tiistai 17. huhtikuuta 2012

värkki

sisällä näkyy hyvin rullauksen muoto


Pelkästään sen takia että saan laittaa otsikoksi värkki. Värkki on siis vanhahtava nimitys leivän pohjassa olevalle rullaus tai riivaussaumalle, jos tekee mieli hienostella niin pyöreän leivän pohjaa voi myös kutsua ruusukkeeksi. Yleensä leipä paistetaan oikeinpäin ja pinta viilletään mutta värkillä voi myös leikkiä(hyh tuo kuulosti jo vähän liiankin likaselta) ja paistaa leipä alapuoli ylöspäin. Hyvä innokas leipä repeää värkkipuolelta saumaa pitkin ja leivästä tulee hieno ja rapea.. tai sitte ankea pallo missä sauma näkyy lähinnä vaan viivana.

pallo, kaulaus, rullaus, nousu


Uuninousua voi parantaa kikkailemalla. Laittaa leivän kuumaan uuniin ja antaa olla sen pari minuuttia, sitten laskee lämmön jonnekin sadan pintaan (tämä pitää ihan ite vaan testailla) ja paistaa niin kauna että leipä repeää. leivän revettyä nosta lämpötakaisian paistolämpöön. Ideana kikassa on että kuumassa leivän pinta kovettuu mutta sisus ei ehdi paistua vaan jatkaa nousemista kun uunin lämpöä lasketaan ja kovettunut pinta sitte tietenkin repeää. Hyvällä taikinalla ja sopivalla määrällä nousua kikoja ei siltikään tarvita.

se värkkipuoli nousseessa leivässä


Tässä leivässä pelkkä ei pelkästään sauma ole ylhäälä vaan rullasin sen fenduksi, eli kaulasin taikina pallon keskeltä littanaksi ja rullasin reunat yhteen. Rullattujen reunojen olisi tarkoitus rullautua uunissa auki, usein ne ei tee sitä.

rukiinen emmerleipä


3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielekiintonen kikka toi lämmön lasku ja nosto. Itse kyl koitan pyrkiä siihen et sais leivän repeemään ilman kikkoja. Viiltotekniikka jotenkin kusee mulla vielä toistaiseksi. Kovin sana uuninousussa on tietty höyry, eli uunin pohjalle syvä pelti lämpiämään uunin kanssa ja samalla kun laittaa leivän sisään niin heittää desin vettä sinne pellille (alkulämpö saa olla tiukka 250 vaikkapa).

aleksi kirjoitti...

mä olen kyllä lukenut ja omillakin testauksilla huomannut ettei se vesi lopulta tee mitään, sen pitäis tulla sinne paineella ja täyttää koko uuni että se tekis mitään. joskus sillä oon saanut leivän harmaaksi.

nousun huonoudesta syytän kyllä vähän kaasu-uunia, tavallisella koti uunilla on onnistunut paljon paremmin.

Tuuli kirjoitti...

Onpas kaunis! Voikun voisi lähettää tuoksua läpi avaran maailman.