Jostain syystä nyt päätyy nähin täytettyihin leipiin melkeen joka kerta kun alkaa kokkailemaan jotain. Tälläkertaa en sentänä taas tehnyt hämpurilaissämpylöitä vaan vähän ruisrouheella maustetun patongin ja täytin ne tonnikalamöhnällä ja salaatilla. Ostin vähän aikaa sitte Pirkan hiivaleipäjauhoja ja ne nyt ihmetyttää mua. Kahdella käyttökerralla taikinoista on tullut tosi kovia ja tummia, ensimmäinen oli niin kova ettei se edes oikeen noussut. Jos yhdestä leivästä olisi tullut liian kova ja kumma niin ajattelinsin vaan että olen punnannut jonkun väärin. Värin tummuuskin on kummaa, onhan tässä vähän ruisrouhetta mutta tosi vähän ja ei sillä tollasta tasasta ruskeutta saa aikaan. Leipäkin maistui siltä kun se olisi tehty grahamista tai kokoviljasta, ei mun perusjauho ole noin karkeaa. Voi siis olla ettei tätä leipää saa siis aikaan kun näillä samoilla jauhoilla.
Hienolla muodolla ei muuten mitään tekemistä tyylikkyyden kanssa, leivät vaan ei mahtuneet suorina uuniin.
ompa ruma viilto
patonki 250 g hiivaleipäjauhoja 170 g vettä 10 g ruisrouhetta 10 g oliiviöljyä 5 g pellavansiemeniä 3 g kuivahiivaa
Vaivaa kaikkia aineita 8 minuuttia, anna taikinan levätä tunti. Muotoile patongeiksi ja anna nousta 45 minuuttia.
Mulla on jotenkin ihan tatsi hävinnyt näiden leipien muotoilun kanssa, kaikki muistuttaa läjää tai hyvänä päivänä kasaa. Minkäänlaista repeämistäkään tai viiltojen avautumista tuntuu olevan ihan turha edes odottaa. Leivän päälle tein pestoa kurpitsansiemenistä ja niistä peruspestoaineista. Paahdetut kurpitsansiemenet oli vaan varmaan jo liiankin vahvan makusia tollaseen ja pesto aika hurjan makusta.
sipulileipä 150 g jauhoa 100 g vesi ripaus kuivahiivaa
Sekoita aineet yhteen ja anna käydä yön yli kylmässä.
135 jauhoa 90 g vettä 5 g suolaa 1 g kuivahiivaa 50 g paahdettua sipulia
Lisää kaikki aineet esitaikinaan paitsi sipuli. Sekoita aineita kaksi minuuttia ja vaivaa nopeammalla kuusi minuuttia, lisää sipulit ja sekoita taikinaa sen verran että sipulit on tasaisesti taikinassa. Anna taikinan levätä tunti. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen nousta 45 minuuttia, viillä ja paista.
Joskus kauan sitte ostin jo omppupyrettä että koitan tehdä tämmöstä pâte de fruit marmelaadia. En ole mikään marmelaadin asiantuntia mutta tämän tyylinen on kai ainakin alunperin tehty keittämällä hilloa kokoon todella pitkään ja jähmettynyt hillo on leikattu paloiksi ja sokeroitu. Kokoon keittäessä pohjana ollut hedelmäpyre menee tietenkin kokoon(haa!) ja pieneen määrään marmeladia saa laitettu hirvittävän määrän marjoja tai hedelmiä siksi laatu marmelaadin hinta saattaakin olla hirvittävä. Tämmönen pâte de fruit on samalla tavalla marmelaatia verrattuna vihreisiin kuuliin(jonka kauppanimi onkin näköhään vihreitä kuulia) kun Saariosen peruslätkä verrattuna oikeaan pitsaan, jotain kaukasta yhtenäisyyttä löytyy. Tässä mun ohjeessa vedetään kulmat komeesti suoriksi ja marmelaadin jähmetys tehdään lisätyllä pektiinillä joka tulee hyytelösokerista. Hyytelösokeri on helppo mutta vähän ärsyttävä kun se myös määrää aikalailla sokerin määrän.
marmelaati 300 g omppupyrettä 220 g hyytelösokeria 4 g sitruunamehua
sellasta pienempi kiteistä sokeria pinnalle, hienoasokeria?, sirosokeria? Muistan vaan että joku firma myy sitä kide23 nimellä jossa 23 taitaa olla 0,23 milliä per sokerin kide.
Sekoita kaikki aineet yhteen kattilaan ja keittele pienellä liekillä noin 15 min. Kaada massaa öljyttyyn astiaan jähmettymään, se jähmettyy aika nopeasti mutta kannattaa pari tuntia odotella. Leikkaa marmelaadilevy paloiksi ja pyörittele sokerissa.
En oikeen tiiä mikä näissä paahtoleipätyylisissä vedoissa nyt mua niin kiehtoo mutta näitä tulee tehtyä aika paljon. Yleensä periaateessa tykkään enemmän sellasesta hitaasti tehdystä maalaisleivästä mutta kai näissä kivaa on mahdollisuus kaikenlaisiin kolmioleipiin ja onhan nää nättejä.
Ja heti jatkoin ohjeilla vaikka niin kovistelin, ohjeet on kuitenkin niin helppo tie.
epätasanen uuni repäisee leivän toiselta puolelta
kurpitsansiemen paahtis 170 g maitoa 220 g vehnäjauhoja 15 g karkeita ruisjauhoja 3 g kuivahiivaa / 9 g tuoretta 15 g voita 13 g sokeria 40 g kurpitsansiemeniä + päälle 5 g suolaa
Eka laitetaan ohjeen ainekset paino järjestykseen, tuo sekamelska on kammottava. Sekoita maito, hiiva ja sata grammaa jauhoista yhteen ja anna pulpahtaa sen aikaa että paahdat siemenet ja annat niiden viiletä, rouhi osa siemenistä veitsellä. Lisää kaikki lopput aineet taikinaan ja sekoita taikinaa koneella 2 minuttia ja vaivaa nopeamalla noin 8. Anna taikinan levätä pöydällä 15 min. Muotoile taikina pötköksi ja kostuta sen pinta vaikka pullasudilla ja pyöräytä pötkäle pöydällä olevissa siemenissä. Anna leivän nousta vuuassa tunti ja paista.
kaakaosta kuvan laittamienn blogiin on lähes yhtä tyhmää kun lähikuva sosekeitosta
Tämä sunnutai on taas leipurin sunnuntai, vaikka aamulla ehkä vähän pakottaa päätä niin herään aivan liian aikasin ja meinaan mennä päiväunille jo kymmenen aikaan. Mutta lähdimme poikien kanssa aamubrunsille, jolle ei koskaan päästy ja Animatricks festarin suomen parhaat palat näytökseen. Aamupala vaihtui Lasipalatsin Java kahvin Kanniston leipomon vuohenjuustociabattaan ja U. kalevan bisseen. Kanniston ciabatta on muuten huonontunut siitä kun olin sielä joskus 1998 tekemässä voitaikinoita ja omppuleivoksia. Lopulta päädyin myös lasipalatsissa olevaan Caffi kahvija suklaakauppaan. Caffi on kahdella tavalla hieno paikka; se myy kai ainoana suomessa Praluksen suklaata(vaikka yksi suklaanörtti sano että siellä on niille liiaa kuuma) ja myyjät ei tiedä suklaasta mitään. Ei niin yhtään mitään. Niiltä kysyy jotain niin ne kattoo suu pyöreänä ja sanoo ettei tollasesta ole ikinä edes kuulleet.
Ostin liian kalliin kaaojauheen mutta on se hyvää, itke mauton Van houten, itke!
kaakao 200 g kohtuu rasvasta maitoa tai vettä 15 g hyvää alkalisoitua kaakaojauhetta, Valrhona, Pralus, Domori.. (2 g vaniljasokeria)
kiehauta maito, lisää siivilöity kaakao.
tässä kuvassa sentään seikkailee Ilo, tuo kilpikonnista parhain
Olen vähän ajatellut että lopetan blogin tällaisenaan ja jätän leivonnan ohjeineen pois. Keskityisin pelkästään mäkätykseen, asioiden arvosteluun ja typerien ruokakulttuurijuttujen haukkumiseen. Sirénin applesiinimantelimassaa voisiin kyllä vähän kehasta, huh se vetää housut jalasta.
Tänään mun piti kirjottaa täydellisyydestä ja tai sen puutteesta ja siitä miten kotona leivotut jutut on ihmisten mielestä aina niin ihania, ihan sama miten iljettävää kymää ne ois..
..Mutta! rakasjääkaappimultimediapakastimenrottelo otti ja teki itsarin, nyt jääkaapissa on oikeasti vaan se valo. Jääkaapittomuuden kanssa tulee hankalaa sillä mihin pistän rakkaat juustot? mutta pakastin sen sijaan on ollutkin lähes turha, olen säilyttänyt siellä tuoretta hiivaa ja viime jouluna tehtyä patonkia ja sillä patongilla ei nyt ole edes niin väliä. Mikroautouunin kanssa on ollut vähän samaa ja olen käyttänyt sitä noin kaksi kertaa vuodessa suklaan sulattamiseen, nyt sekin makaa kaapissa. Tuoreen hiivan säilytykseen pakastin on ollut kiva, kaupasta voi ostaa kokonaisen sellasen sikxpakin hiivaa kerralla, murustaa sen pikku muovipussiin ja iskeä pakkaseen, sitte voi taas leipoa pari kuuta rauhassa. Nyt sitten ostin kuivahiivaa(HYI!) ja teen testin, eroaako se mitenkään ja luuleeko herra leipuri oikeasti huomaavansa yhtään mitään eroa kun näin leipoo pari känttyä kotona(onko kusi jo noussut päähän?). Vähän tässä testissä tuntui että nämä nousi hitaammin ja olisi tarvinnut pidemmän nousuajan. Kuivahiivan kanssahan on myös näitä hassun hauskoja uskomuksia niikun tuoreenkin miten sitä pitää käyttää, pussissakin taitaa lukea "sekoita kuiviin aineisiin".. älä tee niin, se on turhaa..
kohtuu jees
Kuivahiivaaahan käytetään sitte yksi kolmannes tuoreen määrästä eli taikinaan tulee lisää ainetta joka imee nestettä ja samalla nesteen määrä vähenee mutta näin pienissää taikinoissa heitto on niin pientä ettei juuri ketään kiinnosta. Nestettä voi lisätä sen 10 g per 300g leipä.
rukiilla maustettu patonki 235 g vehnäjauhoja 175 vettä 10 g karkeita ruisjauhoja 5 g suolaa 5 g pellavansiemeniä 2 g kuivahiivaa / 5 g tavallaista
Sekoita kaikkia aineita koneella kaksi minuuttia ja vaivaa nopeammalla kuusi, anna taikinan levätä noin kaksi tuntia. Muotoile taikinasta kaksi tai kolme pikku patonkia, anna niiden nousta noin tunti ja paista.
sinä olet seuraava
Ja koska nyt on Syksy joka on tosi dorgaa(ei varsinaisesti syksy vaan se talvi joka tulee sen jälkeen) ja kaikki on ihan tyhmää muutenkin ja kohta tulee vuoden masentavin juhla joulu niin ajattelin että kuunnellaan maailman paras biisi. Maailman paras biisihan on karkkiksen Hei johanna, biisi joka valittiin jo 15 vuotta sitte maailman parhaaksi biisiksi. Hassua ettei juuri mikään ole tässä ajassa muuttunut, ei edes maailman paras biisi(no Jenni Rope vähän kun kattoo ton videon..).
Tänään pidimme Ilo-kilpikonnan kanssa juhla-aterian syksyn kunniaksi. Syksy nimittäis alkoi eilen. Hampparien välissä oli perustomaattien ja ketsuppien lisäksi paistettua halloumia ja pekonia. Joskus pitäsi ehkä vielä riipasta ja tehdä ihan pihvi, ihan jauhelihasta mutta en edes tiedä missä se on kaupassa tai millasta sen pitää olla. Koulussa kokeessa kysyttiin mihin jauhelihaa voi käyttää, ajattelin olevani hauska ja vastasin "ei mielellään mihinkään", en päässyt ruokakurssia läpi. Tällä aterialla pistimme ranttaliksi ja ostimme jopa limukkaa!
hampparisämpylä voil. 3(?) 250 g vehnäjauhoja 160 g maitoa 10 g voita 10 g sokeria 6 g hiivaa 5 g suolaa
Vaivaa kaikista aineita taikinaa noin 8 minuttia. Anna taikinan levätä 15 minuuttia. Pyörittele sämpylöiksi ja pyöräytä sämpyltä vehnäjauhossa, nosta 45 minuuttia. Paista 225 asterisessa uunissa ja anna jäähtyä.
Paista pannulla pekoni ja pekonirasvoissa halloumin palat. Paahda sämpylän puolikkaat vielä samalla pannulla. Paikkaa kaikki täytteet sämpylään.
herkkuja konnille
bataattitikut pikku battaati öljyä suolaa ja pippuria sesaminsiemeniä
Leikkaa bataatti tikuiksi ja keittele ne valmiiksi. Pyörittele tikut öljyssä ja muisteissa ja paista vielä rapeaksi uunissa.
Leipähän on aina todella lähellä ihmisten sydäntä, sitä puolustetaan(lue: tapellaan Hesarin keskusteluissa) ja kaupan leipää haukutaan henkeen ja vereen. Kaupan ruisleivässä ei ole ruista ja vehnäleivässä liikaa siemeniä ja kaikissa vielä liikaa jauhonparannetta. Ja onhan ne muoviin pakattu ja pahoja tai aivan liian kalliita jos ei ole. Vaikka leipää niin rakastetaan niin yrittäkääpä löytää blogeista tai lehdistä kunnon leipäohjeita, jokunen saattaa löytyä mutta loput on niitä kotisämpylöitä joihin voi lisätä mitä vaan ja vaihtaa kaikki jauhot niihin "joita sattuu löytymään kaapista". Sämpylöistähän sanotaankin usein että ne on parhaita uunista tullessaan kuumina eikä ihme sillä jäähdyttyään niillä voi lähinnä hakata nauloja. Oikeaa leipää taas ei saisi syödä kuumana koska se toimii ihan samoin kun vaikka liha, sen pitää antaa levätä paiston jälkeen että nesteet ja hyvät fiilikset leviää koko tuotteeseen. Miksi tämä on selviö lihan kanssa mutta ei leivän?
Mutta näkyykö siltikään leipä vaikka musiikissa? Onhan meillä Simo Salmisen minä olen paakari biisi mutta voiko sitä laskea kun jäbä ja sen veli oli leipureita(hyh oon kuullut likasia juoruja). Yritin miettiä biisejä jotka kertovat leivästä tai jostain siihen liittyvästä mutta mieleen tuli vaan nämä kolme bändiä joissa leiuvonta on vaan nimessä.. ja näistäkin varmaan tuttu kaikille (pitäisi ainakin olla) on vain yksi.
Jos tässä taas oli pointti sen voi osoittaa. Mullon hirvee reikä hampaassa.
American pie tuolla taustalla.. kirja jota en ole koskaan lukenut
Hulluilta päiviltä pähkinöitä ja Käpylän kaupasta vuohista tehtyä sinihomejuustoa. Sinihomejuuston ostin vähän vahingossa jo muuten kaksi viikkoa sitte Mustapekka kaupasta josta oli lähinnä tarkoitus ostaa siskolle elävä rapu kotieläimeksi (Viime vuoden rapujuhlien jälkeen meilläpäin kaikki taitaa olla samaa mieltä rapujuhlista, turhaa, parempi pitää meren elukat vaikka kotieläiminä. Hihna rapuselle kaulaan ja Vaasankadulle ulkoilulle. Tarvitsen siis kotieläimen, syksyt on raskaita.) Tällekin juustolle kävi siis sama kun aina, näin yhden hengen perheessä pienenpikin juusto kestää tosi pitkään tai ainakaan mä en jaksa vetää samaa juustoa viikkoa putkeen joka ruuassa. Lopulta (tai jopa jo lopun ohitettuaan) juustot päätyvät leipiin.
toisen puolikaan vain Antille kun mentiin Siltaseen yhelle
biga 70 g vehnäjauhoja 40 g vettä 1 g hiivaa
Sekoita aineet yhteen kovaksi palloksi ja anna sen käydä muovin alla seuraavaan päivään.
taikina 160 g vehnäjauhoja 160 g vettä 15 g ruisjauhoja.. mulla jotain tosi karkeita jauhoja 5 g suolaa 2 g hiivaa
40 g sinihomejuustoa 50 g saksanpähkinöitä.. tähän sopisi mittayksiköksi myös "ihan sikana" koska se on tuo määrä
Paloittele eilinen biga veteen ja lisää loput aineet paitsi juusto ja pähkinät. Sekoita taikinaa koneella 2 minuuttia ja vaivaa nopeammalla 8 minuuttia. Murusta sinihomejuusto ja laita se kovettumaan pakastimeen, pieni myös pähkinöitä vähän. Anna vaivatun taikinan levätä jauhotetulla pöydällä 15 minuuttia. Jaa taikina niin että erotat siitä yhden neljäsosan. Seikoita isompaan palaan juustot ja pähkinät. Anna kummankin paqlan levätä muovin alla tunti. Riivaa kumpikin taikina palloksi, littaa pienempi sen kokoiseksi että ison saa pakattua sen sisään. Anna leivän nousta 45 minuuttia "väärinpäin korissa".
Kävin taas silakkamarkkinoilla, en juurikaan pidä niistä kaloista ja ne leivätkin on musta hämmentävän huonoja mutta siellä nyt vaan kuuluu käydä. Ostin sieltä kuitenkin suppilovahveroita joista ajattelin tehä piirakan. Sienipiirakka näin blogia ajatellen on vaan pirun tylsä tuote, täälläkin niitä on ollut ainakin kaksi ja varmasti jokaisessakin muussakin blogissa kerran. Keksinkin siis tehdä tuollasen baarileivän, sienikastiketta ja uppomunake. Rakastan baarileipiä, oopperaleipää ei voita oikeen mikään. Herkkuleivänhän voi tietty tehdä kaupankin paahtiksesta mutta missäs siinä olisi hauskuus?
tästä vois tehdä myös voileipäkakun(ehkä huomenna)
paahtoleipä 150 g vehnäjauhoja 170 g vettä/maitoa 2 g hiivaa
Sekoita aineet yhteen ja anna pari kolme tuntia kunnes mössö näyttää hyvin eläväiseltä, parempi tietty kylmässä yön yli.
95 g vehnäjauhoja 20 g voita 10 g (vaaleaa)siirappia tai hunajaa 5 g suolaa 5 g pellavansiemeniä 2 g hiivaa
lisää kaikki aineet aikaisempaan esitaikinaan. Sekoita koneella kaksi minuttia ja vaivaa nopeammalla noin 10 minuuttia. Anna taikinan levätä kolmisen tuntia öljytyssä astiassa. Littaa taikina levon aikana jokusen kertaa, kolmannen kerran jälkeen taikinan pitäisi nousta todella nopeasti ja sillon se on valmis. Rullaa taikina ja nosta sitä vuuassa noin 45 minuuttia. Paista leipä valmiiksi, ota pois vuuasta ja paista pari minuuttia lisää.
Joo siis te tyypit jotka seuraa blogeja tarkemmin niin varmana tietääkin tästä Pauligin makupari skabasta. Kisassa pitää vääntä joku fiini pulla ja joka menee yhteen jonkun Pauligin kahvin kanssa. Kilpailuhan on vähän hassu, sai 20 säbää kahvia ja ja sitte se pitää mätsää jonkun kanssa, osaako kukaan bloggari niin paljoa kahvista? osaako yksikään lukija niin paljon kahvista? Tohonhan vois suoraan kirjottaa kirjottaa että kaikki noi menee mun tuulihatun kanssa(Saludo tuo kusien kusikin menee), hatussa on sentään suklaata ja kahvit oli mauttomia ollakseen noin fiinejä ja kalliita.
ekat testi palat jotka on muuten nätimpiä.. mutta näissä ei ole fyllia
Tuulihattu noin tuotteena on ihastuttava, sairaan simppeli jolel voi tehä mitä vaan. Suomessa niiden kauneutta ei oikeen tunnuta ymmärtävän mutta ranskassa niistä on tehty taidetta ja suuseksiä. Oman hatun idean pöllin siis suoraan herra Jacques Genininiltä.. siis lähinnä tuon sokerinhatun tossa hatun päällä.
hatut ja myssyt
kirjotin tän ohjeen joskus kauan sitte samalla kun väänsin näitä, se voi siis olla ihan paska mutta idean saa siitä.
tuulihatut 170 g vettä 100 g vehnäjauhoja 50 g voita 2 munaa (ripaus suolaa)
Kiehauta vesi, suola ja voi. Lisää kiehuvaan nesteeseen jauhot ja sekoita kunnes massa on kiiltävää ja tasaista. Anna massan viiletä vähän ja sekoita munat sekaan. Pursoja massasta palleroita pellille ja paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
praliini täytteeseen 50 g vettä 50 g sokeria 25 g hasselpähkinä rouhetta
Keitä vettä ja sokeria kattilassa kunnes sokeri alkaa vaahdota ja hieman tummumaan. Lisää pähkinät, sekoita ja kaada leivin paperille kovettumaan. Murskaa kovettunut sokerilevy jauhoksi veitsellä, morttelissa tai sauvasekottimella.
massapussi(huomataan siis oikea termi massapussi ei pursotuspussi koska mehän ei olla pursotamassa mitään, se on kondiittorijuttuja ja minä pysyn niistä kaukana, ihme näperrystä ja hassuttelua) ja croquembouche.. tai no läjä tuulihattuja
sokerikuori 100 g sokeri 100 g vettä
Keitä sokeri ja vesi samalla tavalla kun praliinissa. Dippaa valmiiden tuulihattujen yläosat sokeriin ja laita ne kuivumaanleivinpaperille yläpuoli alas päin niin että sokeria vähän leviää hatun alle, tuulihattuun olisi tarkoitus tulla "jalka".
täyte 5 g tärkkelyssiirappia 25 g valkosuklaa 40 g tumma 5 g hasselpähkinäöljyä + purkki kermaa vaahdotettuna + 35 g praliinia
Sulata kaikki aineet varovasti ettei suklaa pala. Kääntele suklaamassa kermavaahtoon ja lisää praliini. Praliinia jää vähän yli mutta se on hyvää sellaisenaankin. Anna se vaikka lapsille.
Pursota suklaavaahto tuulihattuhin ja käännä ne toiste päin että jalka kääntyykin hatuksi.
mortelointi
Ja otsikkohan on punk lurex ookoon ekan levyn nimi(?), hieno bändi. Niin hieno että kerrna lainasin niiden siskot ja veljet levyn kirjastosta niin se oli pakko ostaa. Seuraava ralli on samalta levyltä alotus raita.
Muistakaa siis äänestää mua, jos voitan otan sinut mukaan, tietty vaan jos et ole ruma fasisti.