tiistai 29. marraskuuta 2011
joulu on taas joulu on taas ja tontut täynnä puuroo
Joo niin on. Tänä vuonna ei taas joulu nappaa yhtään, hirveä vouhotus ja mainos helvetti vuoden ainosta juhlasta jolloin ei kuulu mennä huutamaan torille tai hukkua lampeen jonnekin landelle josta ei kukaan ole koskaan kuullutkaan. Onneksi sen jälkeen on heti uusivuosi jolloin noiden lisäksi vielä kuuluu räjäyttää naapurin postilaatikkokin. Kansa psykoilee joulusta jo kesäkuussa, ostaa toisilleen sielutonta roskaa mitä kukaan ei tarvitse, intoilee kuivasta kehnosta kinkusta ja syö läjittain huonoa suklaata ja kauhistelee joulukilojaan töissä kuukauden. Ja joulu leipomossa, huh. Joulu myös pilaa vuoden kulun järjestyksen, yhtäkkiä huomaa että kesän paikalla on iso musta reikä kun ei tullutkaan tehtyä mitään ja joulu kahden viikon päästä ja sen jälkeen alkaa pitkä talvi joka loppuu vappuna. Tällä hetkellä tuntuu että hyviä puolia joulussa on että Stokka myy baby stiltonia (joka on niin hyvää että vie housutkin jalasta) ja se että voi tehä joulutuotteita blogiin, hitto niillä tulee kävijää.
En mä oikeasti joulua vihaa mutta tänään se ei nappaa ja monille se on oikeasti surkein juhla vuodesta.. kinkkupitsä roskapankista ja sixkspäkki kaljaa, telkkarikin on hajalla.
joululimppu
250 g vehnäjauhoja
150 g vettä
20 g siirappia
15 g ruisjauhoja
10 g voita
6 g hiivaa
5 g suolaa
3 g jauhettua fenkolia
3 g pomeranssijauhetta
Vaivaa taikinaa 8 minuuttia, anna taikinan levätä muovin alla pari tuntia. Muotoile leiväksi, nosta noin tunti. Voitele munalla ja asettele päälle koristeeksi pari piparia. Tällaseen joku santataikina tähti sopii mutta mä lähin kikkailee ja väsäsin pari juustokeksiä. Paista vähän viileämmässä uunissa koska voideltu pinta ja piparit ottaa tosi helposti väriä.
juustokeksit
70 g vehnäjauhoja
45 g kylmää Italialasta voita
30 g kovaa juustoa, parmesaania tai vastaavaa. tässä juustona oli Gran cru des chimes.
2 g suolaa
rusaus pippuria
Sekoita aineet yhteen tasaiseksi massaksi ja anna sen levähtää viileässä. Kaulaa ja ota formulla tähtiä tahi muita hassun hauskoja muotoja(kaksi ammattisanaa yhdessä lauseessa!). Muottia ei saa muuten vetkuttaa eestaas kun formaa pikkiksiä vaan painaa vaan muotti massan läpi, vetkuttelu tekee muodoista pitkulaisia.
Tärkein on kuitenkin, mitä ostan itselleni lahjaksi?
sunnuntai 27. marraskuuta 2011
missä on Optimus Prime kun sitä tarvittais? suklaaleivän edessä.
Olen joskus ennekin kirjottanut musta suklaan ja leivän yhdistäminen on ällöä(hyh hyh!). Varsinkin kun suklaa paistuu se alkaa maistumaan kummalta. Chocochilli blogissa nyt silti oli suklaaleipä ja mulla on tuolla jossain reseptikätköissäkin ollut joku mitä on pitänyt jo testata ja nyt vielä Eat&joy maistatti leipomo Limbun suklaakirsikkaleipää niin pakkohan se jo on. Kolme merkkiä, tähän on uskottava. Ohje on oma ja Limbua matkiakseni pistin sekaan karpaloita mutta mitään fiinejä juuria tässä ei ole.
No ehkä idea oli hyvä mutta lopputulos kamalan näkönen, tuo on niin hirveän näkönen alinoussut möntti taas että. Näistä ei nykyään tule yhtään mitään. Kyllä tätä syö ihan mielellään ja tästä saa hyvän joululeivän vaikkei tässä mitään perinteisiä joulumaisteita olekaan. Käyttäkäämme siis erisorttisia hämäyksiä(jos ei muuta niin mulla oli hauskaa).
suklaakarpalo
250 g vehnäjauhoja
170 g vettä
30 g suklaata
30 g kuivattuja karpaloita
12 g kaakaojauhetta
10 g voita
6 g hiivaa
5 g suolaa
Vaivaa kaikkia aineita paitsi suklaata ja karpalaita 8 minuutia, lisää ne ja sekoita sekaan. Anna taikinan levähtää 20 minuttia pöydällä ja pyöritä siitä kireä pallo. Nosta noin tunti ja paista.
tähän loppuun tahdoin laittaa jonkun hauskan suomi-iskelmän jostain 50-luvulta mutta päädyinkin näin uuteen ihastuttavaan lällärisiirappikamaan
keskiviikko 23. marraskuuta 2011
oikeastaan ihan sama leipä kun eilen mutta ihan eri
Mulla on heikko olo ja heikottaa, typerä flunssa. Säälikää minua.
pain de mie speltillä bliis
240 g jauhoa
165 g maitoa
30 g spelttihiutaletta
15 g voita
12 g vaaleaa siirappia tai hunajaa
8 g hiivaa
5 suolaa
(pari raastausta muskottia)
Anna hiutaleiden liota parikymmnetä minuuttia nesteessä. Lisää loput ainet ja vaivaa koneella noin 8 minuuttia, ensin vähän hitaammalla. Anna vaivatun taikinan levähtää viisitoista minuuttia ja rullaa pötköksi, nosta noin tunti vuuassa. Paista 225 asteisessa uunissa lähes valmiiksi, ota pois vuuasta ja paista loppuu. Voita päälle, tämä on leipä jonka saa syödä lämpimänä(mutta ei heti kuumana! ei tässä nyt pellossa eletä!).
tarvitsen hoitoa läpi yön
maanantai 21. marraskuuta 2011
lisää kitinää, lisää rokkia nakkisotien ajoilta, nuudelia ja spelttiä (ja yksi juusto)
Lähimpänä olevissä paikoissa tuntuu olevan vaikein käydä. Klassisessa Avikaisen leipomossa en ole käynyt vaikka olen asunut sen vieressä monta vuotta, Good pie bakeryn keitaassa ei ole tullut käytyä vaikka olen kävellyt sen ohi viikon sisään kai kolme kertaa ja toi kahvilä Sävykin on testaamattä vaikka sieltä sais kahvin kanssa Suklaatäplän konvehteja. Kallion uudessa luomukaupassa Omassa maassa sentään olen ehtinyt käymään. Kauppa on vähän niiku muutkin on sanonut, aika tyhjä ja pääpainona tuntuu olevan erilaiset viljat, rouheet ja pavut. Hyvänä puolena on tietty kaupan vähän anarkistinen suhtautuminen muihin jotka myy samaa kamaa mutta kovemmalla hinnalla. Oma maa on myös viljelijöiden omistama ja myy niiden omia tuotoksia, se on kai niin lähiruokaa kun voi olla(taino tietty jos pavut kasvaisi takapihalla). Mulla on aina ollut spelttin kanssa huonot välit. Speltillä leipominen on vähän kun leipoisi huonoilla grahamjauhoilla, ei tuu sitkoa ja valmis leipä on murenevaa ja kuivaa. Ostin kuitenkin kaupasta testaamiseen spelttihiutaleita. Hiutale on näille vähän huono nimi koska yksittäiset hiutaleet on enemmänkin rouhetta jota on vähän litistetty, joku litisteen ja leikatun siemenen äpärälapsi. No eipä haittaa, tällanen on varmasti parempi leivontaa ajatellen
Näitä leipiä on kaksi koska eka taikina jäi yön yli lepäilemään kun tulikin muuta tekemistä, taikina vaan vaikutti niin hyvältä että seuraavana aamuna piti tehä homma uudestaan. Seuraavana päivänä kyllä unohdin leivät nousemaan kun tein jotain "todella tärkeetä" ja nuo on vähän liiankin rennon oloisia.
spelttileipä
230 g vehnäjauhoja
180 g vettä
30 g spelttihiutaleita
7 g siirappia
6 g suolaa
3 g hiivaa
Anna hiutaleiden liota vedessä noin kaksikymmnetä minuuttia, lisää loput aineet ja vaivaa kymmenen minuuttia. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa pari tuntia. Muotoile taikina löysähköksi palloksi ja nosta mieluiten korissa 45 minuuttia.
suklaajoulukalenteri ja tietty mit alkohol
testattiin uusi ph7 "ihan jees". kaupassa ei saanut kuvata mutta mainostan nyt silti.
testattiin uusi ph7 "ihan jees". kaupassa ei saanut kuvata mutta mainostan nyt silti.
jostain syystä mulla on ollut tapana nyt laittaa näihin mukaan hassuja klassikkoja ja tänäänkään en aio muuttaa linjaa
perjantai 18. marraskuuta 2011
veden silittelyä ja iso kuu
Aloitan asialla joka ei liity täähän mitenkään, vihaan huulirasvaa, se haisee, maistuu hirveältä ja tuntuu että koko naama olisi tahmea ja inhottava. Oli vaan pakko pistää kun ulkoilma ja työ kiusaa.
Muttajoo. Tänään pidettiin rakkaan siskoni kanssa "kävellään kaupungilla ja tuhlataan aivan liika rakkaan itseni rahoja"-päivä. Käytiiin myös Ullanlinnan(mäen) kohtuu uudessa trendi lähäri/luomu kaupassa Aitokaupassa. Aitokauppa on muuten aikalailla se paras näistä sen korkeavuorenkadulla olevan pikkukauppan ja Kumpuodin lisäksi ja tuolta tulee jopa ostettua joskus jotain. Palvelukin on hyvää eikä vaikka eat&joyn trendibaari kavereidenkanssahengailutyyliä(Biiffi?). Kaupasta ostin pizza tarvikkeita; creme fraichea, vuohenjuustoa, juustoa rucolaa, kaljaa ja verigreippiä(ja toisesta kaupasta pirun komeet kengät, nyt kelpaa spendailla huomenna ravintolapäivässä).
pizza sekä juustolla että greipillä
pohja
150 g vehnäjauhoja
100 g vettä
2 g suolaa
2 g hiivaa
Vaivaa aineista taikina koneella kunnes taikinassa on tosi jees sitko, viitisentoista minuuttia tekee ehkä hommat. Riivaa taikinasta pallo ja laita se lepäämään jauhotetulle pöydälle tai pellille muovin alle pariksi tuntia, littaa pallo puolessa välissä noin puolen pitsan kokoiseksi ja lopussa koko komeuteensa.
päälle
greippiä suolistettuna siis ilman kalvoja
creme fraichea johon on sekotettu vähän oliiviöljyä, pippuria ja mausteita valinan mukaan
vuohen juustoa
juustoraastetta pikkusen
14 pinjan siementä
oliiviöljyä
rucolaa tahi basilikaa
Levitä fraichesekotus ohuesto pohjan päälle, sen päälle ihan pikkusen juustorastetta, vuohenjuustorinkuloita, pari pinjan siementä(paahdetut tietty vasta paiston jälkeen) ja liraus oliiviöljyä. Paista pitsa lähes valmiiksi niin kuumassa kun lähtee, asettele greippiluirot nätisti sen päälle ja paista vielä jokunen minuutti. Valmiin pitsan päälle rucolaa, toinen liraus öljyä ja ripaus suolaa.
kun kuu on kuin iso pizza, se on rakkautta se
torstai 17. marraskuuta 2011
perunankukka
Seitsemäntenä päivänä peruna keräsi vihdoin itsensä "Nyt vien Hänelle kaikkein kauneimman kukan jollaisia ei missään ole olemassa! ei sellasia edes Cuubassa ole!" Peruna ottaa alleen polkupyöränsä, sukii trendiviiksensä ja viilettää juuri siihen kukkakauppaan jossa sen kauneimman kukan oli nähnyt 27. päivä viime maaliskuuta. Mutta kukka onkin poissa! Maailma tuhoutuu!
Paras laittaa itsensä likoon ja mukaan vähän jauhoja ja paljon tunnetta.
Vasta Hänen ovellaan kukka kädessä perunalle tulee mieleen "tässä vaiheessa olisi hyvä tietää edes hänen nimensä".
perunankukka
esitaikina
100 g vettä
100 g vehnäjauhoja
ripaus hiivaa
Sekoita aineet yhteen ja anna käydä jääkaapissa yön yli.
taikina
110 g vehnäjauhoja
85 g vettä perunahiutaleesta riippuen veden määrä voi vähän heittää
25 g perunahiutaletta
15 g voita
10 g sokeria
5 g suolaa
2 g hiivaa
Lisää perunahiutaleet veteen ja anna imeytyä 15 minuuttia, lisää kaikki loput aineet ja eilinen esitaikina ja vaivaa koneella kymmenen minuuttia. Taikinan pitäis olla aika löysä että lisää vettä jos pottu imeekin tosi paljon ja taikina on kova. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kaksi tuntia. Pyörittele taikinasta 6 samankokoista palleroa ja askartele tosi nätti kukka. Anna noista 54 minuuttia ja paista.
torstai 10. marraskuuta 2011
ota mun piirakasta jo!
Usein on ongelmana ettei millään meinaa keksiä mitä tekee ja mielellään sellasta joka menis blogiinkin, tuntuu että olisi niin helppoa jos olisi perusruoka blogi koska sitä kuitenkin syö yleensä noin joka päivä. Tänään ongelma on toiste päin.. tahdon tehdä piirakkaa! suklaapiirakkaa mantelipohjalla, pottupohjaa kaikella, uunissa paahdetusta kurpitsasta ja juustosta täytettä ja tietty stilton piirakkaa! Eikä kaikea kehtaa samaan piirakkaa tunkea. Kaapissa on ollut jo kesästä pikku butternutkurpitsa(mikä lienee suomeksi) ja tossa joku päivä ostin punajuuria ja stiltonia(gorgonzolahan se kai olisi se normiyhdistelmä punajuuren kanssa mutta kun stiltonia oli niin pakkohan sitä oli ostaa) johonkin nerokkaaseen yritelmään. Pussi punajuuria meni kun yritin kolmella eri tavalla tehdä punajuurihilloa konvehteihin. Näin ensi alkuun teenkin sitte perunapohjalla tomaattistiltonpiiraan ja huomenna varmaan se kurpitsapiirakka.
perunapohja vähänkin isompaan vuokaan tee tuplana
80 g vehnäjauhoja
60 g vettä
50 g voita
20 g luomuperunahiutaletta
2 g sokeria
2 g suolaa
En yhtään pidä kun ohjeisiin laitetaan "luomu voi", "luomu vesi" tai vastaavia, ne ei tee mitään itse ohjeelle vaan näyttää vaan ohjeen kirjottajan luomuinnon samoin kun joku "Pirkka margariini". Tähän ohjeeseen se oli pakko laittaa koska nuo on oikeasti erilaisia.. jos sellasia jostain sattuu löytämään, taitaa olla samanlainen metsästys kun ruislitisteen kanssa.
Eli: sekoita kaikki tasaiseksi massaksi ja laita muovin alle jääkaappiin lepäämään.
täyte
munamassa
160 g maitoa
50 g tuorejuustoa
2 munaa
mausteita
suolaa
pohjalle
puolikkaita pikkutomaatteja
sinihomejuustoa
Sekoita juustoon piein tilkka maitoa pehemittämään sitä, sekoita mukaan muna loput maidot ja maisteet. Asettele tomaatit ja juuston palat piirakka pohjalle ja kaada päälle munamassa. Paista jossain 200 asteiseessa uunissa kunnes munamassa ei enää hylly.
Uudessa mustassa oli haaste että tehkää jotain kokeilevaa juureksista ja ekan viikon juuri oli punajuuri. Minähän en osaa tehdä mitään muuta kun leipää ja suklaata ja punajuurileipä on aikalailla yhtä kekseliästä kun laittaa sinappia makkaralle niin tein punajuurihunajatryffelin. Mitenkään virallisesti en tuohon osallistunut, mailin lähettäminen tai muiden haastaminen on aivan liian monimutkasta. Seuraavaksi lanttuhaasteeseen sitte lanttutryffeli?
maanantai 7. marraskuuta 2011
krutonki
Vanhasta leivästä voi tehdä mitä vain!.. No ainakin italiassa luullaan niin. Keittoa, feikki parmesaania, lihapullia, keittoa, ystäviä, leipävanukasta, korppujauhoja, laatikkoruokia tyyliin lasagne ja tietty Krutonkeja
krutonkeja
pari päivää vanhaa oliivivalkosipulileipää, muut ei kelpaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
Leikkaa leipä viipaleiksi ja viipalaista kuutioita. Kaada pannulle niin paljon öljyä että kaikki leipäkuutiot saa sitä päälleen muttei ui siinä. Paistele kuutiota kunnes ne on nätin värisiä ja rapeita, niitä kannattaa vahtia ja liikutella kokoajan koska ne myös palaa helposti. Lopuksi päälle vaan suolaa ja pippuria.
sunnuntai 6. marraskuuta 2011
asioita
Facebookin puolelle jo kyselinkin että mistä Helsingistä saa briosseja. Ekberg ja Reze kuulemma tekevät mutta ketkä muut? Enkä ole ikinä Rezen briossia nähnyt missään myynnissä.
Mistä siis saa briosseja?
Ja mikä on Helsingin paras pitseria? Dennistä ja Mare ciaroa ei siis lasketa.
Ja vikana mutta ei viimeisimpänä; mitä kaikkia pikkukauppoja löytyy jossa on myydään leipää? Leipää siis niin että täti ottaa sen hyllystä, myy puolikkaan jos pyytää ja tietää mieluiten leipurin etunimenkin. Näistä kaupoista ajattelin tehdä jonkun läpi juoksu postauksen, sama pitäis tietty tehdä suklaakaupoistakin.
Kaikkein tärkin asia on kuitenkin että aina hauska Intian Nakki-joki on saanut ehkä yhtä hauskan nimisen kaupungin seurakseen, Latviassa on Pipari niminen kaupunki.
torstai 3. marraskuuta 2011
antika! perunasalaattia vaalealla leivällä
Otsikon antikarppi on kyllä ihan vitsi jos joku karppaaja oli jo repimässä verkkareitaan. Olin tekemässä tätä leipää ja pottusalaattia muutenkin ja bloggaamassa ihan muusta(glögimarmelaatista, kaupoista, juuresta) mutta töissä pakko kuunnellun Radio rockin ja niiden karppi juttujen takia ajattelinkin yhdistää nämä mitä vitsikkäimmin. En ole mikään karppaaja millään tasolla mutta olen ihan sitä mieltä ettei pastaa kannata vetää kilokaupalla eikä joka päivä niiku ei sitä leipääkään. Leivän syönti itselläni olisinkin varmaan aika nollissa ilman tätä harrastetta mutta nykyään ehkä tulee syötyä vähän liikaa. Pastan ja vastaavien syöminen on mulla laskenut tosi paljon parin viime vuoden aikana ja olen laihtunutkin jo aika säälittäväksi riukulaksi mutta koskaan en voisi hyvää pastaa vaihtaa kokojyvään, mielummin olen ilman. En toisaalta näe mitään järkeä siinä karppauksen toisessa päässä että vedetään hirveät määrät voita ja lihaa vaan mielummin paljon rehuja ja vähän kaikkea muuta eikä ähkyyn asti syöntiä. Oma ruokalinjani taitaa olla lähinnä yksinkertaisuus, nopeus ja perusmaut nykyään välillä jo vähän liiallisuuksiikin vedettynä kun ruuat alkaa olemaan kokoelma pannulla käytettyjä kasviksia ilman mausteita. Kermaa tai vastaaviakaan en yleensä käytä ihan samasta syystä kun ne peittää kaiken alleen tai jos laitan niin tosi vähän(yhdestä kermapurkista saan kermaa koko viikon ruokiin). Yksinkertaisuus on myös yksi suurin syy miksen pidä lisäaineista, ne ei yhtään pelota mua että saisin niista jonkun aivokasvaimen tai kupan, en vain pidä siitä kun periaatteessa jokin yksinkertainen asia sisältää vaikka mitä.
glögimarmelaatini meni pilalle ja siihen tuli avaruusmiehiä mutta siitä tuonnempana
pähkinäleipä
220 g hiivaleipäjauhoja
170 g vettä
50 g saksanpähkinöitä
15 g ruisjauhoja
15 g oliiviöljyä tai hasselpähkinäöljyä
5 g suolaa
4 g hiivaa
Vaivaa kaikkia aineita noin 10 minuuttia koneella paitsi pähkinöitä, lisää pähkinät lopussa ja vaivaa vielä noin minuutti hiljaisella nopeudella. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia, littaa taikina pari kertaa levon aikana. Muotoile taikina leiväksi ja anna noista 45 minuuttia.
perunasalaatti
Eihän tähän tarvitse edes ohjetta? Perunaa kylmänä kastikkeessa, oliiviöljyssä tai majoneesissa. Sekaan menee hyvin kaprikset, pekoni, kevätsipuli, pähkinät tai vastaava. Tässä mun salaatista on aika saman verran pottua ja ruusukaalia, pikkasen pekonia ja saksanpähkinöitä, soosina vähän majoneesia, etikkaa ja mausteita.
syksyllä on liian pimeää blogata
220 g hiivaleipäjauhoja
170 g vettä
50 g saksanpähkinöitä
15 g ruisjauhoja
15 g oliiviöljyä tai hasselpähkinäöljyä
5 g suolaa
4 g hiivaa
Vaivaa kaikkia aineita noin 10 minuuttia koneella paitsi pähkinöitä, lisää pähkinät lopussa ja vaivaa vielä noin minuutti hiljaisella nopeudella. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa kolmisen tuntia, littaa taikina pari kertaa levon aikana. Muotoile taikina leiväksi ja anna noista 45 minuuttia.
perunasalaatti
Eihän tähän tarvitse edes ohjetta? Perunaa kylmänä kastikkeessa, oliiviöljyssä tai majoneesissa. Sekaan menee hyvin kaprikset, pekoni, kevätsipuli, pähkinät tai vastaava. Tässä mun salaatista on aika saman verran pottua ja ruusukaalia, pikkasen pekonia ja saksanpähkinöitä, soosina vähän majoneesia, etikkaa ja mausteita.
syksyllä on liian pimeää blogata
Tässäkin leivässä käytin Pirkan hiivaleipäjauhoja jotka on musta vähän kummia, taikinasta tuli tosi tumma ja aika kova näikin isolla nestemäärällä. Valmis leipä on kanssa kuivahko kuoresta, ihan kun ois liikaa grahamia taikinassa. Äsken keksin että koko homma johtuukin ruisjauhosta joka on tosi karkeaa mutta sitte tajusin että olen käyttänyt sitä kyllä muissakin leivissä samallaisia määriä eikä niisät ole tullut kuivia. Pirkan jauho on vielä Myllyn parhaan joka on sitä hiivaleipäjauhoa jota yleensä käytän. Oonkohan tullut vaan hulluksi? tämä jauhoasia vaivaa jo mua.. pitää testata tehä joku peruspatonki.