torstai 12. marraskuuta 2009

ciabatta x 2(=5)

,
oliivilla


Tein Ciril Hitzin ohjeella kaksi satsia ciabattaa, ensimmäisen ihan testatakseni ja toisen kun vanhemmat tuli vierailulle. Kumpaakaan en ihan ohjeen mukaan tehnyt; ohjeessa tehtiin löysä esitaikina jonka annettiin muhia yön yli mutta oman takinan annoin olla 5 tuntia ja tein lopullisen taikinan jonka annoin olla seuraavaa päivään. Toisen tein muuten ohjeen mukaan mutta lisäsin sekaan oliiveja ja fetaa. Valmiin taikinan yön yli muhitus antaa ciabattalle paljon paremmin sen sitkeän suutuntuman joka minusta tekee siitä sen ciabattan. Varmaan paras tapa nauttia ciabatta on Kanniston leipomon tapaan, väliin pestoa, vuohenjuustoa, aurinkokuivattujatomaatteja ja salaattia(mommommommo).

ilman oliivia


Tämä on musta vähän hankalampi ciabatta resepti kun yleensä koska tästä tulee todella löysä taikina ja muutenkin vähän suuritöisempi. Ensimmäisen satsin tein kolmasosana ja toisen 2/3 kokosena. 2/3 ohjeellakin tuli jo niin paljon leipää että jouduin jo nostettuja leipiä siirtelemään ja yhden laittaa jääkaappiin nousemaan. Pikkusen ne musta kärsi ja lässähti.


ciabatta

esitaikina
330 g vehnäjauhoja
330 g vettä
1 g / hyvin vähän hiivaa

Kaikki sekoitetaan yhteen ja annetaan muhia ainakin se 16 tuntia eli yön yli muovilla peitettynä.


ite taikina
kaikki esitaikina
613 g vehnäjauhoja
405 g vettä
18 g suolaa
7 g hiivaa

taikinaa ei saa murjoa että kuplat pysyy


Vaivaa kaikki aineet yhteen taikinaksi noin kymmenen minuuttia. Kaada taikina öljyttyyn astiaan lepäämään, taittele taikina 20 minuutin välein noin puolentoista tunnin ajan. Taikina on niin löysä että kädet kannattaa vaikka öljytä tai kastella vedessä ettei taikina tartu niin pahasti. Näissä taiteluissa taittelin taikinan sisään myös oliivit ja fetat. Valmis taikina kaadetaan hyvin jauhotetulle pellille ja venytellään hellästi neliön muotoon, neliöstä voi leikellä sämpylöitä tai pitkiä leipiä. Myös ciabattan päälle voi laittaa juustoa ja oliiveja muttein liikaa koska leipä ei jaksa enää nousta ja jää tahmaiseksi. nosta vielä leipiä pellillä 30-45 minuuttia.

Tätä leipää ei sitten todellakaan saa syödä heti kuumana, tunnin lepo parantaa leipää todella paljon.. tästä syystä tee aina ainakin kaksi kun kuitekin on pakko maistaa heti.

taittelun lomassa täytteet sisään.


fetalla on pieni pesä


ja huomasin olevani huono ihminen kun en ole vieläkään tehnyt mitään Appelisiineja ja hunajaa blogin haasteelle, oon vähän huono tämmösissä. Kiitti tunnustuksesta!

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nami nami,tätä mä haluan...

Irkku kirjoitti...

Oli muuten tosi hyvää, kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

En löytänyt ohjeesta paistolämpötilaa tai -aikaa??

aleksi kirjoitti...

paistolömpötila ja aika on niin uunista riippuvia etten useinkaan merkkaa niitä. sama homma nosto ajan ja vaivausajan kanssa.

riittävästi :)