tiistai 31. elokuuta 2010

kaikkee ja juurta

tästä tuli hyvä


Olen nyt taas yrittänyt herättää vaaleaa juurtani eloon ja saada sillä jotain aikaan, jotain on tullutkin mutta aika vaihtelevasti. Juuren kanssa ärsyttävää on kun tuntuu että joka kirjassa ja nettisivulla homma tehdään vähän eri tavalla. Ohjeissa juuren kasvattelu vaikuttaa niin helpolta, laita vettä ja jauhoa kulhoon Tadaa! kolmen päivän päästä ootkin jo uusi suomen Jan Hedh. Omaa juurta sain kuitenkin kasvatella aika paljon pidempään ennen kun leivällä jonka sillä sai tehtyä pystyi tekemään muutakin kun hakkaamaan nauloja. Nykyäänkin oma juureni tahtoo olla niin hapan (hapanjuurin kun on) että se usein hajottaa löysemmästä taikinasta kaiken gluteenin parissa tunnissa ja leivät ei nouse. Ja välillä taas nousee.

cheddarleipä


Omassa juuressa on puolet vettä ja puolet jauhoa, se helpottaa juuren ruokkimista kun ei tarvitse punnailla supertarkkaan ja ohjeetkin tuntuu toimivan vaikka usein kirjojen ohjeissa tuntuu olevan vähän enemmän jauhoa kun vettä. Juuren kova happamuus voi toisaalta johtua juuri löysyydestä, kuvemmasta juuresta ei tule niin hapanta. Kirjojen kanssa hankalaa onkin että juuri tehdään joka opuksessa eri tavalla, pitääkö jokaista kirjaa ja nettisivua varten olla oma juuri? toisessa ohjeessa juurta heitetään joka päivä yksi kolmas osa pois ja laitetaan vettä ja jauhoja 2/3 takaisin.. toisessa puolet. Toisessa ohjeessa juurta ruokitaan 8 tunnin välein toisessa ei missään tapauksessa alle 24 tunnin välein. Yhdessä ohjeessa juuri otetaan jääkaapista ja sitä vaan lisätään taikinaan ja toisessa sen kanssa tehdää jo paria päivää ennen jotain voodoo menoja.

kuvassa tämä on hieno mutta ei sitä voinut syödä


Oma juuri on purkissa jonka kanteen on kirjoitettu purkin paino 65 grammaa, laitan koko purkin vaa'alle ja otan juurta pois niin paljon että painoksi jää noin 105 grammaa, sitten lisään 40 g sekä vettä että jauhoa. Ulkoilutus on nyt tehty ja juuri pitäisi olla hyvällä päällä ja leivottavissa seuraavana päivänä.

ruisrouhetta taas


Tässä leivässä on sekä hiivaleipäjauhoja että normaaleja vehnäjauhoja. En ole pitkään aikaan käyttänyt tavallsia jauhoja mihinkään mutta yhteen patonkiin koitin vaihtaa osan ja lopputulos oli paljon parempi, ilmavampi, mukavampi leipoa, rapeampi ja vain patonkisempi. Jauhoina voi silti käyttää joko pelkästään vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja.


pain campangne traditional jolle tein jotain
130 g vettä
100 g hiivaleipä jauhoja
100 g juurta
70 g vehnäjauhoja
40 g ruisrouhetta
40 g auringonkukansiemenniä
20 g ruisjauhoja
6 g suolaa
(1 g hiivaa)

Vaivaa kaikkia aineita ensin hitaimmalla 13 minuuttia ja nopeammalla 5. Anna taikinan levätä öljytyssä astiassa 3 tuntia, muotoile leiviksi ja anna nousta taas kaksi tuntia. paista.

kallalla


1 kommentti:

tupu kirjoitti...

Olen niin innostunut näistä leivonta sivuistasi saa niin hyviä ohjeita ja reseptejä kiitos sinulle siitä.