keskiviikko 6. toukokuuta 2009

paakelit

beh, bee, pör pör


Eväsruuista vuorossa bagelit eli kotoisasti vesirinkelit. Näissä on vähän hommaa enkä suoraan sanottuna tiiä onko se sen väärti mutta kannattaahan aina koittaa. Paakelien keitto on vähän hankalaa jos nousseet pullat ovat tarttuneet kovin leivinpaperiin. Lopputulos ainakin tällä kertaa oli aika ruma eikä näistä tullut sellasia kivan sitkeitä kun joskus, en tiiä syyttääkö ohjetta vai leipuria. Välissa ihan normi maustamatonta tuorejuustoa jota on vahvistettu sitruunalla, chilillä ja muilla mausteilla, mukavan pikkusen tulista ja makeaa.

Bagel n. 12 kpl
kärsikäämme taas deseistä, seuraavan desi-ohjeen käännän grammoiksi tai keksin ohjeen päästä, näitä pitää niin paljon muutella muutenkin että päästä lähes olevat. Ja sekotuksena eri mittayksiköt näyttääkin niin sekavilta, hyi.
5 dl vettä
10 dl jauhoa + lisäsin ehkä desin
50 g hiivaa
1/2 rkl sokeria
100 g voita
2 tl suolaa
seesamin tai unikonsiemeniä päälle.

Vaivaa aineista taikina, anna levätä 15 min. Jaa ja pyöritä 12 pullaksi ja pötkötä ne sopiviksi ja askartele laihoiksi rinkuloiksi. Nosta 30 minuuttia, älä laita liikaa rinkuloita pellille koska ne voivat nousta aika agressiivisesti. Keitä vedessä minuutin verran ja ripottele päälle siemenet, paista 220 uunissa 15-20 minuuttia. Täytä kaikella huisin kivalla.

Internet kertoo että sana bagel tulee keskiajan englannin sanasta beh, bee ja muinaisskandinavian sanasta baugr, jotka tarkoittivat rengasta tai kaarta joista tulee myös nykyenglannin bow ja ruotsin båge. Mielenkiintosta ettei siitä leivonta sanasta.

1 kommentti:

Hanna Takala kirjoitti...

Niin paljon ei ole vielä mieli bageleita ikinä tehnyt, että kotioloissa niitä olisin lähtenyt pyöräyttelemään.