maanantai 1. maaliskuuta 2010

oh rakas!

ohrapala


Vaikka täällä aina jaksetaan vouhkata ruisleivän perään ja sen kuinka se on sitä aitoa Suomea niin ruisleipä ei lopulta olekaan niin kamalan vanha juttu. Pääraakaaineena leivissä oli pitkään ohra niin täällä kun muuallakin ja se onkin yksi vanhinpia viljeltyjä viljakasveja. Nykyään kaupassa ei taida juuri olla kun ohralla maustettuja leipiä enkä itsekään sellasta oikeen koskaan tee. Omat kaapissa olevat ohrajauhot olen ostanut joskus rieskojen tekoon ja löysin ne nyt kaapista niin päätin tehdä vähän ohraisemman leivän. Leivässä jauhot ja vesi annetaan liota toistensa kanssa päivän ajan, se tekee leivästä makeamman ja nostaa ohran makua todella paljon esille. Leipä on mahtava ja helppo tehdä, mukavan sitkeä ja vähän erillainen, tätä kannattaa koittaa. Ainoana huonona puolena taitaa olla iloisen harmaa sisuksen väri.


ohraleipä
175 g vettä
150 g hiivaleipäjauhoja
100 g ohrajauhoja
2 g tummaa sokeria

Nämä sekoitetaan yhteen ja laitetaan jääkaappiin yön yli kunnolla suojattuna ettei kuivu.

Seuraavana päivänä lisätään:
5 g hiivaa
5 g suolaa

Kaikki aineet vaivataan kunnolla taikinaksi, taikina ei paljoa tarvise vaivata että tulee hyvä sitko. Annetaan levätä tunti ja muotoillaan ohrajauhojen kanssa leiväksi, nostetaan toinen tunti. Päälle viilletään kaksi viiltoa ja paistetaan 210 asteisessa uunissa.

koko leipä


8 kommenttia:

Elsa kirjoitti...

sun piti soittaa mulle tänään pallipää, en kommentoi sua enää ikinä *juoksee itkien vessaan*

aleksi kirjoitti...

ai pitikö.. johon puhuttiin fazebookissa.. itte on joka toista haukkuu

Katrilli kirjoitti...

kokeilin! mun taikina oli kyl kaks päivää kaapissa ja käytin hiivaleipäjauhon sijaan vehnää, mut joo. ois voinu vaivata enempi koska ohra pitää siitä. (oon jo oppinut jotain!)

ei tää kyl pahemmin ohraleivältä maistu. hyvältä kyllä. varsinkin kuori.

Katrilli kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Paula kirjoitti...

Onko tää nyt se ruma leipä? :)

aleksi kirjoitti...

katri: maistuhan se just ohraleivälle se ei vaan maistunut sellaselle koko ohra hippikökkäreelle :)

paula: ei tämä ole vielä se..

hanne virtauksesta kirjoitti...

Oi kun kiva kun löysin sun blogisi!!!
Taidan heti leipoa tuota ohraleipää...
Tykkään paljon ohrasta ja yllensäkin leivästä, aidosta..

Unknown kirjoitti...

JEEE,,hyvä että olen sinut löytännä,mies minun makkuun,,,osoo leepoo,,
Niin olin sen verran nuori kun Iisalmesta suomen cigagoon muutin,mummon juuttaat eivät opettaneet kunnon ohraleivän tekkoo,,nyt sain sinulta nuorelta kollilta vinkit viisaat.Kun oon tämmönen hoppuhousu en oo malttanut kohotella ja kohotella!!!
Nyt on juuri ohjeellas orjallisesti tehty leipää kohoomassa,MUTTA ei oo vaakaa vaikka Vaaka oonkin,,niin saisko ohjeet myös deseinä.Osaan kyllä noin suurinpiirtein ne grammat desiksi muuttaa ,,,mutta,,(oon työkseni kapustaa kolistellu)
Nythän nä en muuta teekkää kun leipää leivon,on muuten kunnon kone ammattikäyttöön oleva elektrolux 3l metallikulholla makso uusi 10e kirpparilla ja on kaikki herkut (se semmonen oranssi)paras ostos ikuna.
niin siitä rieskasta ootko tehny nyrkkirieskaa se oli nam nam,mummo jottain viiliä tai piimää siihen laitto ja 2cm korkeita oli.?????