keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

porkkanaleipä ja lisäaineet

valmis


Porkkanaleipä hankalimman kautta. Kolmen päivän leipä, ensin neste, sitten juuri ja vasta kolmentena päivänä leipä.

porkkanaleipä 1kpl

1. päivä
250 g vettä ja porkkanaa
50 g hiivaleipäjauhoja
5 g hiivaa

Ensin porkkanasiman teko vapun kunniaksi. Punnaa astiaan pari porkkanaa ja vettä niin paljon että tulee 250 grammaa. Lisää hiiva ja jauhot ja soseuta. Anna istua yön yli.

neste


2. päivä
200 g hiivaleipäjauhoja
pari grammaa paprikajauhetta

Uudet aineet lisätään ja sekoitetaan kunnolla nesteeseen ja annetaan olla huoneen lämmössä pari tuntia ja siirretään yöksi kylmään.

puolivalmis


3. päivä
10 g suolaa
10 g sokeria

Kaikki aineet vaivataan koneella taikinaksi ja annetaan levätä tunti. Leivotaan paljon jauhon kanssa palloksi joka laitetaan sauma alaspäin jauhotetulle pellille nousemaan 45 minuutiksi.
Noustua Leipä käännetään ylösalaisin sauma ylös päin pellille jotta pohja repeäisi hienosti.. jota mulla ei ole tehnyt liian pitkän nostatuksen takia kai. Paistetaan 200 asteessa puolisen tuntia.

Tarkempihan voi huomata että leivässä on käytettyä kamalaa lisäainettä e160c, paprika! antamaan lisää väriä täysin ulkokultaisista syistä. Myös monet muut lisäaineet on samaa tasoa kauheudessaan. Mutta tahdon silti että asiat tehdään ilman lisäaineita mutta myös ilman turhia puolivalmisteita, valmis pizzajauhomixejä, vaniljakreemijauheita, liemikuutioita ja lisäämättä joka ruokaa kahta purkkia kermaa piilottamaan kaiken muun. Leipähyllyltä ei myöskään tee mieli ostaa kurpitsansiemensämpylöitä(tai tiramisuleivoksia) tai vastaavia suoraan valmispussista tulevia tuotteita. Joissain lisäaineettomissa luomuleivissäkin on lisätty etikkaa joka ei-luomussa lukee kiertelemättä happamuudensäätöaineena, silloinhan lisäaineet ovat parempi kun sanotaan suoraan mistä on kyse.



3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kokonaisia porkkanoitako vaan veteen likoamaan. Ei kai sentään. vai? Kiitos,jos vastaat
Pirkko

Unknown kirjoitti...

Kiva ohje. Olen vähän samaan tapaan tehnyt pitkän kaavan kautta banaanilla, tosin ekassa vaiheessa en lisännyt vielä hiivaa, vaan annoin luontaisten hiivojen aloitella työskentelyä.

aleksi kirjoitti...

pirkko: joo siitä oli jäänyt että sauvasekottimellä muusiksi, kyllä ne muusautuis jos anatais pitkään olla mutta sitte en tiiä mitä leivästä tulis :)

okriina: joo menishän se niinkin mutta en oikeen saa pelkiltään niin nousemaan leipää niin lisään vielä hiivaa