sunnuntai 8. marraskuuta 2009

onnistunut leipä juurella

norppa, juurileivät jotenkin paistuu läikikkäiksi ja haaleiksi


Ensimmäistä kertaa onnistuin tekemään juurella ilman lisättyä hiivaa leivän joka on jopa syömäkelpoinen, ei kovin hyvä eikä kaunis mutta silti. Aina juurella tekemistä leivistä on tullut kovia jöötejä jotka ei ole noussut ollenkaan ja silti noussut uunissa ja revennyt pilalle, jostain syystä juuri leivät ei edes paistu kunnolla. Itse juuri on aina vaikuttanut hyvältä ja elävältä mutta loppu tulos on ollut heikko. Tähän leipään koitin käyttää ylijäämä juuren osaa joka heitetään ruokkiessa pois. Juureen tehty leipähän ei sitte ole hiivaton leipä vaikka niin sitä näkee niin monesti myytävän vaan vain leipä ilman lisättyä hiivaa.

sisältä ihan hyvän näkönen


Juuren ohje yksinkertaisimmillaan on että saman verran jauhoja ja vettä. Seuravana päivän poistetaan juuresta yksi kolmas osa ja paikkalle taas vettä ja jauhoja saman verran.. homma jatkuu niin kauan kunnes juuri kaksinkertaistuu alle 8 tunnissa. Yksi osaa vanhaa juurta, yksi vettä ja yksi jauhoja. Olen vähän nostanut omissa juuri kokeiluisa nyt jauhon määrää koska jos laittaa saman verran vettä ja suomalaisia jauhoja niin mömmöstä tulee niin löysä ettei se jaksa pitää itseään kasassa kaksikertaistuakseen.

ja pohjat repeää pahasti


itse juuri, kohta olisi ruokinta aika


Perjainta käytiin myös Elma messuilla katsomassa pupuja ja miniheppoja ja askartelemassa lasten marssipaanipajassa elukoita. Tietty myös syötiin maistiasina varmaan kilo leipäjuustoa ja tyrnimehua.. miten messuila joka toinen esillelaittaja juuri niitä kauppaakin?

mustekala tuli

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Hieno mustekala! Mikäköhän se on se juju,jolla saa juurella tehdyn leivän kunnolla onnistumaan...Kun asuin täällä vielä pohjoisessa vähän yli vuosi sitten,oli siellä kaupungissa pienen pieni yhden venäläisen miehen yhden hengen leipomo,josta sai aivan törkeän hyvää hiivatonta leipää.Mitäköhän se sinne laittoi...

Sanja kirjoitti...

Hyvältä näyttää! Ja vaikealta kuulostaa.. :)