekee ja mielellään sellasta joka menis blogiinkin, tuntuu että olisi niin helppoa jos olisi perusruoka blogi koska sitä kuitenkin syö yleensä noin joka päivä. Tänään ongelma on toiste päin.. tahdon tehdä piirakkaa! suklaapiirakkaa mantelipohjalla, pottupohjaa kaikella, uunissa paahdetusta kurpitsasta ja juustosta täytettä ja tietty stilton piirakkaa! Eikä kaikea kehtaa samaan piirakkaa tunkea. Kaapissa on ollut jo kesästä pikku butternutkurpitsa(mikä lienee suomeksi) ja tossa joku päivä ostin punajuuria ja stiltonia(gorgonzolahan se kai olisi se normiyhdistelmä punajuuren kanssa mutta kun stiltonia oli niin pakkohan sitä oli ostaa) johonkin nerokkaaseen yritelmään. Pussi punajuuria meni kun yritin kolmella eri tavalla tehdä punajuurihilloa konvehteihin. Näin ensi alkuun teenkin sitte perunapohjalla tomaattistiltonpiiraan ja huomenna varmaan se kurpitsapiirakka.
perunapohjavähänkin isompaan vuokaan tee tuplana 80 g vehnäjauhoja 60 g vettä 50 g voita 20 g luomuperunahiutaletta 2 g sokeria 2 g suolaa
En yhtään pidä kun ohjeisiin laitetaan "luomu voi", "luomu vesi" tai vastaavia, ne ei tee mitään itse ohjeelle vaan näyttää vaan ohjeen kirjottajan luomuinnon samoin kun joku "Pirkka margariini". Tähän ohjeeseen se oli pakko laittaa koska nuo on oikeasti erilaisia.. jos sellasia jostain sattuu löytämään, taitaa olla samanlainen metsästys kun ruislitisteen kanssa.
Eli: sekoita kaikki tasaiseksi massaksi ja laita muovin alle jääkaappiin lepäämään.
pohjat, massat ja pohjat ja massat
täyte munamassa 160 g maitoa 50 g tuorejuustoa 2 munaa mausteita suolaa
Sekoita juustoon piein tilkka maitoa pehemittämään sitä, sekoita mukaan muna loput maidot ja maisteet. Asettele tomaatit ja juuston palat piirakka pohjalle ja kaada päälle munamassa. Paista jossain 200 asteiseessa uunissa kunnes munamassa ei enää hylly.
rödarit
Uudessa mustassa oli haaste että tehkää jotain kokeilevaa juureksista ja ekan viikon juuri oli punajuuri. Minähän en osaa tehdä mitään muuta kun leipää ja suklaata ja punajuurileipä on aikalailla yhtä kekseliästä kun laittaa sinappia makkaralle niin tein punajuurihunajatryffelin. Mitenkään virallisesti en tuohon osallistunut, mailin lähettäminen tai muiden haastaminen on aivan liian monimutkasta. Seuraavaksi lanttuhaasteeseen sitte lanttutryffeli?
Vanhasta leivästä voi tehdä mitä vain!.. No ainakin italiassa luullaan niin. Keittoa, feikki parmesaania, lihapullia, keittoa, ystäviä, leipävanukasta, korppujauhoja, laatikkoruokia tyyliin lasagne ja tietty Krutonkeja
leipä
krutonkeja pari päivää vanhaa oliivivalkosipulileipää, muut ei kelpaa oliiviöljyä suolaa pippuria
Leikkaa leipä viipaleiksi ja viipalaista kuutioita. Kaada pannulle niin paljon öljyä että kaikki leipäkuutiot saa sitä päälleen muttei ui siinä. Paistele kuutiota kunnes ne on nätin värisiä ja rapeita, niitä kannattaa vahtia ja liikutella kokoajan koska ne myös palaa helposti. Lopuksi päälle vaan suolaa ja pippuria.
placeholderikuvia jotka ei liity mihinkään. rillette, se on silti parasta.
Facebookin puolelle jo kyselinkin että mistä Helsingistä saa briosseja. Ekberg ja Reze kuulemma tekevät mutta ketkä muut? Enkä ole ikinä Rezen briossia nähnyt missään myynnissä.
Mistä siis saa briosseja?
Ja mikä on Helsingin paras pitseria? Dennistä ja Mare ciaroa ei siis lasketa.
Ja vikana mutta ei viimeisimpänä; mitä kaikkia pikkukauppoja löytyy jossa on myydään leipää? Leipää siis niin että täti ottaa sen hyllystä, myy puolikkaan jos pyytää ja tietää mieluiten leipurin etunimenkin. Näistä kaupoista ajattelin tehdä jonkun läpi juoksu postauksen, sama pitäis tietty tehdä suklaakaupoistakin.
Kaikkein tärkin asia on kuitenkin että aina hauska Intian Nakki-joki on saanut ehkä yhtä hauskan nimisen kaupungin seurakseen, Latviassa on Pipari niminen kaupunki.
Otsikon antikarppi on kyllä ihan vitsi jos joku karppaaja oli jo repimässä verkkareitaan. Olin tekemässä tätä leipää ja pottusalaattia muutenkin ja bloggaamassa ihan muusta(glögimarmelaatista, kaupoista, juuresta) mutta töissä pakko kuunnellun Radio rockin ja niiden karppi juttujen takia ajattelinkin yhdistää nämä mitä vitsikkäimmin. En ole mikään karppaaja millään tasolla mutta olen ihan sitä mieltä ettei pastaa kannata vetää kilokaupalla eikä joka päivä niiku ei sitä leipääkään. Leivän syönti itselläni olisinkin varmaan aika nollissa ilman tätä harrastetta mutta nykyään ehkä tulee syötyä vähän liikaa. Pastan ja vastaavien syöminen on mulla laskenut tosi paljon parin viime vuoden aikana ja olen laihtunutkin jo aika säälittäväksi riukulaksi mutta koskaan en voisi hyvää pastaa vaihtaa kokojyvään, mielummin olen ilman. En toisaalta näe mitään järkeä siinä karppauksen toisessa päässä että vedetään hirveät määrät voita ja lihaa vaan mielummin paljon rehuja ja vähän kaikkea muuta eikä ähkyyn asti syöntiä. Oma ruokalinjani taitaa olla lähinnä yksinkertaisuus, nopeus ja perusmaut nykyään välillä jo vähän liiallisuuksiikin vedettynä kun ruuat alkaa olemaan kokoelma pannulla käytettyjä kasviksia ilman mausteita. Kermaa tai vastaaviakaan en yleensä käytä ihan samasta syystä kun ne peittää kaiken alleen tai jos laitan niin tosi vähän(yhdestä kermapurkista saan kermaa koko viikon ruokiin). Yksinkertaisuus on myös yksi suurin syy miksen pidä lisäaineista, ne ei yhtään pelota mua että saisin niista jonkun aivokasvaimen tai kupan, en vain pidä siitä kun periaatteessa jokin yksinkertainen asia sisältää vaikka mitä.
glögimarmelaatini meni pilalle ja siihen tuli avaruusmiehiä mutta siitä tuonnempana
pähkinäleipä 220 g hiivaleipäjauhoja 170 g vettä 50 g saksanpähkinöitä 15 g ruisjauhoja 15 g oliiviöljyä tai hasselpähkinäöljyä 5 g suolaa 4 g hiivaa Vaivaa kaikkia aineita noin 10 minuuttia koneella paitsi pähkinöitä, lisää pähkinät lopussa ja vaivaa vielä noin minuutti hiljaisella nopeudella. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia, littaa taikina pari kertaa levon aikana. Muotoile taikina leiväksi ja anna noista 45 minuuttia.
öörgh!
perunasalaatti Eihän tähän tarvitse edes ohjetta? Perunaa kylmänä kastikkeessa, oliiviöljyssä tai majoneesissa. Sekaan menee hyvin kaprikset, pekoni, kevätsipuli, pähkinät tai vastaava. Tässä mun salaatista on aika saman verran pottua ja ruusukaalia, pikkasen pekonia ja saksanpähkinöitä, soosina vähän majoneesia, etikkaa ja mausteita.
syksyllä on liian pimeää blogata
Tässäkin leivässä käytin Pirkan hiivaleipäjauhoja jotka on musta vähän kummia, taikinasta tuli tosi tumma ja aika kova näikin isolla nestemäärällä. Valmis leipä on kanssa kuivahko kuoresta, ihan kun ois liikaa grahamia taikinassa. Äsken keksin että koko homma johtuukin ruisjauhosta joka on tosi karkeaa mutta sitte tajusin että olen käyttänyt sitä kyllä muissakin leivissä samallaisia määriä eikä niisät ole tullut kuivia. Pirkan jauho on vielä Myllyn parhaan joka on sitä hiivaleipäjauhoa jota yleensä käytän. Oonkohan tullut vaan hulluksi? tämä jauhoasia vaivaa jo mua.. pitää testata tehä joku peruspatonki.