torstai 19. elokuuta 2010

hasselpähkinäleipä

maapähkinä ei muuten ole pähkinä vaan legyymi


Nyt pikapostaus koska en jaksa ajatella. Aika perus pähkinäleipä koska sain vision kaupassa ostaa pähkinöitä leipää varten. Leipä jopa näyttää pähkinältä, maapähkinältä kylläkin kun noi pallot on noin yhdessä. Leivän kanssa tarjoilin (itselleni) maailman pelottavinta sinihomejuustoa, kolmesta maidosta tehtyä cabrales-juustoa. Myyjäkin varoitti että se maistuu myrkyltä ja oli aika oikeassa, kitalakeen kiinni jäävältä muovailuvahamyrkyltä joka polttaa kurkussa ja hikoiluttaa. Tuo näyttääkin jo vaaralliselta, ei sellanen kiltti valkonen vähällä sinisellä niikun esim. rakas Auramme(joka on muuten parempi leivontaan) vaan syksyisen harmaa. Juustojen zombie!

brainsss! aaar!!


hasselpähkinäleipä
180 g vehnäjeuhoja
160 g vettä
60 g hasselpähkinöitä vähän pienittynä, pekaani tai saksanpähkinä on kanssa tosi jees
50 g ruisjauhoja
6 g suolaa
5 g hiivaa


Vaivaa(2+5) aineet paitsi pähkinät yhteen kaksi minuuttia tai vähän enemmän jos ei se riitä. vaivaa nopeammalla vielä viisi ja lisää pähkinät aika lopussa vasta. Anna taikinan levätä öljytyssä astissa puolitoista tuntia. Jos teet samannäköisen leivän niin jaa taikina kahteen osaa ja riivaa osat palloiksi, aseta pallot nostokoriin nousemaan tai vierekkäin pellille. Nosta tunti ja viillä tosi hienosti niin kaikki tykkää.

bling! blong!


13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

hyi, tuli mieleen se kauhia juusto jonka takia juoksin itiksen stokkan leipähyllylle peittääkseni sen maistiaismaun :(

Anonyymi kirjoitti...

Kaytatko yleensa tuoretta vai kuivahiivaa? Jossain ohjeissa sulla lukee "hiivaa", jossain olet tarkentanut kumpaa.

Mulla on yleensa kaytossa vain kuivahiivaa, joten mietin etta miten paljon esim. sun patonkireseptissa sita pitais kayttaa?

Btw, sun leivat on kuolattavan kauniita!

aleksi kirjoitti...

tuoretta hiivaa käytän.. kuivahiiva tarvitaan 2.5-3 kerta vähemmän eli kai sitte 2 g tähän, alle viidesosa pussi :)

Anonyymi kirjoitti...

Ok, kiitos. Sitten viela yks tyhma kysymys.. miten sa siirrat noi hienosti kohonneet leivat pellille ja kaytatko leivinpaperia? Voiko noita patonkeja esim. tehda tavallisella pellilla ollenkaan, vai pitaako olla sellainen hieno patonkipelti kuin sulla? Oho, tulikin monta tyhmaa kysymysta.

aleksi kirjoitti...

ei niitä tarvitse edes siirrellä mihinkään jos nostaa pellillä siinä paperilla ja jos on kauhea tarve siirrellä niin sekin onnistuu jos nousevien leipien alla on paljon jauhoa, jos ne tarttuu pohjasta niin sillon ne kyllä lässähtää.

ja tavallisella pellillä voi tehdä ihan hyvin. ite nostan patongit kankaalla jonka on nostettu reunoista niin että patongit on sellasissa kouruissa ja paistan pellillä vaikka sellanen patonki peltikin on

Tanja kirjoitti...

Ooo, siulla on näköjään tollanen kivi jota oon kuolannu jo pitkään. Sanohan onko hankkimisen arvoinen kapistus?

p.s. nätti leipä.

aleksi kirjoitti...

luulen että toi kivi on hankinan arvonen jos tekee paljon leipää, mikään suoratie hyvään leipään se ei ole. musta tuntuu että mun jutut on ollut kyllä vähän parempia sen syystä.

Irkku kirjoitti...

Aargh, kamalan näköinen juusto!!!

Sen sijaan leipä näyttää tosi herkulliseslta.

Lilje kirjoitti...

Oispa kiva osata tehä leipää teikäläisen tapaan, tästäkin tuli omalla nyhräyksellä ruttuinen, hailakanruskea lättänä :( Vaikka hiivaa oli koko kuivahiivapussin verran. Missähän se menee vikaan...

Tuleeko sulla muuten pintaan mitään ennen uunia (öljyä, vettä jne.) ja missä lämpötilassa paistat?

aleksi kirjoitti...

ei siinä ole pinnassa kun toi jauho ja paistan 7.5 lämmössä kaasu-uunissa.. jossain 225 varmaan.

luulen että olet vaivannut liian vähän, vaivaus auttaa yleensä kaikkeen. liikaa hiivaakaan ei kannata laittaa, leivästä kui tulla kuivaa ja muruisaa.

Lilje kirjoitti...

Joo voi olla, tuo keititökone-pannahinen meinaa vaan vetää sen taikinan koukun ympärille, eihän se siinä vaivaudu sitten :( Mitenkähän senkin saisi estettyä. Pitää vissiin käsin vaivata sitten.

aleksi kirjoitti...

kyllä se silti on parempi koneella vaivata kun käsin. kaikki tollaset "planetaaritset" koneet eli noi perus vehkeet taitaa tehä tota.

Lilje kirjoitti...

Mutta vaivautuuko se siinä muka kun roikkuu vaan koukussa? Kyllä siitä rakenteeltaan ihan ok tulikin, mutta ulkonäkö todella jätti toivomisen varaa...