sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

taas patonkia..

tongit


Patonkia voisi ajatella jotenkin tylsäksi tehdä ja siitä kirjotella kun se on niin yksinkertainen mutta patongin yksinkertaisuus oikeastaan tekeekin siitä niin mielenkiintoisen, samat pari ainetta voi sekoittaa niin monilla tavoin toisiinsä. Yksinkertaiset jutut on myös samalla usein niitä hankalimpia saada mahtaviksi, leipään johon on lisätty paljon vaikka juustoa mielenkiinto kohdistuu juustoihin ja leipä itsessään ei tarvitsekaan olla niin mainio. Sama juttu tuntuu toimivan suklaissa; normi kaupan suklaita saa vaikka millä pähkinöillä ja loontoonrakeilla mutta pelkkää suklaata ei sitten löydykään oikeen kun yhtä lajia per firma. Tämän päivän patongin aineet ja määrät on oikeastaan täsmälleen samat kun aina mutta teko tapa on erillainen.


patonki ala meitsi
2 pientä

1. päivänä sekoitetaan yhteen:
120 g hiivaleipäjauhoja
65 g kylmää vettä
2 g tuorehiivaa

Kunnolla sekaisin ja annetaan olla astiassa muovin alla huoneen lämmössä yön yli. Itse laitoin aamulla taikinan jääkaappiin kun lähdin töihin päivän leivontaa varten.

2. päivänä lisätään eiliseen:

130 g hiivaleipäjauhoja
100 g vettä
5 g suolaa

ja vaivataan koneella hyväksi, noin 15 min. Taikinan annetaan levätä astiassa muovin alla tunti. Taikina siirretään hellästi murjomatta pöydälle jajaetaan kahteen samankokoiseen palaan, annetaan levähtää 10 min. Rullataan pellin pituisiksi patonkipötköiksi ja nostetaan vielä tunti. Paistetaan valmiiksi.

ne pötköt


Ps. ihme juttu muuten, Stokkan uusitussa herkussa ei vieläkään leivota itse leipää vaikka se on olevinaan Suomen paras ja hienoin ja tiesmitä ruokakauppa.. vaan iso osa leivistä on ulkomaalaisia kalliita pakaste känttyröitä jotka paistetaan/lämmitetään siellä. Kauppa josta sentään saa tuoretta okraa ja bataattia.

3 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Lopetin leivän ostamisen siihen, kun olin työskennellyt hetken aikaa kauppojen paistopisteissä. Paljastui karu totuus, että se "uunituore" leipä tuleekin pakasteena Ranskasta ja sille vain näytetään uunia kaupassa. Oikea leipomo tulee kaupoille kalliiksi, leipomo vie paljon tilaa ja useamman ammattilaisleipurin palkkaaminen tulee kalliimmaksi kuin muutaman tyttelin, jotka osaavat käyttää uunia. Pakasteleivällä myös pienennetään hävikkiä, kun sitä voidaan "paistaa" menekin mukaan.

aleksi kirjoitti...

no on siellä stokkalla oneksi muutakin kun tota pakasttetta.. jokusen pikku leipomon juttuja.

ja ne tyttelit saa varmaan enemmän palkkaa kun kauppaleipurit :)

Muru kirjoitti...

sama juttu kaffen kanssa. Stokkalla ei oo baristaa muuta kun kellonallen Robertsissa. Muuten pytingistä saa pelkkää automaattikahvia. pthyi.