tiistai 4. tammikuuta 2011

monimutkainen patonki

patongin aatelia


Tässä on varmaan monimutkaisin patonkiohje johon olen törmännyt, ohjeeseen on kerätty lähes kaikki temput mitä nyt perusleivälle voi tehdä. Taikina onkin mahtavan tuntuinen ja eloisa eikä ohje oikeasti ole mitenkään hankala. Aikaa tähän mene paljon enemmän kun moniin muihin leipiin koska tälle pitää sillon tälloin tehdä jotain eikä taikina vain muhi omissa oloissaan jääkaapissa. Paistohommat vaan meni vähän pilalle tällä kertaa kun uuniin laitettu vesi ei parantanutkaan leipää vaan teki siitä harmaan eikä pintaan tullut oikein enää väriä vaikka kuinka paistoin. Kirjassa mistä ohje on otettu toisaalta sanotaan että kotona veden suihkuttelu on ihan hömppää eikä siitä ole muuta kun haittaa koska uunin availu vaan viilentää uunia mutta vettä on silti liian vähän. Jos veden saisi kunnolla uuniin(pitäisi olla kai kovempi paine) niin se pitäisi leivän pinnan pehmeänä että leipä repeäisi kunnolla ja pinnan tärkkelys geeliytyisi ja tulisi kaunis kiiltävä pinta. En nykyään ole useinkaan enää vettä uuniin laittanut koska se ei näytä tekevän mitään ja sillon kun tekee niin lähinnä pilaa pinnan.

rullatut patongit on vähän miten sattuu


Taikinaan käytetään kahta eri esitaikinaa, autolyysiä, pitkä aika ja littausta.. siis sitä mitä monet tekee kotona eli löttää kuplat pois mutta oikealla tavalla eli oikeastaan stretch&fold.


Californialaisen The Acme Bread Companyn
patonki 4kpl
1. esitaikina, pate fermente
115 g vehnäjauhoja
75 g vettä
3 g suolaa
2 g hiivaa

Vaivaa aineista jokunlainen taikina ja anna sen nousta huonaanlämmössä 3 tuntia, laita muovilla suojattuna jääkaappiin.


1. esitaikina, poolish
150 g vehnäjauhoja
135 g vettä
1 g hiivaa

Sekoita aineet yhteen ja anna taikinan käydä yön yli.


taikina
340 g vehnäjauhoja
180 g vettä
9 g suolaa
2 g hiivaa

tynnyrit


Näin listana asiat mitä taikinalle tehdään näyttää pitkältä ja suuri töiseltä mutta toisaalta aikalailla samat asiat tehdään aina joka leivälle.
1) Sekoita aiemman päivän löysäesitaikina, jauhot, vsi ja hiiva yhteen.
2) Anna istua 15-20 minuuttia.
3) Paloittele kovempi esitaikina ja lisää se ja suola aikaisempaan. Vaivaa noin 10 minuuttia.
4) Anna levätä kolme tuntia, 20, 40 ja 60 minuutin kohdilla ota taikina kulhosta ja "käännä se itsensä päälle", se parantaa sitkoa ja lisää kulpia.
5) Jaa levännyt taikina 4 osaan ja rullaa paloista tynnyrimäisiä pötköjä, anna niiden levätä pöydällä puoli tuntia kunnes ne ovat kuin tyynyjä tai vaahtokarkkeja.
6) Rullaan tynnyreistä itse patongit. Muista blogata patonkien muotoilusta t. Aleksi
7) Anna nousta jauhotetulla liinalla muovin alla väärin päin tunnista puoleentoista. Tämä noustokohta oli paljon monimutkaisempi mutta suoristin vähän.
8) Paista 230 asteisessa uunissa.
9) taDaa! ja muista leipien jäähtyä ennen leikkaamista.

tästä näkyy miten vesihöyry on harmaannuttanut pinnan


10 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Unohdit sanoa oliko myös hyvää?

aleksi kirjoitti...

oho.. kai se oli niin monimutkainen että jäi mainitsematta, olihan se. vähän sitkeä ja maukas.

että kannattaa testata jos on aikaa ja kärsivällisyyttä

Nanna kirjoitti...

Maukkaaksi epäilinkin...Joulupukki toi vihdoin mulle keittiövaa'ankin, eli jos rupiais aikuisteen oikeesti leipomaan!

aleksi kirjoitti...

mun varmaan pitää taas tehä joku leivän muotoilu ja niksi postaus, pelkällä hyvällä ohjeella ei vielä saa kamalan hyvän näköstä ainakaan jos lätkäsee sen taikinan vaan uuniin :)

Katiskatar kirjoitti...

Upean isokuplaista leipää :) Laitettiinko tuo toinenkin esitaikina jääkaappiin vai pöydälläkö sen annetaan käydä yön ylitse?

Mulla on yksi patonkiresepti, missä ne kohotetaan ilman liinaa, jolloin jo siinä alkaa muodostua sitä kuorta siihen leipään. Lisäksi ne suditaan vedellä ennen uuniin laittoa sekä kesken paistamisen kerran. Ihan rapsakoita tulee minusta :) mutta minä en kyllä ole mikään leipähifistelijä ;)

aleksi kirjoitti...

löysä, poolish pidetään pöydällä yön yli ja se kovempi kylmässä.

mitään liinaa en käytä koskaan mutta laitan muovin aina leipien päälle, jos ne sellasenaan nostaa niin ne kuivuu, "kuorettuu", se kova pinta tulee sitte uunissa

Anonyymi kirjoitti...

Punavuorelaisisä kokeili tätä. Erittäin maukasta tuli ja kohtuu helppoa - piti vain jaksaa jumpata nuo kaikki vaiheet läpi. Omat patongit oli myös aika harmaita, vaikka en mitään uuniin ruikutellut ja jauhot oli ihan vaaleita. Ankea väri johtunee siis ihan muusta.

aleksi kirjoitti...

joo ei se niin hankalaa tosiaan ole.. kahden eri taikinn tekeminen vaan tuntuu hankalalta. mulla se väri tuli kyllä ihan siitä vedstä, sellanen kummallinen pölysen näkönen pinta. sama on tapahtunut jokusen kerran ennekin.

Jasu kirjoitti...

Työstin juurikin eilen Ciril Hitzin ohjeella patonkia ja taikinan työstämisen ohjeet löytyy suoraan netin syövereistä: http://www.youtube.com/watch?v=OI-WstoakmQ

Tosin kaverin taikina on ns. reilumpaa kokoa.

aleksi kirjoitti...

joo onhan nää ohjeet aina kirjoissakin sitä reilumpaa sorttia mutta joskus huomasin etten vaan tee yhtään mitään niillä kolmella leivällä niin nykyään pienennän noi aina sen kokoseksi että tulee yksi..