torstai 12. huhtikuuta 2012

cheese is us

pala


Juuston teko on jännää ja periaatteessa samallalailla todella helppoa kun leivänkin (tai bissen tai viinin tai suklaan) mutta samalla pidemmän päälle vähän ärsyttävää koska en lopulta tiedä yhtään mitä olen tekemässä. Tästä ohjeesta tuli tällä kertaa pehmeä vähän kun tosi nuoren ja hennon fetan makuinen juusto mutta kumisempi. Ohje on enemmänkin lista asiaoista jotka tehdään kun yritetään kovasti tehdä juustoa kuin mikään tarkka ohje ja lämpötiloja ja aikoja muuttelemalla lopputulos voi muuttua paljonkin. Mukaan voi tietty pistää mausteita, lilluttaa valmis juusto suolavedessä tai melkeen mitä mieleen tulee.

possujuusto!


Juuston teko pitää sitte ottaa harrasteena ja seikkailuana, puolesta litrasta maitoa tulee säälittävä määrä juustoa.

juustoa
500 g puolirasvasta maitoa
30 g mahdollisimman eloisaa jugurttia
juksutinta pullon ohjeen mukaan, eli yksi tippa kai litraan
suolaa

1, alkuhapatus
Puhdista astiat ja välineet kunnolla, steriloi mieluiten. Vatkaa maito ja jugurtti yhteen ja lämmitä 35 asteiseksi, anna muhia tunti kannen alla.

2, juoksutus
Lisää juoksute ja sekoita kunnolla. Anna maidon olla kattilassa kannen alla niin pitkään että juusto massa on kovettunut ja jos sinne upottaa sormen ja nostaa massan läpi niin massa halkeaa siististi eikä jää sotkua sormeen, tähän menee tunnista moneen tuntiin.

leikattu massa


3, massain leikkaus
Leikkaa juusto massa noin sentin ruuduiksi ja sekoittele hellästi, anna levähtää puolisen tuntia. Nyt meillä on jonkun sortin raejuustoa. Lämmitä juustomassa hitaasti 35 asteiseksi koko ajan kädellä sekotellen, mitä korkeammaksi lämpö nousee sen kovampaa juustosta tulee. Anna lämmitetyn massan muhia kannen alla puolisen tuntia. Juustoon saa happamuutta jos leikatus massan antaa lillua herassa yön yli.

puristuslaitteisto


4. puristelu (oujee)
Kaada hera pois ja sekoittele mukaan suolaa kun suola irrotaa lisää hera, kaada sekin pois. Heran voi tietty myös säästää mutta musta se on maistuu iljettävältä maitosokerilta. Purista juusto jollain MacGyver tyylisellä puristuslaitteella, itse suosin Runebergintorttumuotista, harsosta, parista astiasta ja Worsesteripullosta kasattua puristuslaitteistoa. Anna puristua kunnes tuntuu valmiilta, tämän annoin olla vain pari tuntia kun tahdoin pehmeän juuston.

5. loppuhommat
Pyörittele puristettu juusto suolassa ja pakkaa se käsipaperiin, anna juuston olla jääkaapissa ainakin niin pitkään ettei paperiin enää tartu nestettä. Nyt valmiin juuston voi upottaa vaikka vahaan ja antaa vanhentua viileässä niin pitkään kun uskaltaa.

parsasalaatti omalla juustolla, oma juusto kuulostaa aina hienolta


5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

jestas! totahan pitää kokeilla.

aleksi kirjoitti...

nää on näitä että tietysti kannatta koittaa muttei ehkä odottaa ihan liikoja :)

Anonyymi kirjoitti...

hei sano vielä mitä tuo sun jogurttis oli? juoksutinta oon vissiin nähny s-marketissakin.

aleksi kirjoitti...

se oli jotain ihan perus luonnon jugurttia puolen litran purkissa, taitaa olla Ingmanin.

oman juoksuttimen ostin Prismasta, sitä saa yllättävän monesta paikasta

Hulta kirjoitti...

Kiitos! Tätä on odotettu. Taidan laittaa oman massan muhimaan heti kun juoksutin tulee vastaan kaupassa :)