tiistai 19. toukokuuta 2009

kummallista muute..

nyt laitan tämän loppuun ajatellut kuvan alkuun


Ettei maapähkinöitä käytettä leivonnassa juuri yhtään, ne on todella paljon halvempia kun hassel-pähkinat ja muut. Kaikki pähkinät on musta parasta herkkua mutta ne on vaan liian kalliita helposti varsinkin jos tahtoo käyttää montaa erillaista sorttia. Kaupassa näin sitte kilon säkin alle neljällä eurolla niin päätin ottaa ja testata. Paahdoin pähkinöitä leipää varten ja loput maustoin etikalla ja suolalla. Yritin jonkun verran ottaa niitä kuoripapereita pähkinöitä pois koska ne on kitkeriä.

Maapähkinäpatonki

1. päivä
300 g vettä
150 g paahdettuja pähkinöitä
250 g vehnäjauhoja
10 g hiivaa

Paahda ja piein pähkinät itselle sopivaksi. Laita kaikki sekaisin kulhoon ja anna olla yön yli. Tässä huomaa tosiaan ettei maapähkina ole pähkinä vaan jonkun sortin mutanttiherne, mössö alkaa haisemaan heti samalle kun liotettavat pavut tai herneet.. ei kovin hyvälle.2. päivä
200 g vehnäjauhoja
10 g suolaa

Kaikki vaivataan hyväksi sitkoiseksi taikinaksi ja annetaan levätä tunti, leivotaan leiviksi ja nostetaan noin tunti. Paistetaan 220 asteessa valmiiksi.

rull rull


Tällä kertaa koitin tollasta mukavan "rustiikkista" kieputus mallia joka ei kyllä täysin onnistunut vaikka komea onkin. Laitoin jauhoja pöydälle ja ja littasin taikinan sopivan kokoiseksi ja lisää jauhoa päälle. Leikkakin kolmeen yhtä suureen palaan ja rullasin korkkiruuviksi. Hommassa vaan kusi että jauho joka on päällä menee kieputuksessa myös sisään ja ainakin yhdessä patongissa oli jonkun matkaa jauhosydän. Ilman jauhoa korkkiruuvi jäljet taas ei näy niin hienosti, vaikkea paikka. Ehkä vaan kieppejä pitää olla enemmän niin jauhoa menee sisään mutta vähän.

nyt laitan tämän alkuun ajtellun kuvan loppuun


Saa kyllä tosiaan pitää maapähkinästä koska lopputulos on todella vahvan makuinen. Pitää myös lopettaa näiden patonkien teko.. pitkulaisen leipien kuvaus on niin hankalaa.

9 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

olet sinä kyllä taitava leipurimaakari!

Tulin Kinuskikissan sivun kautta (suklaan temperointi)tänne kyselemään, eikö leivontasuklaiksi nimettyjä suklaita tarvitse tosiaan temperoida? tein meinaten sellaisia popseja jotka päällystettiin valkosuklaalla ja jos seuraavan kerran ei tarvitsekaan kuin sulattaa suklaa, säästän hiukan aikaa ja vaivaa. Käytin siis Fazerin leivontasuklaata. kiitos jos voit/viitsit auttaa!

aleksi kirjoitti...

sen pitäisi mennä niin ettei tarvitse.. jos sisällysluettelo sisältää jotain kasvisrasvaa niin sillon "suklaan" pitäisi olla niin sanottua nontemppiä eli toimii ilman temperointia.

mutta oikea suklaa on aina paremman makuista :)

Merituuli kirjoitti...

kiitos aleksi vastauksesta!

niin ja valkosuklaa ei ole suklaata ollenkaan, eikö? :)

Meri, Helsinki kirjoitti...

EIkä raakasuklaa! Raaka peli! ;-D

Ja pakko tulla nillittämään kostoksia suklaasta, että onhan se kummaa ettei maapähkinöitä enempää käytetä, mutta eihän ne oikeasti pähkinöitä olekaan vaan hernekasvi. Lisäksi maapähkinän rasvahappoprofiili on melkoisen surkea verrattuna oikeisiin pähkinöihin, joista esimerkillisen profiili on muistaakseni saksanpähkinällä. Että nillinallin taivasalla! Hauskaa kun pistelet postauksia ulos, pistä vaan jatkossakin vaikka olis samaa patonkihalkoa kaikki! toivoo Muuli

aleksi kirjoitti...

no kirjotinkin että mutanttipähkinä :) että nillitä vaan!

aleksi kirjoitti...

hyppysellinen: niin siinä ei ole kaakaomassaa mutta toisaalta siinä on 100% kaakao voita.. kai se pitää vaan ite päättää :)

musta laadukas valkonen on todella hyvää ja sopii moniin jälkkäreihin

Merituuli kirjoitti...

juu, maistuu minun suuhuni esimerkiksi shappanjalla täytettynä oikein mainiosti, oli se sitten "oikeaa" suklaata tai ei. menisi kyllä varmaan vaikka pienien kivienkin kanssa ;)

Anonyymi kirjoitti...

toi patonki näytti aika professionalissimolta. kivat kuplat jne..

aleksi kirjoitti...

kiitos.. yritän tehdä mahdollisen hyvää, välilä onnaa, välillä ei